Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozadina obračuna

Sukob Rame i Mete uvlači Albaniju u političku krizu

Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
10.06.2019.
u 11:14

Bez obzira na nastalu političku krizu, Europska komisija pozvala je Europsko vijeće da odobri otvaranje pregovora s Albanijom krajem lipnja. Albanija je od 2014. službeni kandidat za ulazak u EU, ali od tada se nalazi na čekanju zbog zabrinutosti europskih čelnika u vezi s funkcioniranjem pravne države, poštovanjem ljudskih i manjinskih prava, ispunjavanjem demokratskih standarda te brigom za zaštitu okoliša. Albanija je od 2009. članica NATO-a.

Istodobno dok Europska komisija poziva na otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom na sastanku krajem lipnja, čemu nisu sklone sve članice Unije, Albanija ulazi u novu političku krizu. Naime, albanski predsjednik Ilir Meta otvoreno je stao na stranu opozicije tražeći zbog političke krize u zemlji otkazivanje lokalnih izbora koji se trebaju održati 30 lipnja. Tvrdi kako bi oni u ovom trenutku bili nepošteni i nelegalni te bi mogli utjecati na otvaranje pregovora s EU.

Tajna audiosnimka

S druge strane, albanski premijer Edi Rama ustrajan je da “će se izbori održati 30. lipnja i da je socijalistička većina odlučna provesti do kraja pravosudnu reformu ključnu za europsku budućnost Albanije”. Međutim, zbog neslaganja predsjednika i premijera, jedino tijelo koje bi moglo donijeti odluku o održavanju lokalnih izbora Ustavni je sud koji ne postoji s obzirom na to da ga je premijer Edi Rama raspustio zbog korupcije i kriminala.

Slučajno ili ne, do sukoba između predsjednika i premijera Albanije došlo je nekoliko dana nakon što je njemački list Bild objavio dio tajne audiosnimke koja otkriva da je poznati krijumčar droge iz Drača kupovao glasove za Raminu stranku socijalista na izborima 2017, što je pak premijer Rama odbacio tvrdeći da je snimka političko sredstvo za ucjenu vlade i njezina rada i odlučnosti u borbi protiv kriminala i korupcije.

Objava audiosnimke dala je još jači vjetar u leđa albanskim oporbenim strankama koje na ulicama Tirane svake subote od 15.veljače organiziraju masovne prosvjede protiv premijera Edija Rame i njegove stranke, tražeći ostavku premijera i njegove vlade. Međutim, za sada prosvjedi nemaju nikakvu učinkovitost i vlada Edija Rame i dalje je čvrsta te uživa potporu i SAD-a i EU.

Iako su prosvjede na početku organizirali studenti, zbog loših studentskih uvjeta, ubrzo je njihovu organizaciju prosvjeda pod geslom “Želimo europsku Albaniju” preuzeo čelnik oporbene Demokratske stranke Lulzim Basha, ustrajan u tome da prosvjeduju “sve dok vlada bude držala Albaniju odvojenu od Europe”. Pristaše albanskih oporbenih stranaka u subotu su ponovno pozivali premijera Edija Ramu da podnese ostavku.

Europska Kolumbija

Noseći transparente s porukama “Rama odlazi” nekoliko tisuća prosvjednika radosno je pozdravilo izjavu čelnika Demokratske stranke Lulzima Bashe koji je rekao da će lokalni izbori planirani za 30. lipnja biti otkazani predsjedničkim ukazom. Unatoč pozivima Europske unije i Sjedinjenih Država da se ova pat-pozicija riješi dijalogom, dvije su strane ukopane na svojim pozicijama te je premijer Rama već počeo kampanju bez oporbenih stranaka.

Evidentno je da je Edi Rama, koji je miljenik EU i SAD-a te njeguje veliko prijateljstvo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, danas stavio pred vrata EU Albaniju koju su prije njegova dolaska na vlast nazivali i “europskom Kolumbijom” jer je tamošnja mafija nadmašila mafiju u Italiji.

Mnogi analitičari smatraju da Edi Rama smeta tom kriminalnom miljeu i albanskoj mafiji koja je jedna od najjačih u svijetu jer, čim je stupio na vlast, Edi Rama krenuo je s reformom pravosuđa. Veliki broj sudaca bio je korumpiran i indirektno ili direktno povezan s mafijom.

Uveo je i “Zakon o provjeri“ kojim se kapilarno provjeravala vjerodostojnost više od 800 albanskih sudaca. U zemlji u kojoj suci i tužitelji karijeru počinju s plaćom od 580 eura mjesečno, mito je iskušenje kojem mnogi ne mogu odoljeti. Ubrzo se išlo na ispitivanje porijekla imovine svakog suca. Koliko je Edi Rama povezan s mafijom, istraga i vrijeme brzo će pokazati s obzirom na to da EUROPOL i FBI već desetljećima istražuju albanske kriminalne skupine i sprečavaju trgovinu drogom, kako na tlu SAD-a i EU, tako i diljem svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije