Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČAR U EMISIJI 'OTVORENO'

'Ove tri zemlje žele biti globalne sile. One uzrokuju brojne sukobe i ratove u posljednje dvije godine'

Analitičari u emisiji 'Otvoreno'
Screenshot/HRT
24.01.2024.
u 00:05

Analitičari Marinko Ogorec i Gordan Akrap komentirali su aktualnu situaciju u Ukrajini.

Rat u Ukrajini ne jenjava. U najnovijem masovnom ruskom zračnom napadu ubijeno je najmanje pet osoba, a ranjeno 50-ak ljudi. Poljska je, zbog aktivnosti ruskog ratnog zrakoplovstva u Ukrajini, podignula borbene avione.

I dok je NATO priopćio da ne vidi neposrednu vojnu prijetnju Rusije bilo kojoj članici Saveza, ali da nastavlja s osiguravanjem teritorija od prijetnje najvećom vježbom u nekoliko desetljeća, Europa sve više razmišlja o uvođenju obveznog vojnog roka. Ukrajina pak strahuje od pada potpore Zapada, nakon dvije godine sukoba koji su iscrpili javno mnijenje i s približavanjem europskih izbora u lipnju i američkih u studenom.

Analitičari u emisiji 'Otvoreno'
1/6

Vojni analitičar Marinko Ogorec kaže za HRT da je vrlo teško prognozirati do kada će rat u Ukrajini trajati, a za današnji napad Rusije na Ukrajinu kaže da je to osveta zbog Donjecka. - Ne samo to već i pokušaj da se ukrajinska protuzračna obrana iscrpi, stanovništvo dodatno terorizira, da su u njega unese strah i nemir i da se iscrpljuje njihova infrastruktura - rekao je.

Geopolitički analitičar Gordan Akrap smatra da postoje brojni pokazatelji da se spremaju ozbiljne stvari i da Rusima ne bi trebalo biti lako. - Naime, kad pogledate, vidite da je Ruska crnomorska flota daleko pomaknuta od Krima, ne samo od onog područja Ukrajine, odakle su oni dolazili i napadali ukrajinske postrojbe u napadnim djelovanjima. Ruska logistika prema Hersonu i prema Zaporižju je pod izuzetnim snažnim djelovanjima ukrajinskih oružanih snaga. Uništenje ruskog AWACS-a. To nije bezazlena igra. S druge strane, vidi se da pripadnici specijalnih postrojbi ukrajinskih oružanih snaga jako dobro funkcioniraju, prema tome može se svašta očekivati - napomenuo je.

VEZANI ČLANCI:

- S druge strane, informacije koje objavljuju se po Europi, u europskim medijima, gdje se govori kako je u Ukrajini stanje loše, dok se s druge strane ignorira nedavna izjava koju su vodeći Republikanci u Kongresu i Senatu dali, gdje su kritizirali administraciju predsjednika Bidena, ne zato što pomaže Ukrajini, nego zato što ne daje dovoljno i ono oružje koje će donijeti prevagu. Prema tome, nema govora o tome da će Sjedinjene Američke Države i Europa ostaviti Ukrajinu, pitanje je jedino vremena kad će Ukrajina dobiti ona sredstva kojima može preokrenuti stanje na bojišnici u potpunosti u svoju korist - nastavio je u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno".

Kad je riječ o naoružavanju Europe, Akrap je rekao kako se Europa mora vratiti u poziciju prije ruske agresije na Ukrajinu.

- Nedostatak oružja i proizvodnih kapaciteta u zemljama saveznicima NATO saveza nadomješta se proizvodnjom u zemljama koje su na neki način povezane s NATO savezom. Uzmimo primjer Srbije. Srbija sve što proizvede ide za Ukrajinu. To je javna tajna i Srbija može to negirati koliko hoće, ali to je tako. Europa je shvatila da je došao kraj vremenu mira pod svaku cijenu i da je ruska politika agresivna politika i da je vrijeme u kojem se nalazimo sukob sila koje žele na lokalnoj razini biti regionalne sile, a regionalne žele biti globalne sile - Rusija, Kina, Iran. To su sile koje uzrokuju brojne sukobe i ratove u posljednje dvije godine. Mi još ne znamo gdje će sve Iran otvoriti samostalno ili kao proxy od Rusije, nova ratna žarišta - rekao je istaknuvši da Europa mora biti sprema suočiti se sa novim izazovima.

VEZANI ČLANCI:

Estonija, Latvija i Litva odlučile su izgraditi baltičku liniju obrane - 600 bunkera. Ogorec kaže kako te zemlje imaju ružno iskustvo još iz vremena Sovjetskog saveza, te da su kao male zemlje u strahu od velikog susjeda.

- Ali trebalo bi shvatiti da Rusija bez obzira na imperijalnu politiku koju provodi nije zemlja koja će suludo jurnuti u sukob sa znatno jačim protivnikom kao što je NATO, jer NATO ima daleko moćnije snage nego Rusija i nisam siguran da bi se Rusija usudila ući u sukob s NATO-om. Ali ako bi se to dogodilo, to bi preraslo u nuklearni sukob, 3 svjetski rat. Treba stati na loptu. Treba biti ozbiljan jer je situacija ozbiljna, ali nije panična. Najgora stvar koja se može dogoditi je širiti ratnu psihozu i strah kada nije potrebno - istaknuo je.

VIDEO Najopasniji teret na svijetu: Putin snimljen kraj 'nuklearnih aktovki'

Komentara 14

PT
P.T.23
12:20 24.01.2024.

Meni nije jasno kako tako navodno visoko obrazovani ljudi tj. profesori kao npr. onaj Akrap koji sve što je rekao od početka rata nije bilo tako.Kako da ih jedan voditelj na TV ne pita što je rekao kad je Prigožon krenuo prema Moskvi...Akrap je rekao pitanje je samo dana da padne Putin i da se Rusija raspadne na dijelove...i što je bilo od toga...tako da je taj Akrap jedna velika komedija koja nažalost predaje mladima.Imam prijatelje u Rusiji,Ukrajini i Bjelorusiji i malo znam kako je tamo za razliku od takvih koji lupetaju sa rječima da je čudo.Akrap je profesor a znanje mu nije ni približno dovoljno za navučenu dvojku.

VJ
Veli Jože
11:07 24.01.2024.

Kapitalu ne treba mir.Burze žive od klađenja i mešetarenja. kada bi svjetske bogataše poslali na Mars,nebi opet bilo mira jer bi se pojavili novi siledžije i kriminalci željni moći.

PA
Pasa
13:19 24.01.2024.

Ništa neču komentirati samo sam došao da se nasmije "analitičaru" Akrapu.Od sutra je moj pas analitičar.😵‍💫😵‍💫😵‍💫😂😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije