Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Brexita

Bankari iz Londona idu u Frankfurt

Foto: David Parry/Press Association/PIXSELL
26.06.2017.
u 08:30

Njemački grad planira graditi 20 nebodera s poslovnim prostorima

Iako ni nakon parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji nije jasno hoće li biti “tvrdi” ili “meki” Brexit, London jasno daje do znanja da će Brexita biti.

A ako londonski poslovni City ne bude više u EU, onda se i za njemačku i europsku financijsku metropolu Frankfurt, jer ondje je i Europska središnja banka, ukazuju velike mogućnosti, piše Deutsche Welle.

Jak lobi

Odluke trebaju pasti o tri važna pitanja: prvo i najvažnije je gdje će se odvijati takozvani euro-clearing. Drugo je pitanje budućeg sjedišta europske Agencije za nadzor banaka EBA, a treće je pitanje koje se postavlja u sjedištima čitavog niza banaka koje su dosad svoje poslovanje u Europi pokrivale iz Londona, hoće li i one prebaciti svoje europske središnjice u Frankfurt. A taj njemački grad ima već golemih planova: 20 novih nebodera, 300 tisuća kvadrata novog uredskog prostora – a onda dolaze i kuće i stanovi za financijske stručnjake koji bi trebali doći iz Londona. Lobiranje provodi interesna zajednica Frankfurt Main Finance iza koje stoje i njemačka pokrajina Hessen, grad Frankfurt, Njemačka burza, čitav niz banaka, ali i znanstvene institucije i stručnjaci.

Frankfurt fokus stavlja na euro-clearing, nadzor poslovnih transakcija. U Londonu je zasad nadzorno tijelo koje pak nadzire upravo te nadzornike milijardi koje teku Europom. Isto tako vjeruje kako ima dobre šanse ugostiti i europsku Agenciju za nadzor poslovanja banaka – EBA. Te ambicije Njemačke potvrdila je i kancelarka Merkel na sastanku njemačkih zadružnih banaka. Argument Frankfurta jest i da je u tom gradu sjedište Europske središnje banke (ESB)koja se već zapravo brine za stabilnost banaka EU.

Previše tijela

S druge strane, metropole koje također žele ugostiti ovu agenciju, upravo to navode i kao nedostatak Frankfurta: EBA provjerava “pravila igre”, ESB je tu za neposrednu kontrolu solventnosti. Stoga bi možda bilo i bolje da ta dva nadzorna tijela nisu na istom geografskom mjestu. I na koncu, tu je pitanje europskog sjedišta čitavog niza poslovnih banaka koje su do sada poslove u EU obavljali iz Londona. Tu nije riječ samo o velikim m bankama s druge strane Atlantika, Dalekog ili Bliskog istoka jer će i velike britanske banke trebati svoje urede u Europskoj uniji kako bi preko njih dobile takozvanu “EU putovnicu” koja im omogućuje nesmetano poslovanje unutar EU.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:17 27.06.2017.

zar itko sumnja u to da će francuska, italija, poljska, španjolska, nizozemska, austrija, samo tako pustiti nijemcima da se oslade ovime? neće, njemačka neće dobiti niti jednu od ovih agencija, a i malo će banaka završiti u njemačkoj. postoje daleko bolja mjesta. male i mikro državice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije