Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mjesta za sve, nitko neće ostati neupisan

Ove je godine više osmaša nego lani, unatoč tome - manje je upisnih mjesta.
10. svibnja 2019. u 08:30 0 komentara 633 prikaza
Četverogodišnje strukovne škole
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Za dva i pol tjedna, 27.svibnja, ovogodišnji osmaši, a budući srednjoškolci, putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava, započet će s prijavama, čime i službeno ovogodišnja generacija osmaša kreće u novu etapu školovanja - srednjoškolsko obrazovanje. 

Učionica Optimizacija obrazovanja Pred zatvaranjem 174 škole: Dio bi mogao iz matične prijeći u područnu školu

Mjesta za sve srednjoškolce

Naime, prema odluci u upisu učenika u I.razred srednjih škola u programe redovitog obrazovanja u nadolazećoj 2019./2020. školskoj godini, koja je trenutno na javnom savjetovanju, planirana su upisna mjesta za ukupno 47.481 učenika u 2.217 razrednih odjela diljem Hrvatske.

U ukupan broj upisnih mjesta, uračunata su mjesta kako u svim hrvatskim gimnazijama, tako i svim strukovnim i umjetničkim srednjim školama, a sudeći prema trenutnom broju osmaša u hrvatskim osnovnim školama, baš za sve učenike bit će i više nego dovoljno mjesta u srednjim školama. Neće ostati neupisanih učenika. Osme razrede u Hrvatskoj trenutno pohađa 38.917 učenika, što je porast o odnosu na godinu ranije, kada je Hrvatska u obrazovnom sustavu imala 37. 823 osmaša. Bez obzira na veći broj ovogodišnjih osmaša u osnovnim školama, promatramo li broj predviđenih upisnih mjesta u srednjim školama, ove jeseni u odnosu na godinu ranije, učenici imaju 331 upisno mjesto manje. To ujedno znači da je ove godine u svim gimnazijama Hrvatske 233 mjesta manje nego ih je bilo prošle godine.

Ministrica divjak: 'Ministarstvo ne zatvara škole, već može predložiti Vladi promjenu statusa unutar mreže škola'

Ako je suditi po nacrtu odluke o opisu učenika u srednje škole ove godine u gimnazijama (kako javnim, tako i privatnim) osigurano je mjesta za 10.694 učenika, dok je u četverogodišnjim strukovnim školama mjesta za 18.902 učenika u 835 razrednih odjela.  Promatrano u postocima  - za nadolazeću školsku godinu na gimnazije otpada 23,79 posto, a na četverogodišnje strukovne škole 42,05 posto. 

I dok je u gimnazijama značajno smanjen broj upisnih mjesta, strukovnjaci takav manjak ne bilježe - u odnosu na lanjsku upisnu godinu ove godine je tek 95 mjesta manje u četverogodišnjim strukovnim školama. Ove će se jeseni 7.139 učenika moći upisati u trogodišnje strukovne škole, dok je 860 mjesta osigurano za učenike koji žele upisati srednje škole čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti. Mjesec dana od prve prijave u sustav upisa, 26. lipnja počinje prijava obrazovnih programa, odnosno lista srednjih škola prema prioritetima učenika.

Divjak Novi slučaj Divjak očekuje da kod razotkrivanja lažnih diploma ustanove rade svoj posao

Gimnazijalci u Školi za život

Od 27. svibnja do 10. lipnja 2019. godine razdoblje je u kojem se svi učenici s teškoćama u razvoju prijavljuju u uredima državne uprave u županiji, odnosno Gradskom uredu za obrazovanje Grada Zagreba te iskazuju svoj odabir s liste prioriteta redom kako bi željeli upisati obrazovne programe. Učenici pak koji se upisuju u razredne odjele za sportaše iskazuju interes za upis u razredne odjele za sportaše do 2. lipnja. Objavu konačne ljestvice poretka, odnosno jesu li upisani u srednje škole koje su isknuli kao svoj prvi izbor, učenici će saznati 13.srpnja. Ono što je važno za sve učenike, neovisno koju srednju školu žele  upisati, jest obveza da nakon prve prijave u sustav za upis, provjere   sve ispisane podatke kao i da provjere unesene ocjene iz osnovne škole.

Blaženka Divjak LAŽNJACI Divjak: Ako netko ima podatak da nastavnici odlaze zbog lažnih diploma mora to prijaviti

- Učenik može usmeno prigovoriti svom razredniku zbog netočno navedenih zaključnih ocjena iz nastavnih predmeta, osobnih podataka ili podataka na temelju kojih se ostvaruju dodatna prava za upis i zatražiti njihov ispravak. U slučaju da nisu ispravljeni netočno uneseni podaci, učenici mogu podnijeti prigovor CARNetovoj službi za podršku obrazovnom sustavu - poručili su iz Ministarstva. Svi oni koji na jesen odluče upisati gimnazije svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavljaju po novom modelu obrazovanja - "Školi za život".

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.