Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Temelji moderne Hrvatske imaju čvrste korijene u antifašizmu i obrambenom Domovinskom ratu'

- Povijest nije uvijek laka jer se događaju loše stvari. Ali, isto tako u prošlosti imamo puno heroja - pravednika među narodima. I svaki od tih Hrvata je svjetlost u mraku - kazao je Reuven Rivlin
24. srpnja 2018. u 12:38 190 komentara 4897 prikaza
Zagreb: Kolinda Graba-Kitarović i Reuven Rivlin dali izjave nakon sastanka
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Prije svega želim naglasiti kako demokratski temelji moderne Hrvatske imaju čvrste korijene u antifašizmu i obrambenom Domovinskom ratu u kojemu se Hrvatska, kao suverena država branila od napada. To se jasno navodi u hrvatskom Ustavu, koji istodobno jamči i štiti temeljne demokratske vrijednosti svih hrvatskih građana - vladavinu prava, ljudska prava, prava manjina, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon današnjeg sastanka s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom u Zagrebu.

Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor Borut Pahor: 'Neformalni susret s Kolindom Grabar Kitarović potvrdio je dobre odnose'

Svaka hrvatska Vlada do danas je iskazala duboko poštovanje za sve žrtve Holokausta. Hrvatska vrlo ozbiljno shvaća svoju suradnju sa svim institucijama, u Izraelu i drugdje, čime se čuva spomen na Holokaust i žrtve Holokausta, te je uzastopno dokazala svoju aktivnu i duboku predanost globalnoj odlučnosti u borbi protiv antisemitizma.

- Hrvatsko društvo, kao i svako drugo demokratsko društvo, vodi svoj unutarnji dijalog o povijesnim pitanjima, često vrlo emocionalno, prvenstveno zato što mnogi građani imaju bolno iskustvo iz različitih razdoblja hrvatske povijesti - dodala je predsjednica te ponovila kako će s predsjednikom Rivlinom sutra posjetiti memorijalno spomen područje Jasenovac i time odati počast svim žrtvama.

sirija Završena najkritičnija bitka Sirijska vojska i saveznici izbili na izraelsku granicu

Izraelski predsjednik je u kratkom govoru čestitao na postignuću na Svjetskom prvenstvu u nogometu te se našalio kako je "došao po savjet za izraelsku nogometnu reprezentaciju".

Zagreb: Kolinda Graba-Kitarović i Reuven Rivlin dali izjave nakon sastanka
1 / 10
Zagreb: Kolinda Graba-Kitarović i Reuven Rivlin dali izjave nakon sastanka

Govoreći o prošlosti istaknuo je kako "moramo učiti iz naše zajedničke prošlosti".

- Povijest nije uvijek laka jer se događaju loše stvari. Ali, isto tako u prošlosti imamo puno heroja - pravednika među narodima. I svaki od tih Hrvata je svjetlost u mraku - kazao je.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici općine Višnjan Grabar-Kitarović: 'Vođeni domoljubljem, uz više zajedništva, možemo sve'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako Hrvatska i Izrael kao mediteranske zemlje trebaju istražiti svaku mogućnost jačanja suradnje između sjevernih i južnih obala. Jačanje i produbljivanje suradnje moguće je u svim područjima - gospodarstvu, sigurnosti, znanosti i visokoj tehnologiji, kulturi.

- Naše dvije zemlje dijele brojne sličnosti: one nisu velike, smještene su u povijesno turbulentnim regijama i prolaze kroz tranzicijsko razdoblje - kazala je.

Benjamin Netanyahu Tijesna pobjeda Izrael usvojio kontroverzni zakon: Hebrejski postaje jedini službeni jezik, arapski degradiran

Posve je jasno kako nabava borbenog zrakoplova F-16 Barak dovodi našu obrambenu suradnju i odnos na jednu potpuno novu razinu. Sigurno možemo reći kako ovdje nije samo riječ o prodaji vojne opreme, nego i prvom koraku ka dugotrajnom strateškom odnosu Hrvatske i Izraela, dodala je predsjednica.

- Ministarstvo obrane zadovoljno je trenutačnim pregovorima koji vode prema sklapanju ugovora i ja sam više nego optimistična kako će konačni ugovor o isporuci zrakoplova F-16 Barak biti potpisan najesen. Isto tako vrlo sam zadovoljna što postoji veliki interes za buduće investicije i suradnju izraelske obrambene industrije u Hrvatskoj. Postoji golem potencijal za uspostavljanje obostrano korisnih odnosa između naših industrija i obrambenih sektora. Držim da će se naša obrambena suradnja proširiti i izvan područja industrijske suradnje - kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Pogledajte: Naš pilot Željko Ninić prvi put pilotirao zrakoplovom F-16:

Zagreb: Kolinda Graba-Kitarović i Reuven Rivlin dali izjave nakon sastanka
1 / 11
Ninić vozi F-16
VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
 • franjo:

  Jedan je temelj a to je domovinski rat a sve ostalo je sluge drugima. Ostavite se tog Tzv.antifašizma jer u to nitko ne vjeruje osim još nekolicine komunističkih šumskih razbojnika i diktatora.

 • Avatar Ernest_Fulir
  Ernest_Fulir:

  Teza da Hrvatska počiva na antifašizmu je cista floskula, ako antifašizam interpretirate onako kako se u Hrvatskoj to radi od 1945.Povjesničar Norman Davies, u svojoj knjizi Europe at War 1939–1945: No Simple Victory argumentira da antifašizam nije koherentna politička ideologija ... prikaži još!a već prije "prazna kutija", i čisti "politički igrokaz" stvoren od Josifa Visarionoviča Staljina, te proširen Sovjetskom propagandom u pokušaju da se stvori dojam da će se zapadni demokratski lideri, u pridruživanju SSSR-u na platformi protiv fašizma, politički suglasiti sa komunizmom i "diktaturom proletarijata". Sir Winston Churchill jedini nije nasjeo na Staljinov trik, dok su ostali zapadni lideri uglavnom uletjeli u zamku. Da je Churchill bio u pravu, pokazalo se kad je sovjetski "antifašizam" pokazao svoje pravo lice u Molotov-Ribbentrop paktu u kojem su SSSR i Treći Reich dogovorno koordinirali agresiju nad Istočnom Europom. Možete li danas reći o Churchillu da je fašist? Sigurno ne. Ali čovjek je odbio biti "antifašist" onako kako je to postavio Staljin. Antifašizam, dakle, nije ni komunizam, ni socijalizam, ni SKJ, ni SKH, ni SDP, ni Josip Broz, ni Ivica Račan, ni Zoran Milanović a najmanje Bernardic. Antifašizam je etička vrijednost čovjeka bez obzira na vjeru ili političko usmjerenje. Vjernik može biti antifašist (antifašističke vrijednosti su tek manji podskup vrijednosti npr. katoličanstva). Desničar može biti antifašist. Konzervativac može biti antifašist.

 • josip.pivar11:

  Kaj se stalno mučite s tim antifašizmom. Pa u Hrvatskoj ne može biti antifašista kad nema niti fašista. A to što se ovim lijevima priviđaju fašisti malo je teža bolest iz obiteljskog nasljeđa.