Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Titova vila čeka novac EU

Unatoč tome što su turisti iznimno zainteresirani da je posjete, rezidencija je već više od četvrt stoljeća zatvorena
15. studenoga 2013. u 11:40 1 komentara 2647 prikaza
Titova rezidencija u Kumrovcu
Foto: Mladen Mandić
Pogledajte galeriju 1/3

Glasovita Titova rezidencija u Kumrovcu sagrađena je još 1947. godine. Do 1962. godine to je bio “Hotel Kumrovec”, no tada je zgrada preuređena i postala je Titovom rezidencijom u kojoj je on obitavao prilikom posjeta rodnom Kumrovcu. Od 1987. godine ona prvo prelazi pod nadzor Spomen-parka Kumrovec, a poslije i Starog sela. Unatoč tome što su turisti iznimno zainteresirani da je posjete, rezidencija je već više od četvrt stoljeća zatvorena. Zašto nije sastavni dio kumrovečke turističke ponude, upitali smo voditeljicu kumrovečkog Starog sela Branku Lovrić.

Obnova arboretuma

– Obnovom nekadašnje Titove rezidencije nadogradila bi se kulturna ponuda Kumrovca i cijelog Zagorja novim interaktivnim muzejskim postavom. Stoga planiramo ambijentalno uređenje dijela rezidencije i uvođenje multimedijalnih sadržaja potrebnih za tumačenje razdoblja Titove Jugoslavije od 1945. do 1980. godine. Uz uporabu predmeta iz Titove ostavštine, u interpretaciji bismo koristili i sačuvana audiovizualna svjedočanstva poput filmova, glazbe i sačuvanih snimljenih govora koji će svjedočiti o jednom povijesnom razdoblju – rekla je Branka Lovrić.

Osim zgrade rezidencije, uredio bi se i dio za prihvat gostiju, a u obnovu će biti uključen i zaštićeni arboretum, što podrazumijeva obnovu hortikulture i šetnice. Želja im je i da sva resorna ministarstva prepoznaju vrijednost projekta „Vila Kumrovec – svjedočanstvo jednog vremena”. Stoga je projekt uređenja rezidencije prijavljen u sve nadležne institucije, a postoji i inicijativa kojom bi se objedinili svi objekti u državnom vlasništvu u cjeloviti sustav.

Josip Broz Tito Oliver Antić: 'Josip Broz Tito u sefu krio naslijeđe Karađorđevića' jovanka broz,josip broz tito,portal (1) žuži jelinek: Jovanki sam sašila bijelu haljinu. Tito je uzviknuo: A gdje je špek?

– Da bi se Titova rezidencija stavila u funkciju, troškovi su procijenjeni na oko 25 milijuna kuna. Muzeji su projekt prijavili i u bazu podataka ROP-a i u bazu projekata za sufinanciranje iz strukturnih fondova Ministarstva kulture i nadamo se da će projekt oživjeti – rekla je Branka Lovrić.

Suradnja s Jakovinom

Kumrovečki načelnik Dragutin Ulama priželjkuje da se za taj projekt dobiju novci iz europskih fondova, no dodaje i ako se novac ne dobije, da bi se Titova rezidencija i uz minimalna ulaganja mogla vrlo brzo staviti u funkciju.

– Interes turista je izuzetno velik i stoga je i Općina s povjesničarom Tvrtkom Jakovinom već uspostavila suradnju kako bi bilo kakav projekt vezan uz Titovu rezidenciju što prije saživio i da se cijela stvar pokrene s mrtve točke. Taj bi projekt svakako trebao spojiti muzejske s visokokvalitetnim ugostiteljskim sadržajima – rekao je načelnik Ulama.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih