Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Merkel: Ponuda Therese May je dobar početak, ali...

Kancelarka je rekla da još uvijek postoje brojna pitanja vezana uz izlazak, uključujući financijska te o odnosima s Irskom
23. lipnja 2017. u 07:34 3 komentara 1333 prikaza
Theresa May i Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Njemačka kancelarka Angela Merkel opisala je ponudu britanske premijerke Therese May vezane uz prava građana zemalja EU nakon Brexita "dobrim početkom", no istaknula je da brojna pitanja vezana uz britanski izlazak iz Unije trebaju još biti riješena. 

Theresa May Diplomatski izvori: May: Državljani EU-a moći će ostati u Britaniji nakon Brexita

"Theresa May jasno nam je danas rekla da će građani zemalja EU koji su proveli u Britaniji pet godina zadržati svoja puna prava. To je dobar početak", rekla je Merkel novinarima na summitu EU u Bruxellesu. 

"No još uvijek postoje brojna pitanja vezana uz izlazak, uključujući financijska te o odnosima s Irskom. Tako da imamo puno toga za napraviti do (sljedećeg summita) listopada", kazala je njemačka kancelarka.

Merkel je dala komentar nakon što se britanska premijerka obratila čelnicima 27 zemalja EU nudeći im ono što je London opisao kao "poštenu i ozbiljnu nagodbu" vezanu uz građane drugih zemalja EU koji žive u Britaniji i njihovom statusu nakon Brexita.

Britanska premijerka poručila je čelnicima EU-a da će državljani Europske unije koji žive u Velikoj Britaniji moći ostati u njoj nakon što ta zemlja izađe iz europskog saveza.

May je rekla da će EU građanima biti dana šansa da dogovore svoj status i steknu britansko državljanstvo. Ponuda uključuje jednak tretman kao i kod britanskih građana po pitanju zdravstva, obrazovanja, beneficija i mirovina.

Također je pozvala na reciprocitet i na to da se dvije strane što prije dogovore o budućim pravima građana.

U svojoj ponudi May nije spominjala nastavak jurisdikcije Europskog suda pravde, što je bio ključan zahtjev EU-a, prenose izvori.

Donald Tusk Kao cvjetna livada Ružičaste naočale na summitu: EU plovi punom parom naprijed Počelo razdruživanje Sporazum o Brexitu bit će najsloženiji u povijesti naslovnica DANAS U VEČERNJEM Schulz: Trumpu se može suprotstaviti samo ujedinjena Europa
Tamara Boroš
Neponovljiva Boroš
Otkrivamo gdje je danas heroina koja je ispisala hrvatsku povijest i potom teško oboljela
PPD
Mijenjamo navike
Solidarnost i dobra djela trebaju nam ostati prioriteti: PPD bolnicama donirao vrijedna sredstva
  • brojevi:

    Kao što kaže dobro poznata poslovica; "Puno baba-kilava djeca"

  • Avatar aunick
    aunick:

    Markela kaze da je veliko ponudjeno pravo od Terse May da EU gradjani koji su proveli u GB vise od 5 godina zadrzavaju pravo da tamo i ostanu. To ja vidim kao " malu" diskriminaciju gospodjo kabncelarko jer ako Arapima, ... prikaži još! Pakistancima i Afrikancima dajes pravo da u tvojoj, a bogami zahtijevas to i u drugim EU zemljama ostaju iako tamo ni dana nisu prije proveli, onda to nesto ne stima. GB ima useljenika vise nego i jedna druga zemlja i od ljih bi trebali uciti.