Naslovnica Vijesti Svijet

Šutnjom i molitvom papa Franjo odgovara na optužbe

Papa se pozvao na današnje čitanje evanđelja po Luki prema kojem je Isus po povratku u Nazaret bio primljen sa sumnjom i napadima, a odgovorio je šutnjom.
03. rujna 2018. u 19:48 7 komentara 402 prikaza
Papa Franjo
Foto: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL

Pred onima koji izazivaju skandale i podjele, pred “divljim psima” koji traže rat, a ne mir, potrebna je tišina i molitva, kazao je papa Franjo tijekom današnje mise u kapeli doma Santa Marta u kojem prebiva i na taj način odgovorio je zahtjevu da podnese ostavku koji mu je uputio bivši apostolski nuncij u Washingtonu nadbiskup Carlo Maria Viganò.

Ne žele ga Papa koji smeta mnogima: Tko su protivnici pape Franje

Papa se pozvao na današnje čitanje evanđelja po Luki prema kojem je Isus po povratku u Nazaret bio primljen sa sumnjom i napadima, a odgovorio je šutnjom. Franjo objašnjava kako bez obzira na laži i pokušaje izazivanja podjele, te jesu li te situacije nastale zbog nesporazuma ili pravih napada, treba odgovoriti tišinom.

Istina je blaga, tiha, nije nikada bučna, kaže Franjo. Nije lako učiniti ono što je učinio Isus, ali postoji dostojanstvo kršćana koje je usidreno u Božju snagu. S osobama koje nemaju dobru volju, koje samo stvaraju skandale, koje dovode do podjela, koje jedino žele uništiti, pa i unutar obitelji, odgovara se šutnjom i molitvom, kazao je papa Franjo.

Papa Franjo Zataškavaju zlostavljanja? Američke žrtve pedofilije zahtijevaju transparentnost Vatikana

Inače, Viganò je ponovno kazao neistinu glede držanja pape Franjo tijekom posjeta Washingtonu 2015. Naime, tada su na rukoljub Papi u nuncijaturu u Eashington stigle mnoge osobe. Dakako, da pape ne znaju tko su osobe koje su mu na pozdrav doveli nunciji ili biskupi, već se uzdaje u njihov izbor. Tada je na rukoljubu papi bila i Kim Davis, službenica županije Kentucky, koja je odbila dati dozvolu za vjenčanje dvjema gay osobama.

Papa Franjo Papini pristaše: 'Konzervativci žele poništiti Franjino otvaranje Crkve prema razvedenima i homoseksualcima'

Zbog tog odbijanja bila je i jedan dan u zatvoru. Franjo nije znao da je među osobama s kojima se rukovao bila i Kim Davis, a ona i glasila obznanili su kako je njezinu potezu papa dao za pravo. Već tada je vatikanski ured za tisak opovrgao takvo tumačenje, a sada slučaj ponovno izvlači Viganò držeći kako je Franjo znao da je “primio” Davis. Potrebno je i razlikovati kada papa nekoga prima i kada mu se dolazi na rukoljub. To svakako znade i Viganò, ali evo svaka je prilika dobra za napasti Franju, koji odgovara šutnjom i molitvom.

Papa Franjo
1 / 18
Papa Franjo u Irskoj
Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

 • Pulchrum:

  A tko bi to Papinu ostavku? I zašto? Neka svatko proba prvo u svojoj obitelji sve počistiti, pa neka onda proziva Papu, a svi znamo kako je to nemoguće, koliko god se trudili. Uvijek ima onih koji iskaču.

 • Avatar bokolo
  bokolo:

  Dobio on naredbe od Sorosa

 • kelab:

  Moj poznamik htio biti fratar. Velim mu: nije to za tebe, ti bjezis od zivota i od sebe, nije ti to skloniste za promasene tipove, preuzmi odgovornost; uostalom popricaj sa zupnikom, ako ides u neku crkvu. Kad sam ga susreo, ... prikaži još!, nakon nekoliko mjeseci, pitam ga: ....sto je bilo, gdje si, sta je od tvoje zelje da budes fratar, jesi li pricao sa zupnjakom... odgovori: jesam pricao sam sa zupnjakom i rekao mi kao i ti. Danas je sretno ozenjen covjek. Uskoro i djed.