Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šustar: Na Filozofskom fakultetu rješenje očekujem do početka akademske godine

Kolegama političarima Šustar je poručio da na ovom slučaju ne bi smjeli na bilo koji način politički profitirati
27. rujna 2016. u 13:55 2 komentara 252 prikaza
predrag šustar
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rekao je danas kako očekuje da se problemi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu razriješe do početka akademske godine te pronađe najpovoljnije rješenje, pozivajući političare da ne pokušavaju profitirati na tom slučaju jer u ovom trenutku, kako je rekao, Hrvatskoj nisu potrebni "bilo kakvi trovači", pogotovo ne prema mladim ljudima, kojima je on "kao kolega i profesor bliži".

Cijelu situaciju na Filozofskom fakultetu Šustar je ocijenio nepotrebnom napomenuvši kako, budući da dolazi s Filozofskog fakulteta, razumije raspravu, "ali rasprava mora voditi nekom razrješenju, tako da ja očekujem da se do početka akademske godine 3. listopada to razriješi jer zaista ne bi bilo dobro da svi studenti, kako Filozofskog fakulteta, tako i svi studenti Sveučilišta u Zagrebu, s ovim problemom uđu u akademsku godinu".

d Filozofski fakultet Ministarstvo rektoru: Umirovite dekana Vlatka Previšića inauguracija,Damir Boras VIŠEMJESEČNA KRIZA Inicijativa članova Vijeća FF-a Borasu: Koja su pravna uporišta za Previšićev ostanak na dužnosti? previšić boras Filozofski fakultet Ministar Šustar osudio Glasnovićev istup, a studenti poručili: Nećemo tražiti smjenu Borasa ako Previšić ode u mirovinu

Šustar pozvao da se nađe rješenje

S obzirom na to da nije ostalo puno vremena, rektora Damira Borasa, dekana Vlatka Previšića, ali i sve studente koji su uključeni u ovu raspravu, pozvao je da se nađe rješenje koje je najpovoljnije, "jer zaista ne bi bilo dobro da se taj problem protegne kroz prvi semestar."

Kada je riječ o dobi dekana Previšića, koji bi prema zakonu trebao otići u mirovinu s obzirom na to da je u akademskoj godini 2015./2016. navršio 70 godina, Šustar je odgovarajući na pitanja novinara ispred Vlade, istaknuo da se najprije moraju "vidjeti pravni okviri" i dodao da danas očekuje odgovor rektora Borasa na zahtjev Ministarstva za očitovanjem o pitanju dobi.

"Ali mislim da je pokazatelj koji svima nama nešto govori da je prosječna dob dekana u Hrvatskoj negdje 53 godine", istaknuo je Šustar koji smatra da je ključno raspetljati zbrku "vezanu uz pravni status".

Svim sudionicima i dionicima u sustavu poručio je da pronađu rješenje koje će biti na korist i studentima i profesorima.

Upozorio i političare 

Kolegama političarima, pak, poručio je da na ovom slučaju ne bi smjeli na bilo koji način politički profitirati. "Hrvatska je u ovom trenutku u vrlo osjetljivom razdoblju i nepotrebno je, pogotovo na mladim ljudima, politički poentirati. Situacija je vrlo nemirna te pozivam na razum i civilizirano ponašanje jer situacija vrlo lako eskalira", rekao je ministar.

Bilo kakva isključivost, zastranjivanje ili dolijevanje ulja na vatru, pogotovo prema mladim ljudima je nepotrebno, dodao je.

Podsjetivši da je prema ustavu akademski prostor nepovrediv, Šustar je istaknuo da "bilo kakvi trovači, svjesni ili nesvjesni, u Hrvatskoj u ovom vrlo osjetljivom trenutku nisu potrebni, a pogotovo prema mladim ljudima".

Na pitanje novinara je li to poruka upućena izabranom saborskom zastupniku Željku Glasnoviću, Šustar je potvrdio da je to poruka njemu, "ali i svima nama da se zaista moramo dobro zamisliti na koji način ovo raspetljati imajući u vidu samo jedno: dobre akademske uzuse i nesmetani akademski rad prije svega studenata".

Istaknuvši da kao ministar mora voditi računa o cijelom sustavu te o tome da se pronađe cjelovito rješenje koje bi uklopilo potrebe i smjernice svih dionika u visokom školstvu, Šustar je napomenuo da kao kolega prije svega vodi računa o mladim ljudima te kreće najprije od njih. "Ja sam nastavnik i to mi je prvo. Gledajući kao njihov kolega i kao nastavnik ja sam bliži njima, ali moram voditi računa o svima, o cijelom sustavu", zaključio je ministar Šustar.

Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • mare_split:

    'Novi' članak na temu koja je već bila objavljena! Čemu? Kako bi se od javnosti sakrili komentari posjetitelja portala! ... Šustar, kao i najveći dio medija i politikanta bježi od kazivanja o činjenicama ... o tome na koji je način, ... prikaži još! kada, povodom čega i zašto došlo do 'plenuma'! Ne kuži da 'plenum' nema nikakvo pravo smjenjivati bilo koga sa sveučilišta i da su 'plenumaši' pozivali na ubi....janje dekana, dok je neki profa 'predlagao' lomljenje nogu! ..., Sve poslije toga je 'mačijii kašalj' od čega su mediji učinili 'skandal'! ... Pa, drugovi iz VL-a, što bi vi rekli da vam neka skupina s uiice pošalje slliku ISIL-ovaca s odgovarajućim 'preporukama' ili pak da vam Luković poruči kako vam treba polomiti noge? ... Smijurija od 'pravde', jad od policije, bijeda od pravosuđa, neprofesionalno novinarstvo!

  • Avatar Ante-Portas
    Ante-Portas:

    svi Hdzovci pljuju po Glasnovicu.