Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNI KONGRES

Schulz: 'socijaldemokrati izlaze s novim idejama, a demokršćani se skrivaju iza Angele Merkel'

Foto: Reuters
1/4
25.06.2017.
u 18:44

U Dortmudu je jednoglasno prihvaćen izborni program njemačke socijaldemokratske stranke pod nazivom "Vrijeme za više pravednosti"

Žestokim napadima na kancelarku Angelu Merkel i demokršćansku Uniju CDU/CSU, kancelarski kandidat Socijaldemokratska stranke Njemačke (SPD) Martin Schulz zatvorio je nedjelju izvanredni stranački kongres SPD-a na kojem je predstavljen i izborni program ove stranke za parlamentarne izbore u rujnu.

"Dok socijaldemokrati izlaze s novim idejama i konceptima za Njemačku i otvaraju se društvenim raspravama, demokršćani šute", rekao je Schulz obraćajući se gostima kongresa.

On je ustvrdio kako izbjegavanje demokršćana da raspravljaju o budućnosti zemlje predstavlja "napad na demokraciju".

Schulz je demokršćansku Uniju CDU/CSU optužio i da se skriva iza lika Angele Merkel. "Ali za razliku od posljednja dva izbora, ovaj put neće biti dovoljno sve karte polagati isključivo na kancelarku", poručio je Schulz.

U Dortmudu je predstavljen i jednoglasno prihvaćen izborni program pod nazivom "Vrijeme za više pravednosti". Glavne poruke programa odnose se na bolju raspodjelu bogatstva u društvu, porezno rasterećenje slojeva s nižim i srednjim primanjima kao i sigurnu razinu mirovina.

Veliku pozornost socijaldemokrati polažu i besplatnom obrazovanju kao i braku za istospolne parove.

Schulz se u svom govoru založio i za očuvanje demokracije u Njemačkoj i pozvao na borbu protiv desnih populista iz Alternative za Njemačku.

"SPD mora usredotočiti sve snage na to da AfD ne uđe u sljedeći saziv Bundestaga", rekao je Schulz.

Prije Schulza poslanicima kongresa se obratio i bivši kancelar Gerhard Schroeder koji je dao punu podršku stranci i kandidatu. "I 2005. smo u ispitivanjima javnog mnijenja bili iza Unije CDU/CSU ali smo u predizbornoj kampanji nadoknadili razliku", rekao je Schroeder.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja SPD zaostaje oko 15 posto za Unijom CDU/CSU koja uživa podršku oko 40 posto birača.

Odmah nakon proglašavanja Martina Schulza socijaldemokratskim kandidatom u veljači SPD-u je naglo porasla popularnost te su u jednom trenutku i prestigli Uniju ali je u međuvremenu Unija CDU/CSU s kancelarkom Merkel kao glavnom kandidatkinjom ponovno preuzela vodstvo.

CDU je oštro reagirao na napade SPD-a te predbacivanje kancelarki da je štetna za demokraciju proglasio "potezom očajnika".

 

Komentara 4

ST
Stipan
19:49 25.06.2017.

On dolazi iz istrošene sadašnje EUROPE i nije u stanju dati i Njemačkoj i Europi nove impulse. Od njega ništa kao i od našega europskog činovnika . Kod nas treba novi Macron. U Njemačkoj će se Merkelovica prilagoditi jer je i sama svjesna da Europa može opstati samo kao članica svih 27 a ne kao i dosad da su jedni iznad ostalih. Drugim riječima da se sve odluke ne donose u Berlinu.

ST
stomugromova
20:12 25.06.2017.

Koga ovaj fake ljevičar i neoliberal misli isfolirati.Lik je jedva završio srednju školu,imao problema sa alkoholom i sad bi preveo europske ovčice žedne preko vode.Ti i Merkel ste ispali iz istog prkna,neovisno iza kojih stranaka se skrivate.

DU
Deleted user
19:34 25.06.2017.

Sad bi na ovu vjest većina komentara ovdje bila "...komunjare..." a ne Košićevoj misi isto... :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije