Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podrška predsjednice

Bjelovar - prvi grad bez poreza

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
11.12.2017.
u 22:00

Krajnje je vrijeme za mjere koje će pridonijeti otvaranju radnih mjesta, rekla je predsjednica

– Bjelovar je primjer kako se može voditi ambiciozna proaktivna politika, ne čekajući državne mjere.

No, državne mjere ne smiju i, nadam se, neće izostati jer krajnje je vrijeme da se okrenemo mjerama koje će pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta – istaknula je u Bjelovaru predsjednica Grabar-Kitarović na početku svojeg posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kamo je privremeno premjestila svoj ured. Iz Bjelovara je predsjednica uputila i poziv na decentralizaciju države.

Policentričan razvoj

– Potrebno je što prije promijeniti razvojnu paradigmu i prestati razvijati Hrvatsku kvadricentrično, odnosno oko četiri najveća hrvatska grada. Razvoj treba biti policentričan, pri čemu će županijska sjedišta poput Bjelovara konačno dobiti ulogu razvojnih centara – dodala je predsjednica nakon što je sa županom Damirom Bajsom i gradonačelnikom Bjelovara Darijem Hrebakom nazočila podizanju predsjedničke zastave ispred zgrade županije.

A Bjelovar je pohvale zaslužio zahvaljujući namjeri da postane prvi hrvatski „tax free“ grad, tj. da sve poduzetnike oslobodi gradskih poreza i pristojbi. To je misao vodilja mladog bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka (HSLS).

– Mi želimo totalno promijeniti paradigmu u hrvatskom društvu. Želimo građane poticati na poduzetništvo i razvoj poduzetništva, da se uključe jer jedino tako možemo podizati svoj BDP i stvarati nova radna mjesta u Bjelovaru. Grad Bjelovar ove će godine donijeti najveći proračun u povijesti grada. Deset milijuna kuna od nove preraspodjele poreza na dohodak u potpunosti planiramo usredotočiti na gospodarstvo. Imamo više od 20 poticajnih mjera za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, ali i model tax free, dakle oslobađamo plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade sve buduće investitore koji dolaze u naš grad, ali i one koji su trenutačno u gradu. Zahvaljujući i tome očekujemo više od sto milijuna eura investicija samo od ovih velikih tvrtki koje znamo da dolaze – rekao nam je 36-godišnji Hrebak.

Predsjednicu su u Bjelovaru upoznali s dva najveća investitora, trgovačkim društvom “Bjelin”, koje u Bjelovaru i Ogulinu želi uložiti 1,5 milijardi kuna u proizvodnju namještaja, te s geotermalnom elektranom u izgradnji u Cigleni, 350 milijuna kuna vrijednom turskom investicijom.

Država na potezu

– Upoznali smo predsjednicu s time da svi poduzetnici koji nam dolaze ulagati imaju problem sa sporošću državne administracije i birokracije. Mi smo tu da posložimo infrastrukturu, da uredimo poduzetničke zone kako bi poduzetnici imali kamo doći, da ih rasteretimo naših vlastitih poreznih opterećenja, a država mora pokušati smanjiti administraciju koja je golema. Geotermalna elektrana Ciglena, najveća u ovom dijelu Europe, treba iduće godine biti puštena u promet, a još uvijek se nateže s raznoraznim dozvolama – napominje Hrebak, koji je zadovoljan predsjedničinom reakcijom na te primjedbe te se i slaže s njezinom jučer izrečenom tvrdnjom da Porezna uprava ne treba biti represivni aparat, koji kažnjava poduzetnike, “jer se time ljude obeshrabruje i stvara antipoduzetnička klima”.

1/18

– Ako je problem u zakonskim okvirima – mijenjajmo ih. Pravila treba mijenjati ako nisu dobra, a ne gušiti i obeshrabrivati poduzetnike – dodala je tom prilikom Kolinda Grabar-Kitarović.

A upravo razvoj poduzetništva i gospodarstva može biti jamstvo demografske obnove Bjelovarsko-bilogorske županije koja od 2001. do 2011. godine bilježi gotovo 10.000 stanovnika manje.

Predsjednica države sastala se jučer i s predsjednicima jedinica lokalne samouprave s područja županije, biskupom bjelovarsko-križevačkim mons. Vjekoslavom Huzjakom te predstavnicima nacionalnih manjina i nevladinim udrugama. Posjetila je novoosnovano Veleučilište u Bjelovaru, dok je u IV. osnovnoj školi Bjelovar sudjelovala u programu „Hrvatska čita“ te zajedno s djecom čitala ulomke iz djela Mate Lovraka. Danas će posjetiti Grubišno Polje, Daruvar, Garešnicu i Čazmu, a u srijedu se Ured predsjednice seli u Koprivničko-križevačku županiju. U Grubišnom Polju obići će Spomen-sobu Domovinskog rata, u Daruvaru Daruvarske toplice i Centar Rudolf Steiner, u Garešnici OPG Pavlak, a u Čazmi tvrtku Čazmatrans-Nova. U srijedu se Ured predsjednice seli u Koprivničko-križevačku županiju.

Komentara 8

DU
Deleted user
10:10 12.12.2017.

baš nam je poreska politika vjerodostojna, sada ukinu pa onda uvedu više nego je bilo...cijeli svijet živi na i od poreza, treba naći mjeru ....

KA
Karizma
05:33 12.12.2017.

Nije problem u drzavi i zakonima vec je problem u pokvarenim inspektorima.U 90 posto slucajeva pokvareni inspektori se dogovore sa poduzetnikom i uzmu mu lovu na crnjaka.Ono daj mi 50 posto od kazne ili da pisem.Samo oni koji su tvrdi i nece platiti zavrse sa kaznom i u novinama a svi drugi plate.Znaci problem je u ljudima a ne zakonima

KA
Karizma
05:37 12.12.2017.

Ko kod nas kontrolira inspektore.Nitko.U Nizozemskoj njihova sluzba za zastitu sama otvara firme na svoje ljude i pise anonimne prijave inspektoratu koji salje inspektore u izvid i vrlo brzo uhvate pokvarenog inspektora.To kod nas nitko ne radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije