Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Temeljni dohodak

Za kobase i pivo 1000 € mjesečno bez sata rada

Angela Merkel
Foto: Sven Hoppe/DPA/Pixsell
29.06.2017.
u 11:08

Ovo je prvi takav projekt u Njemačkoj, a već ga imaju druge države poput Finske. Švicarci su pak takvu opciju odbili na referendumu

Temeljni mjesečni dohodak koji bi trebao pokriti osnovne troškove jednog kućanstva eksperiment je koji je prisutan u raznim svjetskim državama, a sada je prvi put uveden i u Njemačkoj. Točnije u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein.

Ulaz na teritorij SPD-a

Radi se o mjeri koju vladajuća “Jamajka koalicija” (CDU-FDP-Zeleni), nakon ispadanja SPD-a, koji su zamijenili Liberali (FDP), iz vlasti, uvodi kao socijalnu mjeru, što analitičari vide kao još jedan potez kancelarke Angele Merkel da uđe na područje djelovanja dosad rezervirano za socijaldemokrate.

Ovaj eksperiment na sjeveru Njemačke trebao bi biti test za potencijalno uvođenje temeljnog dohotka na područje cijele države, i kao takav je čak stavljen u koalicijski sporazum, a stručnjaci sada rade na izračunima isplativosti i nazivu samog dohotka između temeljnog primanja i građanske plaće. Iznos koji bi građani trebali dobivati kreće se oko 1000 eura mjesečno, što bi trebalo biti dovoljno za osnovne potrebe kućanstva, što znači da će se za dva milijuna punoljetnih stanovnika Schleswig-Holsteina mjesečno izdvajati dvije milijarde, odnosno 24 milijarde eura godišnje.

Inače ova ideja u Njemačkoj nije nikakva novost, no niti jedna vladajuća opcija dosad ju nije provela u djelo. Iz samog CDU-a poručili su kako je upravo njihov Dieter Althaus prije deset godina obećao takvu “naknadu” u iznosu od 800 eura mjesečno. Zanimljivo je spomenuti kako su sličnu inicijativu pokrenuli i u Švicarskoj, no Švicarci su je na referendumu glatko odbili. U Finskoj je, s druge strane, prihvaćen pilot-projekt temeljnog dohotka, baš kao i u nizozemskom gradu Utrechtu. Finci su s ovim projektom započeli početkom godine, a kroz njega će dvije tisuće nezaposlenih osoba starih između 25 i 58 godina do kraja 2018. primati 560 eura mjesečno.

Merkel za istospolne brakove

Konzervativni CDU ovim je potezom očito odlučio privući birače koji su dosad bili malo bliže lijevom centru, a kancelarka Angela Merkel simpatije liberala mogla bi osvojiti još jednim potezom vezanim uz istospolne brakove.

Iako je dosad kategorički odbijala podržati zakon o istospolnim zajednicama, sada je promijenila ploču i pozvala zastupnike vladajućeg dvojica CDU/CSU da u parlamentu podignu ruke po svojoj savjesti, a ne po dosadašnjoj stranačkoj stegi. O ovom zakonu u njemačkom Bundestagu glasat će se u petak, a novi prijedlog zakona istospolnim partnerima omogućio bi i usvajanje djece. Koliko bi se ovakav kancelarkin potez mogao svidjeti liberalno lijevim opcijama i biračima, toliko bi joj se mogao obiti o glavu kod konzervativnih glasača, a CSU joj je već dao do znanja da se ne slaže s takvim potezom.

Komentara 7

DU
Deleted user
11:30 29.06.2017.

Ima takvih i kod nas!

Avatar anticenzura
anticenzura
12:00 29.06.2017.

Vi prenosite teske gluposti. To se ne odnosi na gradjane koji nemaju pravo na taj dohodak. Samo na ljude koji su stekli pravo na naknadu radnim stazom, u slucaju da ostanu bez posla, ili da zavrse na socijali. To je minimum za zivot, a to vec postoji u svim zemljama. Tisucu eura za standard u Njemackoj je nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije