Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPOSLENICI NA TESTU

Sve više tvrtki traži poligraf, Profil: Ukrali su nam milijune u knjigama

'Ekran Zagreb Hrvatska 07.10.2008 ....Poligrafist Romeo Vrecko i poligraf u podrumu zgrade nove tv na remetinackoj cesti... Photo: Anto Magzan/Vecernji list'
Foto: 'Anto Magzan/Vecernji list'
1/3
26.08.2010.
u 13:00

Iz Profila poručuju da je riječ o krađama nekoliko stotina knjiga, vrijednih nekoliko milijuna kuna, o organiziranoj preprodaji na crnom tržištu.

U nakladničkoj kući Profil i jučer su se provodila poligrafska ispitivanja zaposlenika. Koliko smo čuli, ispituje se pet osoba na dan, a zaposlenima se nitko nije obratio u vezi s novinskim napisima, ali smo i dalje u strahu od otkaza – rekli su nam jučer radnici.

Kao mogući uzrok krađa spominju i male plaće i neredovito isplaćeni prekovremeni rad te rad vikendom.

Iz Profila poručuju da je riječ o krađama nekoliko stotina knjiga, vrijednih nekoliko milijuna kuna, o organiziranoj preprodaji na crnom tržištu te o krajnjim mjerama koje bi trebale osigurati uvjete za redovito funkcioniranje kompanije i redovitu isplatu plaća. Ističu da svaki zaposlenik ima pravo potpisati izjavu da se ne slaže s testiranjem ili odustati od testiranja.

– To je protuzakonito i time se krše radnička i ljudska prava! – tvrdi Boris Kunst, predsjednik saborskog Odbora za rad.

Uključiti inspekciju

– Ne postoji zakonska osnova za takvo što, nijedan mjerodavan propis u Republici Hrvatskoj. Ovim putem pozivam te radnike da mi se jave kako bih mogao uključiti mjerodavna tijela, odnosno Inspekciju zaštite na radu. U ovakvim slučajevima postoje osnove za podizanje kaznene prijave protiv odgovornih osoba. To je posao policije i pravosuđa. Nitko u ovoj državi ne može uzeti zakon u svoje ruke i biti istražitelj i sudac. Ako je kazneno djelo učinjeno, to je pitanje policije i pravosuđa, koji obavljaju istragu i određuju kazne te eventualne odštete – kaže Kunst.

Iz Profila ističu da je ovakva praksa neuobičajena, ali da je u skladu sa zakonom. Navode da ispitivanje provodi jedna agencija.

Iz detektivskih agencija s kojima smo kontaktirali kažu da je praksa da agencija angažira vanjskog suradnika, stručnjaka za poligrafsko ispitivanje ovlaštenog da provodi takva ispitivanja.

U vezi s etičnošću takvog postupka iz detektivskih agencija dobili smo oprečne stavove. Neki od detektiva s kojima smo kontaktirali na poligrafsko ispitivanje zaposlenika gledaju kao na iznimno pozitivnu metodu koja upućuje na sumnjivce, a neki takvu metodu s gnušanjem odbijaju govoreći da ona krši ljudska i radnička prava.

Vodeći hrvatski stručnjak za poligrafska ispitivanja mr. Romeo Vrečko kazao nam je da je broj poligrafskih ispitivanja koje njegova tvrtka godišnje obavi poslovna tajna.

No, otkrio nam je da je za poslovne subjekte broj tih ispitivanja u znatnom porastu. Kazao nam je da većina njihovih ispitivanja daje konkretne rezultate. Među klijentima su tvrtke svih profila – od poduzeća koja se bave trgovinom, ugostiteljstvom ili turizmom pa do velikih stranih korporacija, a veći interes za poligrafom vlada među bankama, osiguravajućim društvima, zaštitarskim agencijama... odnosno u kompanijama u kojima poslovanje uvelike ovisi o lojalnosti zaposlenika.

– Pismeni pristanak kandidata osnovni je uvjet bez kojeg ispitivanja nema – kaže Vrečko.

Razgovor prije testa

Nakon razgovora prije testa, u kojem se ispitanik upoznaje s načinom rada te se prolaze pitanja i razjašnjavaju nedoumice, pristupa se poligrafskom ispitivanju tijekom kojeg se kandidatu postavljaju pitanja na koja on odgovara sa“da” ili “ne”, a pritom mu se mjere vrijednost dviju razina disanja, krvni tlak i puls te elektrodermalni otpor kože.

Osim relevantnih, ispitanicima se postavljaju i nebitna i kontrolna pitanja kako bi se nivelirala njihova reakcija.

– To je ujedno odgovor na pitanje može li stres stvoriti lažno pozitivne odgovore. Pa ja kažem: ne može – tvrdi Vrečko i dodaje da se hipotetična pitanja poput “Biste li ukrali knjige ako znate da možete proći nekažnjeno?” uglavnom ne postavljaju, a on takvo pitanje kao ispitivač u ozbiljnom ispitivanju ne bi postavio.

Na dvojbe zaposlenika Profila da postoje neki među njima kojima je prije više godina poslovođa dopustio da, primjerice, uzmu knjigu te im rekao da će im to odbiti od plaće, ali nikada nije, te na upit li je moguće da se netko takav nađe u krugu mogućih sumnjivaca, Vrečko odgovara da je takvo što nemoguće.

– Svako ispitivanje ima točno određen cilj i svrhu. Nadalje, svi ispitanici prolaze već spomenuti tzv. predtestni razgovor tijekom kojeg im se predoče sva pitanja te ispitivač s njima o tim pitanjima razgovara. Taj se postupak provodi upravo zato da bi se izbjegle bilo kakve nejasnoće ili nesporazumi. U tom razgovoru svi ispitanici imaju priliku objasniti svoj odgovor na pitanje te navesti okolnosti koje bi mogle stvoriti eventualni nesporazum – objasnio je Romeo Vrečko.

Komentara 50

NA
narikaca
14:32 26.08.2010.

osim toga, koliko profil ima zaposlenih? jednostavnom računicom možemo doći do toga da je onda SVAKI zaposlenik profila morao viličarom i šleperom odvoziti knjige da bi se prouzročila \"milijunska šteta\", a to bi valjda netko ipak primijetio.

OB
-obrisani-
16:18 26.08.2010.

Ma cekaj...TKO im krade knjige? Radnici ili kupci? I da li ce ubuduce na vratima knjizare sjediti tip sa poligrafom i svakog od nas prije ulaska \"preispitati\". \"Hocete li kupiti knjigu\" ? \"Hocete li ukrasti knjigu\" ? \"Imate li novaca\"?"? Sto kompliciraju...ako radnicima zele dati otkaz nek to mirno kazu i gotovo. Cemu trositi na glupe sprave...

CR
croatica888
13:38 26.08.2010.

@bez komentara Pa zato kaj ti je dovoljna ona potvrda da nisi kažnjavan tj. da se protiv tebe ne vodi nikakav postupak, a to kaj si ti nula od karaktera, lijen, glup, bezobrazan, primitivan, neučen, kupio diplomu... to nije bitno.. Zato smo mi tu gdi jesmo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije