Naslovnica Vijesti Hrvatska

Susretom "Grad - to ste vi" zaključen Dan sjećanja

Prema podacima iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kroz logor Velepromet prošlo je oko 10.000 branitelja i civila, a u njemu je ubijeno više od 700 zatočenih osoba od kojih se njih 324 i danas vode kao nestali.
20. studenoga 2010. u 13:31 3 komentara 593 prikaza
vukovar (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
Pogledajte galeriju 1/4

Održavanjem novinarsko – književnog susreta pod nazivom Grad - to ste vi, posvećenom novinaru Sinišu Glavaševiću, te polaganjem vijenaca u logoru Velepromet i kod mjesta masovne grobnice na Ovčari danas je završeno ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Prema podacima iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDSKL) kroz logor Velepromet prošlo je oko 10.000 branitelja i civila, a u njemu je ubijeno više od 700 zatočenih osoba od kojih se njih 324 i danas vode kao nestali.

Radi svih stradanja u Vukovaru predsjednik vukovarskog HDSKL Zdravko Komšić još jednom je pozvao državno odvjetništvoda pronađe i procesura sve one koji su činili zločine u Vukovaru. Među okupljenim građanima u Veleprometu bila je i Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, koja je rekla da nedavna posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadiću Vukovaru ima pozitivan učinak na poslijeratnu pomirbu te da je tom posjetom započet put koji je svima prijeko potreban.

- Taj put potreban je žrtvama i obiteljima žrtava da vide da to drugi priznaju ali potreban je i Srbiji da se prizna ono što je u ime Srbije urađeno, rekla je Kandić. U spomen na pobijene civile i branitelje na Ovčari Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata po treći put je organizirala mimohod od spomen obilježja na Memorijalnom groblju do mjesta masovne grobnice na Ovčari.

– Treću godina za redom organiziramo ovaj mimohod kojim želimo da odamo počast ubijenima. I ove godine uz nas su prijatelji iz cijele Hrvatske koji nam pomažu da lakše prođemo cijeli ovaj put. Pješice ćemo u molitvi proći taj put i onda kod mjesta masovne grobnice upaliti lampione i još jednom se pomoliti za naše roditelje, članove obitelji i prijatelje koji su tamo pobijeni, rekao je Igor Gavrić predsjednik Udruge.

Uz polaganje vijenaca kod spomen obilježja masovne grobnice pročitana su i imena svih ubijenih u ovoj masovnoj grobnici koja je najveći pojedinačni pokolj u Domovinskom ratu gdje je na današnji dan ubijeno 264 osobe dovedene iz vukovarske bolnice od kojih je do danas ekshumirano njih 200 a identificirano 194.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

  • barbarosa:

    za bajaga!! opet ce ce spustit gusta magla! pripremi se! 3 sam bozica proveo na velebitu u rovu zbog takvih kao ti!! a i jos cu 3 zbog tebe ako bude trbalo bajaga !!!!!!!

  • Felicijen:

    Sad će opet svi zaboraviti Vukovar. Do slijedeće obljetnice....

  • jasijen:

    Na zalost, napravljeno je zlo da se nikad ne zaboravi, pa to su bili vrijedni obicni ljudi, ocevi, braca, djeca, svi Hrvati, treba dici glas i istinu na povrsinu, uvijek.