Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri referenduma

Švicarci, želite li dulji odmor? Ne, ali hoćemo \'kutije za seks\'

švicarska zastava
Reuters/PIXSELL
12.03.2012.
u 15:12

Ovakva je slika Švicaraca nakon rezultata referendum: To su predani radnici koji vole prostitutke, ali prosvjednike baš i ne

Želite li dulji godišnji odmor? Ne, hvala. Tako je otprilike glasilo pitanje i odgovor na jednom od tri referenduma što su održani u nedjelju u Švicarskoj. Od 45 posto Švicaraca koji su izašli na referendum o povećanju zakonom zajamčenog godišnjeg odmora s četiri na šest tjedana, njih 66,5 posto bilo je bilo protiv.

Kazne za prosvjednike

U drugom referendumu građani Züricha prihvatili su ideju o tzv. kutijama za seks, zidom ograđenim parkirališnim mjestima na kojima će prostitutke moći legalno obavljati svoje usluge. U trećem referendumu građani Ženeve pristali su na pooštrenje uvjeta za javne prosvjede i kazni za prekršitelje tih uvjeta. Nedjelja je tako dala zanimljivu sliku direktne demokracije po kojoj je Švicarska poznata: Švicarci su predani radnici koji jako vole prostitutke, prosvjednike baš i ne. Vijest o tome da su Švicarci na referendumu odbili dulji godišnji odmor odmah je obišla svijet i postala argument političarima koji u svojim zemljama nastoje uvjeriti građane da treba \"stegnuti remen\", odricati se beneficija i pristati na rezove.

Boje se gubitka posla

Referendum je propao jer su Švicarci povjerovali da bi dulji odmori značili slabiju produktivnost gospodarstva i gubitak radnih mjesta. Sindikat je pak tvrdio da je četverotjedni odmor nedovoljan zbog pritiska posla koji uzrokuje stres i zdravstvene problem.

Ključne riječi

Komentara 4

RE
@rea
21:18 12.03.2012.

Svaka čast. Ne znam ima li ikoji drugi narod koji bi na pitanje o godišnjem odgovorio: \"ne\" (Skandinavci, eventualno).

OR
orisis
21:24 12.03.2012.

tak je raditi i sexom prazniti frustracije.To je tajna Shvicaraca...

OB
-obrisani-
09:19 13.03.2012.

Znaju Švicarci jako dobro da se od zraka i nerada nemože živjeti. Kako to objasniti Hrvatima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije