Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMINUO DENIS KULJIŠ

Sve je radio drukčije, bio je medijski Petar Pan, uvijek mladog duha

Denis Kuljiš
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
19.08.2019.
u 00:01

Neobično načitan, s vokabularom ekvivalentnim kakvoj enciklopediji, pisao je lako, britko, donoseći u hrvatsko novinarstvo drukčiji pristup.

Nakon kratke i teške bolesti jučer je preminuo Denis Kuljiš. Nitko neće previše pogriješiti označi li ga najvažnijim novinskim urednikom u samostalnoj Hrvatskoj.

Ne možemo se sjetiti medijskog čovjeka koji je uspio s čak dva politička news magazina ostvariti takve naklade i takav društveni utjecaj kao što je Kuljišu pošlo za rukom s Globusom i Nacionalom. Globus se na hrvatskim kioscima pojavio na samom kraju 1990. godine kao izdanje tabloidnog formata u monokromatskom tisku na 32 stranice za cijenu od nekih 10 ondašnjih dinara. I prodavao se u nakladi od oko 100.000 primjeraka.

Nakon Globusa, na redu je Nacional s kojim ostvaruje sličan rezultat i utjecaj, a pokrenuo je i Gloriju. Kao novinar, urednik, publicist i kolumnist ostavio je najdublji trag na medijskoj i na društvenoj sceni današnje Hrvatske ostajući aktivan do samoga kraja.

Veliki fan avijacije

Neobično načitan, s vokabularom ekvivalentnim kakvoj enciklopediji, pisao je lako, uvijek britko, donoseći u hrvatsko novinarstvo jednu drukčiju filozofiju i pristup zbog koje je bio tako rado čitan.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Kao i zbog beskompromisnosti u svojim temama zbog kojih bi se nerijetko našao pod povećalom ovih ili onih struktura. Nije ga to previše zanimalo, novinarski gen u njega je bio toliki da ni za kakav oprez ili nedajbože cenzuru nije ostajalo mjesta. Sve ga je zanimalo. Bio je, primjerice, veliki fan avijacije o kojoj je doista znao sve.

Bio je medijski Petar Pan uvijek mladog duha. Sve je radio drukčije, jer ono što su i kako radili drugi nije ga pretjerano zanimalo. I uvijek je nastojao biti senzacionalan. Na naslovnicama Playboya za njegova uređivanja našle su se, primjerice, Nikolina Pišek, Nives Celzijus ali i – Suzana Mančić.

Vodio i prvi politički talk-show

Nije mu bila strana ni televizija pa je tako početkom 90-ih godina vodio prvi politički talk-show u samostalnoj Hrvatskoj, “Kult ličnosti”. U ova modernija vremena gledali smo ga u biografskom serijalu “Mistika uspjeha” gdje se bavio ljudima koje je smatrao doista i nepatvoreno uspješnima. Jedno vrijeme mogli su njegovu kolumnu čitati i naši čitatelji, objavljivao je i u Večernjem listu.

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

Nikada besposlen, objavio je i nekoliko knjiga, zbirku novinskih tekstova i feljtona “Majmuni, gangsteri i heroji” objavljenu i u Zagrebu i u Beogradu. Knjigu “Dva pamfleta protiv Tuđmana”, pa nakon toga nastavak “Majmuna, gangstera i heroja” s dodatnim opisima – geniji, lupeži i papci, pa onda djelo “Ad hominem”.

Svakako mu je jedna od fascinacija bio i Tito. S povjesničarem Williamom Klingerom objavio je knjigu “Tito: Neispričane priče”, a objavio je i knjigu “Titov tajni imperij”. Smrt ga je dočekala upravo pred izdanje još jedne knjige o Titu, ovaj puta na engleskom, gdje se bavio Titom i zapadom, ulozi Tita u procesima u Europi pa i u krizi oko Sueskog kanala.

Iza čovjeka koji je u svijetu medija još od ranih 70-ih kada počinje pisati za Omladinski tjednik, Polet i Studentski list, a poslije traga ostavlja i u ondašnjim tiražnim izdanjima poput Vjesnika, Starta, Danasa i Studija, ostaju supruga i dvoje djece.

Komentara 4

DU
Deleted user
08:25 19.08.2019.

Kaj god! Pokojni Denis Kuljiš bio je malo darovitiji i puno bezobrazniji od ostale ljevičarsko-petokolonaške novinarske bulumente kojoj je pripadao, i to je uglavnom sve. Slobodna i samostalna Hrvatska bila mu je tolik teret na tijelu i duši da se od njega jedva kretao i disao. Sada kad se oslobodio toga mrskog tereta, valjda će napokon koračati lagan kao perce i prodisati punim plućima. Ako mu bude do hodanja i disanja ondje kamo je otišao jučer. "Čaroban stil" i "luda duhovitost", kojima se navodno odlikovalo njegovo pisanje, zacijelo mu neće biti ni od kakve koristi. Amen.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
08:44 19.08.2019.

Aktivisti su zaduzeni na hvalospjeve. Tko ih ne pise nije njihov!

Avatar nekakav
nekakav
07:37 19.08.2019.

kolko hvale... a ajd recite onda kako ste se prema njemu odnosili dok je bio živ? dal ga je itko volio, poštovao u studiju? nije. njegove opaske su bile britke, al ste se s njime svađali. nitko od političara ga nije podnosio, da se ne varamo sad. ne samo doma,već i vani. kao i gjenero, kojeg su slovenci jednom u emisiji uživo pustili da osim uvodne riječi ne dobije ni jednu priliku da iskaže svoj stav, osim na kraju kad se trebalo pozdraviti... kuljiš će faliti, njegovi osvrti na neka zbivanja su bila milina za čitati. al je i on volio zastraniti u nekim stvarima, navijati za neku stranu, što baš novinar koji drži do sebe ne bi smio. neutralnost, tu treba biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije