Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORBAN ODAO POČAST

Tisuće se opraštaju od bivšeg pape Benedikta XVI.

Les fidèles viennent rendre un dernier hommage à l'ancien pape Benoît XVI à la basilique Saint-Pierre au Vatican
Foto: Royalportraits Europe/Bernard Ru
1/5
03.01.2023.
u 18:48

Iz Hrvatske će sprovodu bivšeg pape nazočiti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Više tisuća ljudi, uključujući mađarskog premijera Viktora Orbana, odali su počast bivšem papi Benediktu XVI. u utorak, drugog dana otkako je njegovo tijelo položeno u Bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Orban, prvi šef vlade koji je odao počast bivšem papi koji je umro u subotu  - osim talijanske premijerke Giorgie Meloni - zaustavio se sa suprugom pred Benediktovim tijelom nekoliko trenutaka u molitvi.

Vatikan je objavio da je još oko 25.000 ljudi odalo počast Benediktu do podneva u utorak, nakon 65.000 koji su to učinili u ponedjeljak.

Otkako je Benedikt umro, papa Franjo obavlja svoje uobičajene dužnosti. Imao je redoviti niz audijencija i sastanaka u ponedjeljak i utorak, a održat će i svoju tjednu opću audijenciju u srijedu.

Smrt Benedikta XVI. koji je 2013. postao prvi papa u 600 godina koji je odstupio s dužnosti umjesto da ju obavlja do kraja života mogla bi papi Franji i Crkvi olakšati svaku daljnju odluku o odlasku s dužnosti.

Franjo će predvoditi Benediktov sprovod na Trgu svetog Petra u četvrtak pred mnoštvom za koje vatikanska policija kaže da će biti u desecima tisuća.

VIDEO: Deseci tisuća vjernika na Trgu sv. Petra odali počast Benediktu XVI.

 

Budući da Benedikt više nije bio papa na dužnosti kad je umro u subotu, službena su izaslanstva ograničena na ona iz Italije i njegove rodne Njemačke. Među onima za koje se očekuje da će prisustvovati u privatnom svojstvu su predsjednici Poljske i Mađarske te monarsi Španjolske i Belgije.

Iz Hrvatske će sprovodu bivšeg pape nazočiti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Benedikt će biti pokopan u skladu sa svojim željama na istom mjestu u kriptama ispod Bazilike svetog Petra gdje je papa Ivan Pavao II. bio izvorno pokopan 2005. prije nego što je njegovo tijelo premješteno u kapelu u bazilici 2011.

Komentara 3

DL
Dvanaest__legija
08:13 04.01.2023.

Ako slijedeći papa bude katolik, Benedikta XVI. bit će i službeno proglašen crkvenim naučiteljem!

DU
Deleted user
23:41 03.01.2023.

Veliki artišta Franci Blašković i njegov kolektiv "Gori Ussi Winetou" su napravili prekrasnu pjesmu posvetu ovom papi "Kad je pape bio mali". Pogledati obavezno na YT

DD
De der
19:41 03.01.2023.

Bivši Papa Benedikt je bio veliki čovjek i teolog. Kad se osjetio nedovoljno snažan da se suprostavili devijacijama u crkvi abdicirao je. Ne znam da li je bila njegova želja, osobno sumnjam, da se pravi kult i ta velika ceremonija. Uz sve epidemiološke opasnosti od danima izloženog mrtvaca, po meni je to sablazno. Nosanje kostiju, lubanja, dijelova tijela pokojnika kojeg se proglasilo svetim, što u našoj crkvi je praksa je ništa drugo do li narušavanje vječnog mira tijela koje je umrlo. Nitko normalan ne bi dozvolio da se raznose njegove kosti poslije smrti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije