Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA BRITANIJA

Sve veća cijena šećera dovodi do rekordno visokih cijena hrane

Fruit and vegetable trade at New Covent Garden Market in London
Foto: Henry Nicholls/REUTERS
1/3
28.03.2023.
u 11:09

Rast cijena hrane vjerojatno će se ublažiti u nadolazećim mjesecima, osobito kako ulazimo u sezonu rasta u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali očekuje se da će šira inflacija ostati visoka - rekla je izvršna direktorica BRC-a Helen Dickinson.

Cijene hrane u Velikoj Britaniji i dalje rastu, a prema upozorenjima one bi još mogle rasti. Prema indeksu British Retail Consortium (BRC)-NielsenIQ koji svako mjesec mjeri inflaciju cijena u dućanima, cijene u trgovinama sada su više za 8,9 posto nego prije godinu dana. No, sve veća cijena šećera dovodi do rekordno visokih cijena hrane, otkrile su nove brojke.

Ukupna inflacija hrane ubrzala se na 15%, u odnosu na 14,5% prošlog mjeseca, dok je cijena svježe hrane sada 17% viša nego u ožujku prošle godine - što je najveća zabilježena stopa. Rastuće cijene šećera, zajedno s visokim troškovima proizvodnje, pridonijele su rastu cijena čokolade, slatkiša i gaziranih pića. Cijene voća i povrća također su porasle jer su loše žetve u Europi i Sjevernoj Africi ograničile dostupnost, piše Sky News.

Izvršna direktorica BRC-a Helen Dickinson upozorava kako 'inflacija cijena u trgovinama tek treba dosegnuti vrhunac'. 

- Rast cijena hrane vjerojatno će se ublažiti u nadolazećim mjesecima, osobito kako ulazimo u sezonu rasta u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali očekuje se da će šira inflacija ostati visoka - rekla je.

Mike Watkins iz NielsenIQ-a rekao je kako inflacija 'i dalje utječe na kupovnu moć kupaca' te da će 'povećani računi za energiju od travnja dodatno povećati pritisak'. Rekao je i kako mali trgovci bilježe više posjeta otkako su cijene hrane porasle, no kupci troše manje te traže najniže cijene. Navodi i kako će trgovci uoči Uskrsa ponuditi popuste i akcije kako bi potaknuli kupce na potrošnju.

VIDEO Koliko zarađuju hrvatski liječnici u Njemačkoj? Ovisno o iskustvu i do 11 tisuća eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije