Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za odabir najboljih

Superodlikaši navalili na ovu školu u Zagrebu. Uvodi se i prijamni ispit!

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
07.06.2019.
u 10:32

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga iz Zagreba za upis u I. razred srednje škole uvodi dodatnu provjeru znanja

Učenici osmih razreda koji se žele upisati u zagrebačku Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga ove godine moraju za upis u prirodoslovnu gimnaziju kao i prirodoslovnu gimnaziju, gdje se dio predmeta sluša na stranom jeziku, pisati prijamni ispit.

Novo je to pravilo uvedeno od ove upisne godine, nakon što se škola lani suočila s velikim brojem kandidata, sve odreda superodlikašima, kojih se prijavilo više nego što je bilo upisnih mjesta, pa su iz škole morali tražiti dopuštenje za formiranje dodatnog razreda. Tako je spomenuta škola uz zagrebački MIOC jedina srednja škola u čitavoj Hrvatskoj u kojoj nema upisanih učenika čiji prosjek nije 5,00, a sudeći po prošlogodišnjim kandidatima, najmanji broj bodova srednjoškolca upisanog u prvi razred Prirodoslovne škole Vladimira Preloga – gimnazijski smjer, iznosio je 80 bodova.

– Lani je bodovni prag za upis iznosio 75 bodova, a mi smo imali 80 kandidata s 79,3 boda koje nismo mogli upisati u svoju školu. Takvi kandidati imali su, primjerice, četvorku iz tehničkog u petom razredu i to ih je u odnosu na ostale kandidate, koji su imali i više od 80 bodova nažalost eliminiralo budući da smo po zakonu morali upisati sve one učenike s najvećim brojem bodova. To je razlog zbog kojeg smo morali uvesti prijamne ispite jer za sve učenike jednostavno nemamo mjesta – poručio je ravnatelj škole Zlatko Stić.

Kako je naglasio, prijamni ispit nije nešto čime se želi “djecu ubiti u pojam”, već prilika da doista pokažu što znaju jer je ispit sastavljen od gradiva sedmog i osmog razreda i jedini način da se provjeri znanje prije upisa u, među osmašima, vrlo popularnu srednju školu.

Ispit će budući učenici ove srednje škole pisati 2. srpnja u 9 sati, a morat će odgovoriti na ukupno 20 pitanja iz fizike, kemije i biologije.

Svaki od zadataka na prijamnom ispitu nosi 0,25 bodova, a učenici će za rješavanje zadataka na raspolaganju imati 60 minuta, a za to vrijeme ne smiju koristiti džepno računalo. Rezultate prijamnog ispita budući srednjoškolci doznat će 48 sati nakon ispita.

Tako svi oni koji se pripremaju za upis u spomenutu srednju školu trebaju iz biologije ponoviti gradiva koja se odnose na raznolikost živog svijeta (virusi, bakterije, protoktisti, gljive, biljke i životinje), građu ljudskog tijela i održavanje njegova zdravlja (spolni sustav, sustav za kretanje, živčani sustav i osjetila, krvožilni sustav, limfni sustav, probavni sustav, sustav za unutarnje i vanjsko izlučivanje) kao i osnovna načela nasljeđivanja. Gradiva koja iz fizike moraju ponoviti, a koja bi ih mogla dočekati na prijamnom ispitu jesu: svojstva tijela, sila i mjerenje sile, tlak, rad, snaga i energija, gibanje i sila, toplinska svojstva tijela, zagrijavanje tekućina i plinova, unutarnja energija i toplina.

Neovisno biraju li učenici Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga ili bilo koju drugu srednju školu na području Hrvatske, 26. lipnja počinje odabir srednjih škola prema prioritetu učenika.

Komentara 24

SA
sasoon
13:34 07.06.2019.

Zašto su uopće ukinuli prijemne? Trebalo bi da ocjene vrijede 50%, a prijemni drugih 50% i možda još par bodova za natjecanja. A ne ovako, ocjene 80 bodova, a prijemni samo 10

LU
lupa
11:58 07.06.2019.

Superodlikasi, lol, vecina njih nemre logicki povezati niti puzzle.

ST
stefj
15:44 07.06.2019.

I na kraju, nakon inflacije ocjena, vratili smo se na početak s prijemnim ispitima. Za očekivati... Inače, treba uvesti ocjenjivanje škola obzirom na rezultate koje ostvare učenici u kasnijem životu, za početak na koji fakultet se upišu i sl. Za sada ne postoji neki takav kriterij, već se sve temelji na priči... A drugo što bi obavezno trebalo napraviti jest izjednačiti državne i privatne škole, te uvesti vaučere. Danas imate nevjerojatnu antipoduzetničku klimu, koja je u sustavu školstva posebno izražena. To je nevjerojatna količina opstrukcije, mržnje i jala, da to, kada npr. pričam strancima, oni ne mogu pojmiti... Evo jako dobar primjer, sada se jedna učenica iz jedne privatne gimnazije upisala na Harvard. Nakon toga, drvlje i kamenje po toj gimnaziji. Teško pojmljive stvari im se događaju, a pritisak iz državnih škola prema ministarstvu i iz ministarstva prema toj školi je kao prema najvećem neprijatelju. Odmah su krenule inspekcije, dodatne kontrole, pritisak na profesore itd... Eh Hrvatska, eh taj uhljebistan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije