Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inflacija u turizmu

Mnogi ovog ljeta zbog visokih cijena neće na Jadran: Ljeto ću provesti na osječkoj Kopiki

Sunčan dan u Dubrovniku, kratki rukavi i šetnja uz more
Grgo Jelavic/PIXSELL
27.03.2023.
u 13:05

Ivan H. Iz Osijeka objasnio je da su prošle godine za svoju četveročlanu obitelj za smještaj u apartmanu na Viru izdvojili 65 eura po noćenju, a ove godine cijena istog smještaja iznosi 105 eura. "Tako smo za deset dana ljetovanja potrošili 650 eura samo za troškove smještaja. Dodavši tome iznos goriva, cestarine i hrane, koja je tijekom ljetnih mjeseci na Jadranu i nešto skuplja, za ljetovanje bi nam trebalo minimalno 500 eura više nego prošle godine", pojasnio je.

Inflacija nije poštedjela ni turizam, pa se tako očekuju više cijene smještaja, putovanja do odredišta i svih drugih troškova. Jedno je istraživanje pokazalo da je hrvatskim građanima za ljetovanje na Jadranu "ostavljeno" oko 30 posto smještajnih kapaciteta. No pitanje je mogu li si naši građani priuštiti ljetovanje koje je u odnosu prema prošloj godini skuplje od 10 do čak 40 posto, piše Glas Slavonije

Studentica Jana iz Osijeka tako kaže da joj se više isplati otputovati na sedam dana na portugalski otok Madeiru, jer, kako kaže za Glas Slavonije, smještaj u hotelu i let avionom koštaju 279 eura za sedam dana. "Za te novce ne mogu naći pristojan smještaj na hrvatskom moru", rekla je Jana. Ljetovanje u inozemstvu već je isprobao Antun iz Slavonskog Broda. Nakon 20 godina ljetovanja u Hrvatskoj, s obitelji je otišao u Tunis.

"Bio je to all inclusive aranžman, u koji je bila uključena i avionska karta, puni pansion i svi ostali troškovi transfera i boravka. Cijena je bila znatno niža od polupansiona na Jadranu, a ono što me osvojilo, to je ljubaznost konobara i ostalog hotelskog osoblja. Njima je gost na prvom mjestu. Primjerice, otišao sam nakon doručka popiti kavu u hotelski restoran i zatražio račun, a konobar mi je rekao da ne moram ništa platiti, jer imam all inclusive aranžman", prepričao je Antun. 

Ivan H. Iz Osijeka objasnio je da su prošle godine za svoju četveročlanu obitelj za smještaj u apartmanu na Viru izdvojili 65 eura po noćenju, a ove godine cijena istog smještaja iznosi 105 eura. "Tako smo za deset dana ljetovanja potrošili 650 eura samo za troškove smještaja. Dodavši tome iznos goriva, cestarine i hrane, koja je tijekom ljetnih mjeseci na Jadranu i nešto skuplja, za ljetovanje bi nam trebalo minimalno 500 eura više nego prošle godine", pojasnio je i dodao da će ovo ljeto provesti na osječkoj Kopiki.

Kristina Marić, voditeljica turističkih agencija Panturista d.d., tvrdi da se još uvijek može povoljno ljetovati na Jadranu, i to u hotelskom smještaju. "Nikada ranije kao ove godine nije počela rezervacija ljetovanja. Ljudi sve ranije planiraju i rezerviraju ljetovanja, a Jadran je prvi izbor i najpovoljnija opcija svim našim putnicima, iako su cijene zbog inflacije išle gore. Ako uspoređujemo Jadran i inozemne destinacije, treba uzeti u obzir da treba doći do destinacije. Cijene sedam polupansiona u top-sezoni na Jadranu kreću se od 470 eura naviše, a za neke destinacije imamo i organiziran prijevoz do hotela, primjerice, do Makarske rivijere. Ta je destinacija izuzetno tražena, a prijevoz do nje imamo cijelo ljeto. Uz to, velika je potražnja za Crikvenicom, zbog blizine, ali i povoljnog hotelskog smještaja", rekla je Marić.

Istaknula je da građani ne bi trebali čekati last minute ponude jer je vrijeme njih prošlo. "Hoteli su zbog neprodanih kapaciteta znatno spuštali cijene, ali od prošle godine toga više nema i bojim se da više neće ni biti, jer je booking toliko dobar da su već sada, u ožujku, rezervirani svi kapaciteti za top-sezonu, srpanj - kolovoz", kaže voditeljica Marić.

VIDEO: Vlada objavila nove cijene goriva: Sva goriva očekuje manje pojeftinjenje

 

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
13:32 27.03.2023.

Europska cijena,balkanska placa. Jasno je da cemo opet pod sator na Velebitu i gledati Svabe i Talijane kao 41e kako se pracakaju u nasem Jadranu

GE
gemist
14:59 27.03.2023.

Uglavnom kao kontinentalca,nikad me nije more previše zanimalo,a i ne podnosim vrućinu baš,išao sam zbog djece dok su bila manja,a sad punoljetna i zaposlena,baš me briga,njihov problem,da nisam strašljivac od aviona,sigurno bi odabrao neku drugu destinaciju,no kak čitam kuknjave kava 3,5,6EUR,u dućanu ovo,apartman 150EUR,meni u restoranu 100EUR,mislim cijene pišu,a ja biram da li da odaberem ili ne,ak mi je skupo ne idem,oni imaju svoju računicu,ali i ja,mogu te novce negdje pametnije utrošiti,ak mi ne paše

Avatar zidam spremno
zidam spremno
14:46 27.03.2023.

Opet dizanje tenzije i manipulacija. Bukirao sam opet isti apartman kao i prošle godine, Hvar, južna strana, prekrasan dvoetažni apartman s 2 spavaće sobe, sav komfor, full opremljen, velika terasa s pogledom na more, u borovoj šumi, prvi red do mora, vlastita plaža (25 m od kuće, iz vrta kuće se izlazi direktno na lungo mare), veliki vrt pod borovima, roštilj, klima, mašina za sudje, kabelska, sve ima što možeš poželjeti - cijena potpuno ista kao i lani - 125 €/noć. Za nas četvero više nego povoljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije