Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sirijska vojska i saveznici izbili na izraelsku granicu

Nakon pobjede na području Al-Quneitra, Assadova vojna pobjeda u Siriji neupitna, a njegovo svrgavanje s vlasti više nitko i ne spominje
22. srpnja 2018. u 06:45 51 komentara 8932 prikaza
sirija
Foto: Reuters/PIXSELL

Bitka za južnu Siriju je završena.

Benjamin Netanyahu Kontroverzni zakon “Izrael je država-nacija samo židovskog naroda”

Jedna od najtežih bitaka koju je u sedam godina rata u zemlji pokrenula sirijska vojska sa saveznicima, Rusijom, iranskom Revolucionarnom gardom i borcima libanonskog Hezbollaha, završila je oslobođenjem regije Dara, kao i cijele granice Sirije s Jordanom u toj regiji, te oslobađanje sirijskog jugozapada vojnom operacijom u susjednoj regiji Al-Quneitra, koja graniči s Izraelom.

Benjamin Netanyahu Tijesna pobjeda Izrael usvojio kontroverzni zakon: Hebrejski postaje jedini službeni jezik, arapski degradiran

To je i najkritičnija vojna operacija sirijske vojske s obzirom na Golansku visoravan, koju je Izrael okupirano početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, uključujući i sirijski dio. Unatoč tome što su Izrael i Washington prije pokretanja vojne operacije u Al-Quneitri uputili oštru prijetnju sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu i saveznicima da će se uključiti u rat ako na granicu dođu borci Hezbollaha i iranske Revolucionarne garde, Izrael je ipak na kraju ostao po strani nakon što su sve političke mjere i preduvjeti za tu operaciju nedavno dogovoreni između ruskog i izraelskog državnog i vojnog vrha u Moskvi, kao i za vrijeme summita Putin – Trump u Helsinkiju.

Sirija Assad oslobodio Daru Bitka je gotova, provincija u kojoj je pobuna počela u rukama režima

Naime, Putin je obećao da će utjecati na Bashara Al-Assada i na Iran te da neće dopustiti dolazak pripadnika iranske Revolucionarne garde i libanonskog Hezbollaha bliže od 40 km od Golanske visoravni. Da je postignut dogovor između Izraela i Rusije, dokazuje i činjenica da ne samo da Izrael nije zaštitio pobunjenike i džihadiste i njihove obitelji koji su bježali iz Al-Quneitre, kako im je to obećao, već ih je odbio propustiti na svoj teritorij te su bili primorani otići u Idlib.

Nakon ove velike pobjede na području Al-Quneitra, Assadova je potpuna vojna pobjeda u Siriji neupitna, a njegovo svrgavanje s vlasti više nitko i ne spominje. Sirijska vojska kontrolira državni teritorij od regije Idlib na sjeverozapadu do krajnjeg juga i granice s Izraelom i Jordanom, sve do Eufrata na istoku, tj. gotovo svim velikim gradovima i vitalnim životnim prostorom zemlje.

Sirijski vojnik Drama u jutarnjim satima Sirijska protuzračna obrana spriječila udar izraelskih zrakoplova

Upitan ostaje status Kurda na sjeveru zemlje u kontekstu turskih zahtjeva sigurnosnog karaktera, kao i prostor od Eufrata do istočne granice s Irakom, koje nadziru kurdske snage iz postrojbi SDF, koje pak podupiru američke snage, zbog čega su već počeli politički pregovori s Assadom u Damasku.

Bashar al-Assad demonstrirao je svoju snagu i moć slikajući se u kokpitu ruskog borbenog zrakoplova Suhoi SU-35

sirija
1 / 9
Bashar al-Assad demonstrirao je svoju snagu i moć slikajući se u kokpitu ruskog borbenog zrakoplova Suhoi SU-35
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • ante555:

    Evo napokon, prvi puta da ovaj portal ne piše o nekakvim snagama režima vec o sirijskoj vojsci. Sva podrška legalnom predsjedniku Assadu u oslobađanju zemlje.

  • golub Vaso:

    cionistički režim ostavio na cjedilu svoje đihadiste

  • ilijan:

    Kurdi će ni krivi ni dužni nastradati a tako pošten narod. Nadajte se Kurdi!