Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOZ Dok je BiH još bez zakona o genetski modificiranim organizmima

Sumnjive GMO banane i rajčice na tržištu BiH

12.11.2008.
u 23:01

Iako BiH zakon o genetski modificiranim organizmima ima samo u formi Nacrta, bh. potrošači, kako potvrđuju iz njihove krovne organizacije, kupuju i bez valjanog nadzora jedu GMO jabuke, banane, naranče, paprike, rajčice, grah...

A, da nije riječ samo o mišljenju “jedne strane”, potrošača i dizanja panike bez razloga, potvrđeno je i iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Naime, Mensud Lakota iz Udruženja potrošača potvrđuje kako potrošači u BiH već niz godina jedu uvezenu GMO hranu, a da to ni sami ne znaju. - Imamo saznanja, kaže Lakota, da GMO voće i povrće koje ne “prolazi” u zemljama EU-a, gdje su točno određeni parametri - čudnim kanalima “prolazi” u BiH.

Neka mi netko dokaže da paprike ili rajčice koje savršeno, veličinom i oblikom, liče jedna na drugu, nisu GMO, određen je Lakota, koji drži da takvi proizvodi izravno moraju utjecati i na zdravlje konzumenata. Zakon o GMO-u trebao bi uvesti reda u to područje ali i približiti zakonsku legislativu BiH sa istom u zemljama EU, gdje je proizvodnja i prodaja GMO proizvoda u određenoj mjeri dopuštena.

- Svakako da je potreban takav zakon kao i infrastruktura koja će ga pratiti zbog pojedinih vrsta loših roba koje se pojavljuju na tržištu. BiH ima slabu kontrolu roba na ulazu komentirao je zastupljenost GMO proizvoda u BiH, Milan Lovrić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH te nužnost donošenja Zakona o GMO-u.

No, da bh. kupac nije samo potrošač nego i proizvođač sumnjivih GMO proizvoda, neslužbeno doznajemo i iz mjerodavnih ministarstava poljoprivrede gdje tvrde da je većina uvoznog sjemenja - GMO.

-Kupujemo sadni materijal iz zemalja EU-a gdje je većina GMO, nastala spontanim promjenama, mutacijama gena u cilju što boljeg poboljšanja proizvoda i doprinosa, kažu stručnjaci iz ministarstava.


GMO će za potrošače biti - tajna

Nacrt bh. zakona o GMO sličan je istom u RH a na prijedlogu istog radilo je 14-točlano vijeće za GMO, sastavljeno od znanstvenika iz područja mikrobiologije, genetike, medicine, veterinarske medicine, biokemije, molekularne biologije itd. Ipak, ovaj zakon ima i svoje - tajne. Naime, prema jednom od članaka zakona, Vijeće za GMO, odbori za ograničenu uporabu i unošenje GMO-a u okoliš kao i svi vanjski suradnici koji će sudjelovati u postupcima izdavanja odobrenja za korištenje GMO-a morati će se obvezati na tajnost do koje neće moći doprijeti i oni za koje su takvi proizvodi namijenjeni - potrošači. (vs)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije