Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbijena žalba Damira Škare

Svi prikupljeni dokazi su zakoniti, a žrtvina izjava medijima nije svjedočki iskaz

Damir Škaro
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/2
05.05.2020.
u 14:42

Prema optužnici, Škaro je optužen da je svoju tajnicu silovao u kolovozu lani, nakon što je otišao u BiH. Uhićen je tek nakon što je priča dospjela u medije

Iskazi svjedoka koji su ispitani tijekom istrage, kao i rezultati biološkog vještačenja zakonit su dokaz, odlučio je Vrhovni sud, odbivši žalbu Damira Škare, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i nekadašnjeg osvajača boksačke medalje optužnog za silovanje tajnice.

Optužnica protiv Škare podignuta je u studenom lani, a u veljači ove godine o njezinoj pravomoćnosti je odlučivao Županijski sud u Velikoj Gorici. No optužnica tada nije postala pravomoćna jer su Škaro i njegova obrana smatrali da su prikupljeni dokazi na kojima je utemeljena nezakoniti.

Pojašnjavali su da su svjedoci prilikom davanja iskaza bili pod utjecajem medija. Konkretnije emisije Provjereno Nove TV, jer je žrtva silovanja u toj emisiji javno optužila Škaru da ju je silovao, nakon čega je i uhićen. Prijedlog Škarine obrane o izdvajanju spomenutih iskaza, kao i biološkog vještačenja, iz kojeg proizlazi da je na žrtvinoj odjeći nađen Škarin DNK, sud u Velikoj Gorici je odbio, smatrajući da je riječ o zakonito prikupljenim dokazima.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Pojasnili su da su svjedoci sukladno zakonu ispitani tijekom istrage, te su naveli da će se o tome je li javni istup žrtve u medijima imao kakve veze s tijekom postupka, utvrđivati tijekom suđenja, kada će Škaro imati pravo ispitivati svjedoke te predlagati svoje dokaze. Škaro se na tu odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici žalio, no Vrhovni sud je sada njegovu žalbu odbio.

Time je potvrđena odluka suda u Velikoj Gorici kako su dokazi koji su prikupljeni tijekom istrage protiv Škare prikupljeni na zakonit način. U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud navodi da je velikogorički sud pravilno zaključio kako nema razloga sumnjati u zakonitost dokaza prikupljenih tijekom istrage, a iznijeli su i svoj stav o medijskom istupu žrtve.

- Izjava žrtve dana u medijima nije dana u postupku pa nema ni svojstvo iskaza svjedoka niti svojstvo izvornog dokaza. Ispitani svjedoci su iskazivali o svom viđenju onog što su osobno doživjeli ili neposredno čuli. Tijekom izvođenja dokaza u istrazi, kao i tijekom postupka pred optužnim vijećem, nisu povrijeđena prava okrivljenika.

Postupak je bio pravičan i suglasan s kaznenopravnim postupovnim pravilima. Sve što je javno rečeno u medijskom prostoru može na raspravi biti predmet razmatranja kako bi se utvrdilo je li to utjecalo na svjedoke i njihove iskaze kada su davali obavijest o kaznenom djelu, počinitelju i drugim okolnostima. To je pitanje ocjene vjerodostojnosti izvedenog dokaza na raspravi, a ne ocjene zakonitosti.

Okrivljenik ima pravo na raspravi ispitati svjedoke optužbe, predložiti dokaze koji osporavaju dokaze optužbe i predložiti dokaze za koje smatra da njemu idu u korist - navedeno je u obrazloženju Vrhovnog suda.

Prema optužnici, Škaro je optužen da je svoju tajnicu silovao u kolovozu lani, nakon što je otišao u BiH. Uhićen je tek nakon što je priča dospjela u medije. U istražnom zatvoru proveo je dva mjeseca, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Bio je na čelu AK Siget u vrijeme događaja inkriminiranih optužnicom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije