Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na kancelarku

Schulz promijenio taktiku: 'Merkeličino taktiziranje atentat je na demokraciju'

Martin Schulz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.06.2017.
u 10:12

Postoji Angele Merkel i točka. CDU nema nikakvih ideja i bježi od svake rasprave. Oni to nazivaju asimetrična demobilizacija, kaže Schulz

Atentat na demokraciju, nazvao je Martin Schulz, socijaldemokratski kandidat za kancelara na njemačkim parlamentarnim izborima, taktiziranje kancelarke Angele Merkel, demokršćanske kandidatkinje za novi, njezin četvrti, mandat za sastav vlade.

Schröderov poučak

Schulz je, prema ispitivanju javnosti, u velikom zaostatku u odnosu na Merkel, pa se odlučio na oštar napad na nju i njezinu politiku kazavši kako je Njemačkoj potreban novi kancelar. Njegova Socijaldemokratska stranka (SPD) doživjela je teške poraze na trima lokalnim izborima u ovoj godini, pa je odlučio tri mjeseca uoči parlamentarnih izbora (održat će se 24. rujna) izmijeniti taktiku i izravno napasti Merkel. Jer, politika je utjelovljena u osobi, a ne u nekim stranačkim idealima. Glasuje se za osobu u koju se ima povjerenja. Najbolji dokaz su francuski predsjednički i parlamentarni izbori. Emmanuel Macron nije iza sebe imao tradicionalnu stranku, već pokret koji je osnovao prije godinu dana i postao je predsjednik Francuske, a njegova stranka većinska.

Bivši socijaldemokratski kancelar Gerhard Schröder podupire Schulza i kaže kako još ništa nije izgubljeno te kako trećina birača odlučuje za koga će glasovati kada dođu na biračko mjesto. Schröder je podsjetio kako je 2005. u nekoliko tjedana osvojeno 20 postotnih poena. Sada bi Schulzov SPD, prema ispitivanju javnosti, dobio 24% glasova i zaostaje 15 postotnih poena za Kršćansko-demokratskom unijom (CDU). Dakle, Schulz je odlučio napasti izravno Merkel. Kako? Kaže da ne želi izborno sučeljavanje.

„Stručnjak za predizbornu kampanju preporučio joj je 2009. taktiku da ne kaže ništa i da ne zauzme konkretna stajališta“, rekao je Schulz o Merkel i naglasio kako njegova stranka radi na konkretnim pitanjima, a ona šuti o svemu.

Za europeiziranu Njemačku

„Postoji Angela Merkel i točka. Tako je uspjela 2009. i 2013., ali neće i 2017.“, kazao je Schulz. Za CDU kaže kako nema nikakvih ideja i bježi od rasprave o budućnosti zemlje. „To u Berlinu nazivaju asimetrična demobilizacija, a ja kažem da je to atentat na demokraciju“, oštro je napao Schulz. Drži kako Njemačka ne bi trebala 2% BDP-a dati za obranu jer se iz povijesti znade što znači do zuba naoružana država.

„Želimo novu Europu. Njemačku europeiziranu, a ne germaniziranu Europu“, kazao je Schulz. No, mogao bi završiti kao njegovi prethodnici, Frank-Walter Steinmeier i Peer Steinbrück, koji su izgubili izbore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije