Naslovnica Vijesti Svijet

Švicarke izlaze na ulicu tražeći jednake plaće

Parlamentarne zastupnice u Bernu, među kojima su mnoge bile odjevene u svijetlo ljubičasto, izašle su iz dvorane na 15 minuta kako bi pokazale solidarnost s prosvjednicama.
14. lipnja 2019. u 14:26 8 komentara 298 prikaza
Prosvjed žena u Švicarskoj
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Švicarke su u petak pozvane da štrajkaju i ostave kućanske poslove te odjevene u svijetlo ljubičasto prosvjeduju za jednaku plaću, ali razmjeri pokreta su neizvjesni jer su štrajkovi u zemlji rijetkost.

Završni event projekta Mentorstvo - oblik networkinga među ženama NETWORKING MEĐU ŽENAMA 'Mi često same sebe kočimo i zato trebamo mentorstvo'

Predviđeni su šetnje s dječjim kolicima, koncerti zviždaljki, produljene stanke za ručak, veliki piknici i slično. Vrhunac će biti prosvjedne šetnje u više gradova u zemlji, pa tako i u Bernu, ispred zgrade parlamenta.

U Lausanni su se prosvjednice okupile u ponoć ispred katedrale čiji je toranj bio osvijetljen svijetlo ljubičastom, službenom bojom prosvjednog pokreta.

U Zuerichu, financijskoj prijestolnici, žene su u povorci šetale ulicama noseći transparent "Muškarci, primite se glačala".

Parlamentarne zastupnice u Bernu, među kojima su mnoge bile odjevene u svijetlo ljubičasto, izašle su iz dvorane na 15 minuta kako bi pokazale solidarnost s prosvjednicama.

Prosvjed žena u Švicarskoj | Autor : DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL Ministar unutarnjih poslova zadužen za socijalna pitanja Alain Berset je na Twitteru objavio videosnimku kako bi upozorio na obiteljsko nasilje, uznemiravanje žena i "ponor" koji postoji između muškaraca i žena što se tiče plaća i mirovina.

Štrajk koji je udruga poduzetnika ocijenila "nezakonitim", organizira se pod geslom "Više vremena, više novca i poštovanja". Ovo je prvi štrajk žena nakon 14. lipnja 1991. u kojemu je, deset godina od uvođenja načela spolne ravnopravnosti u ustav, sudjelovalo pola milijuna žena diljem zemlje.

Pet godina nakon tog štrajka donesen je zakon o ravnopravnosti muškaraca i žena na radnom mjestu.

Gotovo trideset godina poslije žene u Švicarskoj još ne zarađuju kao njihovi muški kolege.

Švicarske zarađuju u prosjeku 20 posto manje od muškaraca. Uz jednake uvjete, stupanj naobrazbe i radni staž, razlika u plaći je i dalje gotovo 8 posto, pokazuju vladini podatci.

Majka i dijete ISTRAŽIVANJE Evo zašto ste umorne: Biti majka je kao da ste odradili dva i pol radna vremena dnevno!

Zahtjevi štrajkašica su jednake plaće, uvođenje minimalne plaće i nulta tolerancija na seksističko nasilje.

Poziv na ovaj drugi štrajk uputili su sindikati pošto 2018. u prigodi izmjene zakona o ravnopravnosti nisu uspjeli uvesti načelo sankcioniranja tvrtka koje ne plaćaju jednako muškarce i žene.

Mehanizam kontrole postoji, ali za tvrtke koje imaju najmanje sto zaposlenika.

Gotovo dvije trećine stanovnika ili 63,5 posto podupire štrajk, pokazuje anketa koju je početkom lipnja objavila medijska grupacija Tamedia.

Švicarke su tek 1971. dobila pravo glasa na izborima.

Prosvjed žena u Švicarskoj
1 / 15
Prosvjed žena u Švicarskoj
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • Avatar Tračalo
    Tračalo:

    jedino mjerilo za plaču u kapitalizmu je količina napravljenog posla za određeno radno vrijeme.