Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
K. Grabar-Kitarović:
Povratak na članak

'Temelji moderne Hrvatske imaju čvrste korijene u antifašizmu i obrambenom Domovinskom ratu'

- Povijest nije uvijek laka jer se događaju loše stvari. Ali, isto tako u prošlosti imamo puno heroja - pravednika među narodima. I svaki od tih Hrvata je svjetlost u mraku - kazao je Reuven Rivlin

Komentari 190

FR
franjo
15:25 24.07.2018.

Jedan je temelj a to je domovinski rat a sve ostalo je sluge drugima. Ostavite se tog Tzv.antifašizma jer u to nitko ne vjeruje osim još nekolicine komunističkih šumskih razbojnika i diktatora.

VL
Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
14:02 24.07.2018.

Teza da Hrvatska počiva na antifašizmu je cista floskula, ako antifašizam interpretirate onako kako se u Hrvatskoj to radi od 1945.Povjesničar Norman Davies, u svojoj knjizi Europe at War 1939–1945: No Simple Victory argumentira da antifašizam nije koherentna politička ideologijaa već prije "prazna kutija", i čisti "politički igrokaz" stvoren od Josifa Visarionoviča Staljina, te proširen Sovjetskom propagandom u pokušaju da se stvori dojam da će se zapadni demokratski lideri, u pridruživanju SSSR-u na platformi protiv fašizma, politički suglasiti sa komunizmom i "diktaturom proletarijata". Sir Winston Churchill jedini nije nasjeo na Staljinov trik, dok su ostali zapadni lideri uglavnom uletjeli u zamku. Da je Churchill bio u pravu, pokazalo se kad je sovjetski "antifašizam" pokazao svoje pravo lice u Molotov-Ribbentrop paktu u kojem su SSSR i Treći Reich dogovorno koordinirali agresiju nad Istočnom Europom. Možete li danas reći o Churchillu da je fašist? Sigurno ne. Ali čovjek je odbio biti "antifašist" onako kako je to postavio Staljin. Antifašizam, dakle, nije ni komunizam, ni socijalizam, ni SKJ, ni SKH, ni SDP, ni Josip Broz, ni Ivica Račan, ni Zoran Milanović a najmanje Bernardic. Antifašizam je etička vrijednost čovjeka bez obzira na vjeru ili političko usmjerenje. Vjernik može biti antifašist (antifašističke vrijednosti su tek manji podskup vrijednosti npr. katoličanstva). Desničar može biti antifašist. Konzervativac može biti antifašist.

VL
JP
josip.pivar11
16:22 24.07.2018.

Kaj se stalno mučite s tim antifašizmom. Pa u Hrvatskoj ne može biti antifašista kad nema niti fašista. A to što se ovim lijevima priviđaju fašisti malo je teža bolest iz obiteljskog nasljeđa.

VL
MO
mobitel20
13:48 24.07.2018.

Kod nas je u drzqvnom posjetu u trajanju od puna dva dana, a kod Nedicevaca i Ljoticevih vozaca dusegupki ce otici samo 4 sata, hahaha. Velikosrbi se kao krpelj pokusavaju prikrpiti uz Zidove da bi prikrili vlastito nacisovinisticko i genocidno ponasanje. Kao sto besramno lazu i izvrcu uzroke i posljedice svoje agresije na susjede 90-tih, tako bezocno umanjuju POTPUNU kolaborqciju Nediceve nacisticke Srbije uz JAVNE APELE i punu potporu Srpske prqvoslavne crkve. Nijedan Nijemqc nije poginuo na tlu Srbije ! NDH imala veleposlanstvo u Beogradu. Prvi grad "ociscen od Zidova" kroz logore smrti USRED grada i podavljene ljude u plinskim komorama-dusegupkama! Oni misle da njihove lazi i dalje mogu prolaziti,hehe. Mi pak, ne negiramo donosenje rasnih zakona mjesec dana nakon Nedic-Acimovic nacisticke Vlade, kao i sudjelovanje u holokaustu od strane dijela Hrvata, ali s prijezirom orbacujemo sva velikosrpska i jugokomunisticka izmisljanja i bezumna preuvelicavanja opsega zlocina. Nikakvih dokaza nemaju za to, velikosrpska lazljiva genocidna nacisovinisticka Nacertanijska klika. Zidovi su nam partneri i saveznici i HR, za razliku od Srbije koja podupire Palestinu, HR u svim tijelima podupire pravednu borbu Drzave Izrael i USA. Eto tako, pa neka genocidasi i kukavice pate, hehehe...Jedini narod u Europi koji NI METKA nije opalio tijekom ww2 na svojoj teritoriji ! Cim su protjerali saku Hrvata oko Uzica, vise nije bilo NIKAKVOG otpora nacizmu!

VL
BA
bakulušić
15:01 24.07.2018.

Izgleda da su ovi sa Sutjeske i Kozare opet u ofenzivi!

VL
KR
Krotila
13:49 24.07.2018.

Hrvatsko gospodarstvo,na tome radite!!!

VL
Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
16:25 24.07.2018.

MASON doso nama solit pamet koda smo mi rasli na DRVETU...ahahahhah

VL
Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
14:03 24.07.2018.

A da u hrvatskom Ustavu nigdje nije spomenut antifašizam kao svjetonazor na kojem se temelji ova država, to je notorna činjenica koju može provjeriti svatko. U cijelom tekstu Ustava, riječ "antifašizam" spominje se ravno 1 (JEDAN) put i to samo kao dio naziva institucije ZAVNOH, koji se spominje kao jedna od ukupno 16 povijesnih izvorišnih osnova hrvatske državnosti, od knezova iz 7. stoljeća, pa do Domovinskog rata. Tvrditi na temelju toga da hrvatski Ustav definira Hrvatsku kao državu koja "počiva na antifašizmu" je notorna laž i zlonamjerna interpretacija.

VL
Avatar gordi
gordi
16:27 24.07.2018.

kakav antifašizam taj nam je donio najviše zla u povjesti...stotine tisuča poklanih i pobijenih žena,djece samo zato što su bili Hrvati.....gospođo Kolinda samo domovinski rat je temelj Hrvatske...zapamtite to

VL
Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
13:21 24.07.2018.

A šta ćemo sa anti-hrvatstvom, to nije problem a?

VL
SU
suvaja
15:36 24.07.2018.

Temelj hrvatske drzave je domovinski rat ...i ogromna zelja hrvata za vlastitom domovinom....poginuli hrvatski branitelji ...a reci da smo antifasisti je isto kao da je u esplanadi upozorba ne pljujte na pod...izrael je jak jer je nuklearna sila...manjine u hrvatskoj su ok osim proteroristickog sdss i pupavca ..koji isto sebe smatra da je antifasist a nije...itd

VL
BA
balance
15:11 24.07.2018.

Izrael prizna samo pobjednike.🇮🇱🇭🇷

VL
BA
bakulušić
13:37 24.07.2018.

Prije dva dana sam u Večernjaku pročitao da je uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije utemeljen na Yniverzijadi. Tako je i Hrvatska utemeljena na ZAVNOH-u. Gospođo Predsjednice, a da malo pokušate razgovarati o Jasenovcu i 700 000 zaklanih? Ili će te i to priznati kao istinu?

VL
SV
stjepan v.
15:20 24.07.2018.

sa Izraelom moramo biti u dobrim odnosima, i to je to. ako ide u jasenovac onda je to pobjeda beograda. cak ni tito nije bio tamo.

VL
Avatar Prosenjak
Prosenjak
18:40 24.07.2018.

U Hrvatskom Ustavu nema nikakvog antifašizma, i to je činjenica. Hrvatska je utemeljena na antikomunizmu i domovinskom ratu!

VL
Avatar berija1
berija1
20:21 24.07.2018.

Bravo za predsjednicu! Hoce li se Beograd izviniti za prvu "Juden frei drzavu na svijetu, srbiju? NE VJERUJEM!

VL
DU
Deleted user
15:57 24.07.2018.

Temelji hrvatske države su nastali tijekom sedmog stoljeća. Nikakva budala se nebi odrekla svoje više stoljetne povjesti. Ako govorimo o najnovijoj povjesti onda je to domovinski rat. Ovo što piše u ustavu je politički isforsirano i morati će jednom biti ispravljeno.

VL
Avatar rubinet
rubinet
15:18 24.07.2018.

također...temelji /i to oni najvažniji/ hrvatske države leže u osnutku hrvatskih kneževina u 7.stoljeću.. .citiram Ustav RH - Izvorišne osnove

VL
U1
ursus_1212
16:22 24.07.2018.

2.svj rat nam je donio granice, a sve ostalo došlo je pobjedom u Domovinskom ratu.

VL
DU
Deleted user
19:37 24.07.2018.

Jel to onaj antifašizam protiv kojeg smo se tribali branit devedesetih? Temelj moderne Hrvatske je isključivo Domovinski rat,nikakav takozvani antifašizam.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.