Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Meso bez kontrole: Uvoznici ga zataje, a inspektori žmire

U informacijski sustav Veterinarske uprave VETIS morale bi se upisivati sve pošiljke koje stižu u objekte koji posluju s hranom, no neki ga sustavno zaobilaze
23. studenoga 2016. u 14:00 17 komentara 4507 prikaza
meso
Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Izjavom da je nakon zaredalih afera sa salmonelom veterinarska inspekcija ovih dana distribucijskim centrima nekih trgovaca zaplijenila tone mesa namijenjenog preradi i daljnjoj prodaji – iako mu je istekao rok trajanja, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić samo je odškrinuo Pandorinu kutiju bezakonja u poslovanju s hranom u Hrvatskoj na koje upućeni godinama upozoravaju. Kako bi umirila javnost, inspekcija bi nakon takvih upozorenja obično pročešljala nekoliko manjih objekata, mesnica i kućnih “radinosti”, u kojima su se meso, ćevapi i slično trančirali, pakirali ili prodavali, zaplijenila nekoliko tona mesa, kao i u nedavnim akcijama “Mesar”, a veće slučajeve gurala pod tepih.

Prolaze bez kazne

Apsurdno, ali istinito, Ministarstvo poljoprivrede, a tako i Veterinarska uprava, trenutačno ne znaju ni koliko je točno mesnica i ostalih subjekata u Hrvatskoj u koje stižu pošiljke s hranom životinjskog podrijetla i stočnom hranom. Svi su se oni do 1. kolovoza ove godine trebali upisati u informacijski sustav Uprave VETIS. No naš visoko pozicionirani izvor u Ministarstvu procjenjuje da je dosad, bez sankcija za one koji su to izbjegli, upisano 80% takvih objekata, a kad je riječ o mesnicama, svega 50%. I distribucijski centri s početka priče, a kontrola je bila u Kauflandu, Sparu, Metrou, Lidlu, Billi, MI Pivac, PPK Karlovcu, Konzumu, Petasonu i Plodinama, također moraju biti upisani u VETIS. No nekima očito nije u interesu da se vidi količinski i kvalitativni obujam prometa i vrsta mesa pa se aplikacija sustavno zanemaruje i omalovažava.

I dok voditeljica Sektora veterinarske inspekcije Tatjana Karačić izjavljuje da se sva hrana u nas nadzire i da nema mjesta panici, zanimljivo je da su distribucijski centri o kojima govori Tolušić (bez samokontrola koje bi svima trebale biti u interesu) u 2014. imali četiri obvezne kontrole, lani dvije, dok su prema naputku T. Karačić iz lipnja o. g. (koji je u posjedu Večernjeg lista) kontrole svedene na jednu u dvije godine.

Putuje li svježe meso iz trećih država – iz kineskih, brazilskih i inih objekata koji moraju biti odobreni za izvoz u EU – u Uniju, pa i Hrvatsku neće ni ući ako pošiljka koja mora biti zapečaćena nije prijavljena 24 sata prije prispijeća i ne prate je jamstva službenog veterinara iz te zemlje. Granični veterinarski inspektor mora pregledati dokumentaciju, robu, često je i uzorkovati... dok između država članica tzv. “harmonizirana pošiljka” putuje kao da putuje od Samobora do Zagreba, bez ikakve kontrole tijekom koje se može i otvoriti, zamijeniti, prepakirati, kontaminirati... Sve što možemo i zamisliti da bi nekome tko želi riskirati tek slučajnu “zaplotnjačku sačekušu” inspekcije palo na pamet, tvrdi naš izvor.

Smijenjeni inspektori šefovi

– Kad dobijemo službene nalaze, onda ćemo službeno objaviti i detalje nalaza inspekcije u deset distributivnih centara mesa, nadam se do kraja tjedna – kazao je ministar Tolušić jučer u Glinskim Poljanama ističući da je bilo manjih, ali i iznimno velikih nepravilnosti zbog kojih će biti i kaznenog gonjenja. Neslužbeno doznajemo da su najveće nepravilnosti nađene u objektima MI Pivac. Samo u tvornici PPK Karlovac zaplijenjeno je više od 50 tona mesa koje nije imalo prateću dokumentaciju ili mu je istekao rok, ali se zamrzavalo i produljivao mu se rok na dvije godine.

– Sve je to zbog grabeža za profitom jer se na mesu koje je uvezeno za 10 kuna htjelo zaraditi 30, umjesto da se na vrijeme preradilo ili uništilo – napominje naš izvor. Ako je vjerovati Tolušićevu elanu, inspekcije su tek krenule na posao, a oni koji su dosad žmirili i pravili se da problem ne postoji, smijenjeni su. Nakon “glavnog” veterinarskog inspektora Tomislava Kiša smijenjeni su, neslužbeno doznajemo, i voditeljica splitskog veterinarskog ureda Plamenka Kovač Levantin te šef unutarnje inspekcije Davor Svoboda.

>> Prvo pitaju je li domaće. Ako jest, može biti i duplo skuplje

>> Potvrđena salmonela u purećem hamburgeru, prodavao se i u Sparu i Kauflandu

Veterinarska inspekcija - otkrivanje salmonele u RH

2015. godina

Na salmonelu je testiran 1121 uzorak. Bilo je 18 pozitivnih nalaza (9 u mesu peradi, 7 u mljevenom mesu i 2 u mesnim pripravcima koji ne sadrže meso peradi).

2016. godina

Prema mikrobiološkim parametrima prisutnost salmonele testirana je u 2093 uzorka. 67 uzoraka bilo je pozitivno

2015. godina

- 4902 službene kontrole hrane
- u 1686  kontrola utvrđeni su propusti
- izdana su 1933 rješenja (po jednom predmetu može ih biti više) i 56 optužnih prijedloga

2016. godina

4242 službene kontrole u području hrane (od 1. siječnja do 17. studenoga); u 1714 kontrola utvrđeni su propusti
Izdano 1931 rješenje (po jednom predmetu može biti više rješenja) i 48 optužnih prijedloga.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • vozidalje:

    kada bi imali pravosuđe, imali bi institut dokazivanja porijekla imovine. živo me zanima imovinsko stanje tih inspektora, ali nažalost u Hrvatskoj nitko za pljačku nije odgovarao, svi se štite međusobno, a narod nažalost šuti ili bježi u inozemstvo. kad bi ... prikaži još! uzeli toljage i vile u ruke kao Francuzi možda bi si razmislili prije nego nas pljačkaju i truju.

  • marsovac:

    nazalost mi smo (bez) pravna drzava. Pravi raj za mutikase. Cudno sve postkomunisticke zemlje su pr.dekana.

  • Biker:

    Carina i inspekcija je izmisljena da kontrolira bakice idedeke koji prodaju sitnice da bi prozivjeli svoju jadnu starost ,,, Na taj nacin se utjeruje strah srednjoj klasi ljudi da se ne bavi proizvodnjiom hrane za svoje potrbe , to jest ... prikaži još!st nesmis zaklat prase ,nesmis u vrganje , trba ti sto dozvola ,naprimjer za rukovat sjekirom da bi si drva nacijepao .... Tako da na taj nacim otvaraju vrata i lizu guzicu velikim migracima koji nam uvoze otrov i bogate se ...