Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert u Kninu

Thompsonu prijeti prijava zbog početka ratne pjesme Čavoglave

05.08.2015., Knin - Koncert Marka Perkovica Thompsona povodom svecanog obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/10
07.08.2015.
u 07:00

Uz koncert kao domoljubni događaj ipak i političke poruke

Red žestokih rifova, red političkih poruka – rezime je koncerta Marka Perkovića Thompsona u povečerje Dana pobjede u Kninu. Pred impresivnom masom više od 90.000 fanova, ikona desnice odaslala je i ponešto neverbalnih poruka. Uz medaljon sv. Bendikta, koji već godinama nosi oko vrata poput relikvije, na desnoj ruci imao je poduži crni znojnik sa stiliziranim hrvatskim grbom koji je krasio naslovnicu njegova albuma Ora et labora (moli i radi). Majicu maskirna uzorka, pjevač i branitelj iz Čavoglava ukrasio je i hrvatskom zastavicom koju je pozicionirao iznad srca, dok je rukave "pojačao" obilježjima Zbora narodne garde, kojeg je i sam bio pripadnik, te postojbi HOS-a, čiji se amblem sastoji i od pozdrava "za dom spremni".

Globa zbog kacige

A upravo taj "stari hrvatski pozdrav", odnosno "ustaški pozdrav", ovisno tumači li ga ljevica ili desnica, Thompsona bi moglo koštati prijave za kršenje javnog reda i mira. Naime, koncert je otvorio povikom "za dom", na što mu je mnoštvo iz publike glasno uzvratilo "spremni", no kako je riječ o standardnom početku pjesme Čavoglave, koja je već nebrojeno puta izvođena od Zagreba do Vukovara i šire, uistinu ostaje nejasno zašto će policija baš sada poslati "posebno izvješće Državnom odvjetništvu".

Kako bilo, jedna mu prijava ne gine: šibenska policija prekršajno će prijaviti Perkovića zbog vožnje motocikla bez zaštitne kacige jer je "predvodeći defile motocikala središtem Knina, prekršio Zakon o sigurnosti prometa na cestama". No, čini se da mu ovakva vožnja nije preskupa: 1500 kuna već je platio prošle godine, također tijekom proslave "Oluje", za istu nedopuštenu radnju, na relaciji od Čavoglava do Drniša.

Premda je riječ o zanemarivu broju prekršaja u odnosu na brojnost publike, s policijom će posla imati i poneki Thompsonovi fanovi. Policija je na stadionu, uoči i za vrijeme koncerta, zabilježila 10 prekršaja, među njima tri zbog isticanja neprimjerenih obilježja na zastavama i na kapi. Bilo je i fizičkog sukoba, ali i dva slučaja podcjenjivanja policijskih službenika.

Usprkos uistinu nepotrebnim incidentima, sva je prilika da bi ovaj, prije svega, domoljubni hepening ostao tek na sitnom statističkom uzorku da se uoči koncerta okupljenima nisu obratili prosvjednici iz Savske, pa postali vijest.

Politika na praznik

"Oni koji se nisu borili u Domovinskom ratu nisu imali hrabrosti obratiti se domoljubima u Kninu na svečanosti 20. obljetnice Oluje", rekao je Đuro Glogoški oštro kritizirajući Vladu, ali i Sabor, u koji "ulaze oni koji nisu željeli Hrvatsku". Prvi čovjek prosvjeda "Sto posto za Hrvatsku" na taj je način samo nastavio ono što je nekoliko sati ranije već učinio Dražimir Jukić kada je prilikom obraćanja javnosti, uz salve zvižduka, spomenuo premijera i tako za HDZ-ov račun odradio ono što nisu ni Josipa Rimac ni predsjednica Grabar-Kitarović. Umjesto da toga dana govore o svojim poginulim suborcima, Dan pobjede i svoj praznik upravo su oni, branitelji, odlučili kontaminirati politikom. A to, ni u Zagrebu ni u Kninu, nisu radili čak ni političari. 

>> Srbija Hrvatskoj poslala oštru prosvjednu notu zbog proslave u Kninu 

>> Policija provjerava je li Thompson uzviknuo 'Za dom' te vozio bez kacige

Komentara 174

EK
ekoeko11
08:25 07.08.2015.

Cijeli događaj (ne samo koncert, jer koncert je trajao par sati), od ranog jutra do sitnih sati idućega dana, sa 100.000 hodočasnika iz cijele države i šire, na lokaciji koja i nije baš pripremljena za toliki broj uzvanika, i oni uspiju sastaviti svega 10 prijava?!? Pa to znači da je organizacija bila VELIČANSTVENA, izvanredna i profesionalna. Čuj, vožnja na defileu bez kacige...

Avatar comparator
comparator
07:25 07.08.2015.

Za dom spremni izgovoren u kontekstu ustaškog pozdrava hrvatska djeca ne pamte ali svi pamtimo našu potrebu za nekim domoljubnim pozdravom u agresiji na Hrvatsku. Marko Perković Thompson je simbol i naravno sve veći heroj i žrtva komunističkog nasilja nad domoljubljem.

ED
Edomajka
07:32 07.08.2015.

Drži se Marko. Nedaj da te ova komunistička djeca srede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije