Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT MESA DO HRVATSKE

Meso bez kontrole: Uvoznici ga zataje, a inspektori žmire

meso
Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell
1/5
23.11.2016.
u 14:00

U informacijski sustav Veterinarske uprave VETIS morale bi se upisivati sve pošiljke koje stižu u objekte koji posluju s hranom, no neki ga sustavno zaobilaze

Izjavom da je nakon zaredalih afera sa salmonelom veterinarska inspekcija ovih dana distribucijskim centrima nekih trgovaca zaplijenila tone mesa namijenjenog preradi i daljnjoj prodaji – iako mu je istekao rok trajanja, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić samo je odškrinuo Pandorinu kutiju bezakonja u poslovanju s hranom u Hrvatskoj na koje upućeni godinama upozoravaju. Kako bi umirila javnost, inspekcija bi nakon takvih upozorenja obično pročešljala nekoliko manjih objekata, mesnica i kućnih “radinosti”, u kojima su se meso, ćevapi i slično trančirali, pakirali ili prodavali, zaplijenila nekoliko tona mesa, kao i u nedavnim akcijama “Mesar”, a veće slučajeve gurala pod tepih.

Prolaze bez kazne

Apsurdno, ali istinito, Ministarstvo poljoprivrede, a tako i Veterinarska uprava, trenutačno ne znaju ni koliko je točno mesnica i ostalih subjekata u Hrvatskoj u koje stižu pošiljke s hranom životinjskog podrijetla i stočnom hranom. Svi su se oni do 1. kolovoza ove godine trebali upisati u informacijski sustav Uprave VETIS. No naš visoko pozicionirani izvor u Ministarstvu procjenjuje da je dosad, bez sankcija za one koji su to izbjegli, upisano 80% takvih objekata, a kad je riječ o mesnicama, svega 50%. I distribucijski centri s početka priče, a kontrola je bila u Kauflandu, Sparu, Metrou, Lidlu, Billi, MI Pivac, PPK Karlovcu, Konzumu, Petasonu i Plodinama, također moraju biti upisani u VETIS. No nekima očito nije u interesu da se vidi količinski i kvalitativni obujam prometa i vrsta mesa pa se aplikacija sustavno zanemaruje i omalovažava.

I dok voditeljica Sektora veterinarske inspekcije Tatjana Karačić izjavljuje da se sva hrana u nas nadzire i da nema mjesta panici, zanimljivo je da su distribucijski centri o kojima govori Tolušić (bez samokontrola koje bi svima trebale biti u interesu) u 2014. imali četiri obvezne kontrole, lani dvije, dok su prema naputku T. Karačić iz lipnja o. g. (koji je u posjedu Večernjeg lista) kontrole svedene na jednu u dvije godine.

Putuje li svježe meso iz trećih država – iz kineskih, brazilskih i inih objekata koji moraju biti odobreni za izvoz u EU – u Uniju, pa i Hrvatsku neće ni ući ako pošiljka koja mora biti zapečaćena nije prijavljena 24 sata prije prispijeća i ne prate je jamstva službenog veterinara iz te zemlje. Granični veterinarski inspektor mora pregledati dokumentaciju, robu, često je i uzorkovati... dok između država članica tzv. “harmonizirana pošiljka” putuje kao da putuje od Samobora do Zagreba, bez ikakve kontrole tijekom koje se može i otvoriti, zamijeniti, prepakirati, kontaminirati... Sve što možemo i zamisliti da bi nekome tko želi riskirati tek slučajnu “zaplotnjačku sačekušu” inspekcije palo na pamet, tvrdi naš izvor.

Smijenjeni inspektori šefovi

– Kad dobijemo službene nalaze, onda ćemo službeno objaviti i detalje nalaza inspekcije u deset distributivnih centara mesa, nadam se do kraja tjedna – kazao je ministar Tolušić jučer u Glinskim Poljanama ističući da je bilo manjih, ali i iznimno velikih nepravilnosti zbog kojih će biti i kaznenog gonjenja. Neslužbeno doznajemo da su najveće nepravilnosti nađene u objektima MI Pivac. Samo u tvornici PPK Karlovac zaplijenjeno je više od 50 tona mesa koje nije imalo prateću dokumentaciju ili mu je istekao rok, ali se zamrzavalo i produljivao mu se rok na dvije godine.

– Sve je to zbog grabeža za profitom jer se na mesu koje je uvezeno za 10 kuna htjelo zaraditi 30, umjesto da se na vrijeme preradilo ili uništilo – napominje naš izvor. Ako je vjerovati Tolušićevu elanu, inspekcije su tek krenule na posao, a oni koji su dosad žmirili i pravili se da problem ne postoji, smijenjeni su. Nakon “glavnog” veterinarskog inspektora Tomislava Kiša smijenjeni su, neslužbeno doznajemo, i voditeljica splitskog veterinarskog ureda Plamenka Kovač Levantin te šef unutarnje inspekcije Davor Svoboda.

>> Prvo pitaju je li domaće. Ako jest, može biti i duplo skuplje

>> Potvrđena salmonela u purećem hamburgeru, prodavao se i u Sparu i Kauflandu

Komentara 17

VO
vozidalje
14:49 23.11.2016.

kada bi imali pravosuđe, imali bi institut dokazivanja porijekla imovine. živo me zanima imovinsko stanje tih inspektora, ali nažalost u Hrvatskoj nitko za pljačku nije odgovarao, svi se štite međusobno, a narod nažalost šuti ili bježi u inozemstvo. kad bi uzeli toljage i vile u ruke kao Francuzi možda bi si razmislili prije nego nas pljačkaju i truju.

MA
marsovac
14:34 23.11.2016.

nazalost mi smo (bez) pravna drzava. Pravi raj za mutikase. Cudno sve postkomunisticke zemlje su pr.dekana.

BI
Biker
14:39 23.11.2016.

Carina i inspekcija je izmisljena da kontrolira bakice idedeke koji prodaju sitnice da bi prozivjeli svoju jadnu starost ,,, Na taj nacin se utjeruje strah srednjoj klasi ljudi da se ne bavi proizvodnjiom hrane za svoje potrbe , to jestst nesmis zaklat prase ,nesmis u vrganje , trba ti sto dozvola ,naprimjer za rukovat sjekirom da bi si drva nacijepao .... Tako da na taj nacim otvaraju vrata i lizu guzicu velikim migracima koji nam uvoze otrov i bogate se ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije