Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADVENTSKA PROPOVIJED PROPOVJEDNIKA PAPINSKOG DOMA O. RANIERA CANTALAMESSE

Svećenik u svijetu mora biti miris, a ne smrad

vatikan
Reuters
12.12.2009.
u 19:42

"Svaki bi svećenik morao širiti 'dobri Božji miris u svijetu'", poručio je o. Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinskoga doma, u drugoj adventskoj propovijedi pred Svetim Ocem i članovima Rimske kurije.

Svećenik bi svijetom morao širiti miris i ne smije se pretvoriti u smrad, javlja Radio Vatikan, prenoseći riječi propovjednika Papinskog doma.

"Svaki bi svećenik morao širiti 'dobri Božji miris u svijetu'", poručio je o. Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinskoga doma, u drugoj adventskoj propovijedi pred Svetim Ocem i članovima Rimske kurije, prenosi vatikanski radio. Govoreći o svetosti udijeljenoj po svećeničkom pomazanju, propovjednik je osudio nevjernost svećenika zbog koje narod odbacuje Krista.

"Je li moguće da se Božji miris pretvori u smrad? Moguće je ako onaj tko je zadužen da ga po milosti i službi širi, kao svećenik djeluje s „bezosjećajnim intelektualizmom' ili, još gore, sablaznim držanjima koja priječe da se miris širi ili uzrokuje njegovo izopačenje", kaže o Cantalamessa.. Propovjednik Papinskoga doma je slikovitim govorom potkrijepio razmišljanje posvećeno svećenicima, službenicima duha, kako ih naziva sveti Pavao. Kao i Krista, Bog je pomazao svećenika, a to pomazanje zahtijeva stvarne i vidljive učinke u svećeničkom životu.

"Biti pomazan znači dakle u životu imati Duha Svetoga kao nerazdvojivog druga, činiti sve u Duhu, u njegovoj prisutnosti, pod njegovim vodstvom. Takvo se stanje na vani očituje katkada kao ljupkost, staloženost, mir, a katkada kao vlast. Ono je obilježeno posebnom nutarnjom vedrinom čiji je plod lakoća i sposobnost djelovanja, ono je poput forme za atletičara ili nadahnuća za pjesnika", pojasnio je Cantalamessa, no tvrdi da nije sasvim jednostavno za nekoga svećenika shvatiti duboko značenje sakramentalnoga pomazanja, i utjecati mu se kao nekome izvoru.

"U tome se slučaju događa kao s bočicom mirisa. Možemo je koliko hoćemo držati u džepu ili u rukama; ako ju ne otvorimo miris se neće osjetiti, a to je kao da ne postoji", rekao je i citirao ulomak iz Pavlove poslanice Korinćanima da dobri Kristov miris u svijetu morao bi biti svećenički život.

"I pomazanje gubi miris ako se pokvari, pretvara se u svoju suprotnost, u smrad, i umjesto da privlači od Krista udaljuje", ustvrdio je o. Cantalamessa i dodao da brojni svećenici, koje ne poznaje svijet, u svojoj sredini šire dobri miris Krista i evanđelja.
Idealan svećenik bi, prema njegovom mišljenju trebao živjeti usred svijeta bez ijedne želje za njegovim užitcima, biti član svake obitelji, a ne pripadati ni jednoj, dijeliti svaku patnju, čuvati tajnu, iscjeljivati rane, svaki dan ići od ljudi do Boga da mu ponudi njihovu odanost i molitve, a od Boga se vraćati ljudima donoseći im njegovo praštanje i nadu.

Ključne riječi

Komentara 25

MM
Mladen Miletić
20:56 12.12.2009.

antikomunist, ili fašist vidim da se kužiš u mirise da voliš svoj nos zabadati u tuđe dijelove tijela... Istina pogađa zar ne brutalno je to ali istinito.. To si isto dobeo prokužio Bog nas napravi sve seronjama a mnoge ie i tepkim budalama Božija volja zna se. Osim toga ništa ti kao pravi katolik ne zamijeram ( tko tebe kamenom ti njega zna se !) ipak i ti si dio stada božijega ili modernije rečeno stoka sitnoga pokvarenoga zubatala ...

MA
maticzel
21:08 12.12.2009.

mister1x5 Vidis,majstore,moja malenkost smatra da porediti Isusa sa bilo kojom vrstom smrada moze samo netko ko je izasao na onu rupu kroz koju inace, izlazi balega.

Avatar dum-spiro-spero
dum-spiro-spero
20:44 12.12.2009.

12.12.2009. u 19:53h c@n@jisraM je napisao/la: \"Ha ha,ha, nisam znao da je Bogu potreban kurir.\" A ca ti znas ? Zasto je trebao onda tvog Muhameda, glupane ? Idi komentirati tvog hodzu pedofila iz BiH, koji je dobio godinu dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije