Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trend

Testiranje bez uputnice odsad će se plaćati od 500 do 700 kuna

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
18.07.2020.
u 12:50

Pojeftinjenje testova na koronavirus u 21 ustanovi, više se neće plaćati 1506 kn.

Umjesto dosadašnjih 1506 kuna, testiranje na koronavirus SARSCoV-2 znatno će pojeftiniti i koštat će u prosjeku 500 do 700 kuna.

Preciznije, 501,49 kunu za testiranje dvije ciljne sekvencije i 698,21 kunu za detaljnije testiranje na tri ciljne sekvencije, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš jučer na presici Stožera civilne zaštite.

Jeftiniji reagensi

– Analizom podataka o cijenama reagensa dostavljenih od 21 ustanove u Hrvatskoj koje provode testiranje na novi koronavirus i saznanjima da na tržište dolaze jeftiniji reagensi, ustanovila se prosječna cijena testiranja prema broju ciljnih sekvenci. Navedenim modelom osiguravamo korektno plaćanje ove usluge, a i potičemo uvođenje cjenovno primjerenijih metoda kod ustanove kojima su cijene reagensa skuplje – kazao je ministar Beroš.

Svi koji se budu htjeli testirati bez uputnice od sada će to plaćati po novim cijenama. Međutim, ministar Beroš napominje kako postoji mogućnost da će hitna testiranja koštati više od ovih prosječnih cijena.

– S obzirom na to da postoji nekoliko različitih vrsta testiranja, ona koji se obavljaju u šest sati i ona koji se obavljaju u dva sata, vjerojatno neće biti moguće da to bude ista cijena. Ako cijena reagencije, potrošnog materijala i stručnog rada prelazi ovu kategoriju, morat ćemo formirati drugu kategoriju koja će obuhvatiti hitna testiranja – naveo je Beroš.

Inače, dosadašnja je cijena od 1506 kuna bila jednaka i kad bi testiranje građani plaćali iz svog džepa i kad je HZZO plaćao zdravstvenim ustanovama koje su obavljale ta testiranja. Razliku između dvije vrste testiranja pojasnio je doc. Krunoslav Capak.

– Da bi se dijagnosticiralo je li netko pozitivan na COVID, treba naći bar dva antitijela, s tim da je jedno od njih slično kao kod drugih koronavirusa pa, kad se dijagnosticira drugi antigen koji je specifičan, onda znamo da je to baš taj koronavirus. A testira li se i na treći, onda ste potpuno sigurni da je osoba pozitivna – kazao je Capak i napomenuo da će svi testovi fakturirani do jučer biti plaćeni po staroj cijeni od 1506 kuna po testiranju.

Inače, cijena testiranja na novi koronavirus koja je u Hrvatskoj iznosila protuvrijednost od 200 eura po mnogima je bila previsoka. Kako su prenosili mediji, sredinom svibnja u Srbiji je testiranje koštalo oko 70 eura, a u BiH oko sto eura. Testiranje u Hrvatskoj obavlja 21 zdravstvena ustanova, a do 25. veljače ove godine u Hrvatskoj je testirana ukupno 100.851 osoba, među kojima je otkriveno 4137 pozitivnih na COVID-19.

Serološki test kao dar

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) za izravnu dijagnostiku SARS-CoV-2 koriste se metode koje amplificiraju nukleinsku kiselinu kao npr. lančana reakcija polimeraze s reverznom transkripcijom (RT-PCR). Obrada uzorka se izvodi u laboratoriju koji je opremljen kabinetom 2. stupnja biološke sigurnosti (BSL-2). Uvjet za izvođenje ove dijagnostike odgovarajuća je oprema i uspješno provedena validacija metode u vlastitom laboratoriju na pripremljenom panelu.

Serološki testovi koriste se u istraživačke svrhe te za procjenu seroprevalencije, a ne za dijagnostiku SARS-CoV-2. Protutijela se javljaju tijekom drugog tjedna te se njihova prisutnost može dokazati tek u fazi oporavka, a ne u akutnoj fazi bolesti. Neke pak privatne poliklinike rade serološka testiranja koja, međutim, samo otkrivaju je li osoba bila u doticaju s virusom, odnosno prisustvo antitijela IgG i na IgM u organizmu, uz pretpostavku da je najčešće potrebno barem tjedan dana od pojave simptoma za pojavu antitijela. Negativan nalaz tog testa ne isključuje prisustvo SARS-CoV-2 virusa u respiratornom sustavu pacijenta, ako je pretraga napravljena prerano u fazi infekcije. Po cijeni od 200-300 kuna ti su testovi postali i svojevrsni trend kao rođendanski pokloni među prijateljima.

Komentara 4

BO
boris71
06:41 19.07.2020.

Pa ti odvoji od penzije 500kn. svaka čast od akcijske ponude al niš od toga i to je skupo a za nagradu dobiš u najbolju ruku karantenu.

MI
mile06
11:14 19.07.2020.

Sve sam pogodio ovo sto rade,a tek dolazi novi plan ,morat ce svatko da pravi test svakog mjeseca po jedanput ali svi Gradjani x 500 Kuna i oni su opet u plusu Otimacina vlastitog naroda

MI
minolta
17:02 18.07.2020.

zlobnici bi rekli da se ovdje radi o dobrom biznisu, a ne o zdravlju... naravno da to nije u pitanju, svaki čovjek koji drži do sebe će se testirati 3-4 puta mjesečno i to pošteno platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije