Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samohrana majka

'Svi su plakali osim mene jer ja od šoka nisam mogla'

Đurđica Švigač i Dubravka Glavaš (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/7
14.02.2013.
u 11:26

Priča o djevojci koja je preuzela otkaz zbog samohrane majke dirnula je Hrvatsku

Ni sindikalni povjerenici iz Vinkovaca ne sjećaju se da je netko svoje radno mjesto prepustio drugome, a izabrao otkaz, kao što se to dogodilo prije nekoliko dana u vinkovačkoj tvrtki Unidal d.o.o. Takav je izraz radničke solidarnosti rijedak, posebice u danas i u gradu u kojem je gotovo 8000 nezaposlenih. Dubravka Glavaš iz Vinkovaca nije puno razmišljala kada je čula da njezina prijateljica, s kojom dijeli radno mjesto i smjenu u Unidalu, Đurđica Švigač iz Ćelija s još dvije žene treba dobiti otkaz. Odmah je ponudila direktoru da ostavi Đurđicu, a otkaz da njoj. I direktor je bio zbunjen, kažu oni koji su bili na sastanku u petak na kojemu je Drago Osrečki rekao da mora otpustiti nekoliko radnika. Kratko je razmislio o prijedlogu te o tome je li to zakonski moguće te na kraju pristao.

Nije odgovarala na pozive

– Kada sam čula Đurđičino ime, bilo mi je jako teško jer sam znala njene obiteljske prilike i životnu priču. Nešto se u meni prelomilo i odlučila sam u trenutku predložiti da direktor meni da otkaz, a Đurđicu, samohranu majku dvoje djece, ostavi na poslu. Nisam ni razmišljala da će to podići toliku halabuku i medijsku pozornost pa nisam uopće odgovarala na telefonske pozive. Mislili smo da će to sve proteći mirno. Jedini je uvjet bio da upravo Đurđica ostane na poslu. Ne znam još što ću dalje. najprije ću se dobro odmoriti, a poslije ću se prijaviti na Zavod za zapošljavanje – kazala je Dubravka Glavaš koja je u Unidalu radila dvije godine i dva mjeseca.

Dodala je kako njezini roditelji rade pa joj je ipak lakše bez posla nego Đurđici.

Produljivanje ugovora

Đurđica Švigač je još u šoku zbog nesebičnog prijateljičina poteza.

– Svih je dvanaest žena, koliko nas je bilo na sastanku uz direktora i šefa završne kontrole, plakalo osim mene jer ja od šoka nisam mogla ni plakati. Tek poslije sam shvatila što se zapravo dogodilo – prepričava svoju reakciju samohrana majka.

Kaže da se bila pomirila s otkazom kad je direktor izgovorio njeno ime.

– A onda sam čula Dubravku da govori:

“Mogu li ja nešto reći” te predlaže da se njoj ne produlji ugovor, jer mi svi radimo na određeno vrijeme od tri mjeseca. Čini mi se da je i direktor bio šokiran i samo je dodao:

“To je tvoja odluka i tako će biti”. Nema riječi kojim bih iskazala zahvalnost Dubravki jer ne usudim se ni pomisliti što bi bilo da sam ostala bez posla – rekla je Đurđica Švigač, samohrana majka dvoje osnovnoškolaca koja u Unidalu radi godinu dana. 

>> Vinkovčanka direktoru: Dajte otkaz meni, a ne samohranoj majci!

Komentara 48

SV
Svjetlonosa
12:31 14.02.2013.

Ova zena je velik covjek iz kojeg kod kuta pogledas.

OB
-obrisani-
12:32 14.02.2013.

jeste da je žena...ali je i čovek :))

BA
BARUH
11:45 14.02.2013.

Pošteni poslodavci Hrvatske trebali bi nagraditi ovaj humani čin te mladoj ženi ponudit novo radno mjesto. Ovako poštenog radnika teško je pronaći. Iako ne poznajem ni jednu od ove dvije žene, želim pohvaliti tako veliku humanost. Evo prave prilikke mnogima koji se hvale svojim Hrvatstvom da vide što znači biti pošteni Hrvat. Nažalost malo je uistinu takvih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije