Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tamna strana Švicarske

Švicarci pokrenuli kampanju protiv minareta

svicarska-protiv-stranaca
14.10.2009.
u 15:36

Kamen spoticanja je šest metara visok plastični minaret koji se nalazi na krovu jedne bivše tvornice. Stanovnici, katolički i evangelistički svećenici pa čak i načelnik općine izjasnili su se protiv gradnje minareta, no sud je odlučio drukčije. Najviša sudbena instanca u Švicarskoj, Vrhovni sud, odlučio je da se minaret smije izgraditi.

U malome švicarskom mjestu Wangen, kod gradića Olten izbila je svađa između kršćana i muslimanskih vjernika. Kamen spoticanja je šest metara visok plastični minaret koji se nalazi na krovu jedne bivše tvornice. 
 

Stanovnici, katolički i evangelistički svećenici pa čak i načelnik općine izjasnili su se protiv gradnje minareta, no sud je odlučio drukčije. Najviša sudbena instanca u Švicarskoj, Vrhovni sud, odlučio je da se minaret smije izgraditi. 
 

Tema broj jedan u državi postali su takvi vjerski objekti. Postoji čak i mogućnost da će se u potpunosti zabraniti izgradnja minareta. Naime, izravna demokracija će u Švicarskoj presuditi 29. studenoga, kada građani o tom pitanju odlučuju na referendumu.

Nacionalne desničarske stranke, kao što su to na primjer EDU i SVP iz čijih redova potječe i Christoph Blocher kojemu se svojevremeno predbacivalo da je demagog, populist i ksenofob, raznim su akcijama potpaljivali situaciju. Švicarska narodna stranka (SVP) ranije je u opticaj pustila plakate i letke s uvredljivim sadržajem. 
 

Na desničarske uvredljive sadržaje reagirala je švicarska komisija protiv rasizma. No javnu raspravu više nije bilo moguće zaustaviti.

Unatoč zabrani daljnje distribucije plakata i letaka, javna rasprava, jednako kao i ona medijska, nisu stali. Čak i unutar stranaka krajnje desnice postojali su skeptici, svjesni da su poduzete akcije (najmanje) na rubu zakonitosti.

Neprihvatljivo ponašanje pojedinih političara i njihovih stranaka Švicarsku predstavljaju na način koji bi mogao negativno utjecati na sliku Švicarske u svijetu. Dok su se političke elite 60-tih i 70-tih godina ponosile izgradnjama džamija u Zürichu i Ženevi, njihovi nasljednici započeli su borbu protiv njih. Te političke kampanje svoje temelje imaju u izjavama još manje tolerantnih oponenata kao što je to na primjer turski premijer Recep Erdogan, koji je 90-tih zbog rečenice "Minareti su naši bajuneti, kupole naši šljemovi, džamije naše vojarne, a vjernici naši vojnici" osuđen za poticanje rasne nesnošljivosti. 
 

Iako se više od polovice građana Švicarske izjašnjava protiv zabrane izgradnje muslimanskih vjerskih objekata, zastrašujuće je da 35 posto građana podržava takvu odluku.

Ključne riječi

Komentara 61

KO
kompa
16:19 14.10.2009.

cekaju sviceri mesica da polozi kamen temeljac za minaret

KO
kompa
16:26 14.10.2009.

jako oruzje imaju arapi,njihovo je oruzje ono sto mi ne koristimo,natalitet,,dok sviceri kupuju pudlice i brinu se oko njih ,ovi dolaze prave po desetoro djece zive od socijalne pomoci jer im se ne ispalti raditi ,polako ali sigurno preplavit ce EU htjeli mi to ili ne

KO
kompa
16:17 14.10.2009.

CH broji oko 7 500 000 stanovnika od toga je preko 1 mil.stranaca a vjerujem da je 35% samo rezultat neke ankete ,,obicno svi osim arapa uzimaju ch drzavljanstvo cim prije je to moguce,arapi pokusavaju zadrzati sve svoje i uvestii pravila ponasanja iz svojih zemalja,burke i ostalo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije