Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sukob Vican – Divjak može raspetljati jedino premijer

Do kraja tjedna ministrica planira uputiti u javnu raspravu novi provedbeni model koji bi joj omogućio da se riješi Dijane Vican
22. kolovoza 2017. u 11:10 78 komentara 4619 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Situacija vezana za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti iz dana u dan sve se više komplicira. Predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije Dijana Vican u intervjuu Večernjem listu odbacila je sve nepravilnosti u provedbi izbora članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS), a koje je pak utvrdila analiza Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Blaženka Divjak Trese li se većina? Izvor iz HNS-a: Ako padne ministrica Divjak, pada Vlada

Inzistira na depolitizaciji

Paralelno, resorna ministrica Blaženka Divjak i dalje čeka da se Povjerenstvo očituje na nalaz analize i, kako doznajemo od izvora koji su joj bliski, ne odustaje od namjere da upravo ona stane na čelo Povjerenstva umjesto Dijane Vican. Štoviše, do kraja tjedna ministrica planira uputiti u javnu raspravu novi provedbeni model kojim bi se reforma dodatno ubrzala, koji bi joj omogućio da ona bude na čelu Povjerenstva i da se tako riješi Vican, a koji bi u cijelu priču uključio i predstavnike studenata i učenika.

Drugim riječima, ministrica ne odustaje od svoje početne ideje da preuzme Povjerenstvo i, kako je govorila, “depolitizira” reformu iako je nejasno kako bi to izgledalo u praksi s obzirom na to da je ministar politička figura.

U svakom slučaju, iz dana u dan sve je jasnije da se “klupko” neće samo odmotati i da je na potezu premijer Andrej Plenković, koji je u svojim dosadašnjim izjavama čvršću podršku ipak davao šefici Povjerenstva Dijani Vican.

Dijana Vican Reforma obrazovanja Tko je Dijana Vican? Ključna figura na nacionalnoj obrazovnoj sceni od 2005.

On je imenovao Povjerenstvo i on očekuje da mu do se do 8. rujna iznese nacrt akcijskog plana provedbe strategije obrazovanja. Od kojeg, kako stvari stoje, možda neće biti ništa. Jer niti se u ovom trenutku zna kada bi se iduća sjednica Povjerenstva trebala održati niti je akcijski plan, koji se radi u grupama, usuglašen. A pitanje je i hoće li s obzirom na to da neki članovi Povjerenstva tvrde da su neki njihovi kolege iz Povjerenstva, što je pokazala radna verzija akcijskog plana, samoinicijativno izmijenili strategiju obrazovanja što im je, kažu, potpuno neprihvatljivo.

Sve su to pitanja koja će kad-tad doći na dnevni red i na koja će trebati naći odgovor ili od strategije obrazovanja opet neće biti ništa. Zbog toga sve više članova Povjerenstva jedini izlaz vidi u odluci premijera da konačno podvuče crtu i da posjedne Divjak i Vican za isti stol i da se svi zajedno pokušaju dogovoriti što i kako dalje.

ivica puljak Ivica Puljak: Premijer manipulira javnošću tvrdeći da D. Vican odlično radi

Test za narodnjake

– Sve vam je u Plenkovićevim rukama. Mi smo vam svi nebitni igrači. On mora donijeti odluku što sad, već je i trebao. On se mora odlučiti – kaže jedan član Povjerenstva.

U nezavidnoj poziciji su i u HNS-u, stranci koja je i ušla u Vladu uz objašnjenje da će njihova ministrica, doduše nestranačka, ali iz njihove kvote, provesti obrazovnu reformu. A hoće li uspjeti ili ne, bit će test za HNS, odnosno odgovor jesu li uspjeli ili nisu.

– Trebali bi braniti pošto-poto svoju ministricu i tu biti dosljedni s obzirom na cijelu priču oko ulaska u Vladu. Za HNS bi sve drugo bilo pogubno – kaže izvor iz HNS-a.

Dijana Vican DIJANA VICAN Nisam povezana s 'U ime obitelji', a Željku Markić nisam nikad ni srela Andrej Plenković 'bio sam upoznat' Plenković: Obrazovna reforma ide dalje, analiza radne skupine kurikularne reforme je 'ljetna tema koja će se brzo prebroditi' Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak Reakcija HNS odgovorio Grbinu: Čvrsto stojimo iza svoje ministrice

Kao da je vojna tajna

Član Povjerenstva Pero Lučin kaže kako je ključno da se do 8. rujna izradi akcijski plan i da se usuglasi i tako prezentira premijeru.

– Imamo još dva-tri mjeseca da se vidi ima li ova Vlada namjeru provesti strategiju ili ne jer, ako u idući proračun ne uđe ništa od strategije, jasno je da će to značiti da je prošao rok – kaže Lučin.

Član Povjerenstva Slobodan Uzelac kaže da je nepravilnosti kod izbora članova ERS-a bilo i više nego što piše u analizi koju je provelo resorno ministarstvo.

– Planovi za vojne operacije ne izvode se tako tajno kao što je bio slučaj kod pristiglih prijava za Ekspertnu skupinu – kaže Uzelac i dodaje da je žalosna činjenica što je propuštena prilika da se obavi dobar posao.

OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar tituš
  tituš:

  Divljakuša će morati polomiti kralježnicu da bi istjerala svoje! Počela je lakim, ali prekomjernim granatiranjem na Vican, a nije ona jadna znala da se gđa. Vican utvrdila i to na istini i poštenom hrvatskom pristupu, nadalje idu mlakušasti napadi, poput ... prikaži još! kamilice, akcije nekih, na koje gđa. Vican kao pametna žena uopće ne reagira. Danas vidimo izvlače se i huškaju sindikati i onaj ljiga ĆIPITS, što će biti slijedeće vidjeti ćemo, svakako nemir je u ministričinom dvorištu. Ona nije niti trebala biti u Vladi i ničim to ne zaslužuje, tako bi joj bila usluga da je iz Vlade otpuste. Bolesne ambicije i poguranci zainteresiranih strana su jako veliki, koji se još ne vide, a gđa. Dijana će ih prokazati i iznijeti na sunce, kao lancun kad stavi na sušenje. Divljakuša mora onim svojim zubima zagristi u kiselo - gnjilu jabuku, pa tako ružan zalogaj i progutati, no ne će uspjeti, jer prava reforma dolazi od pravih ljudi, a ne od ovakvih kao ona. Koliko je jadna neiskusna, a ne zna ni računati pa se zaletila izjavom kako reformu treba depolitizirati, valjda misleći kako će preuzeti u ruke ona koja je tobože nepolitična došla u ministarstvo, a ministarstvo je političko tijelo Vlade .. baj baj, divljakušo, sviđa mi se tvoja upornost, no ne sviđa to što radiš i u što je usmjerena ..

 • Deleted user:

  Jokić & Štulhofer opet dejstvuju

 • Donato:

  To je ona ministrica koja ima milijune na računu,ona i njen suprug uopće ne koriste plaće,sve ide na stranu u štednju,vidi se da niti jede niti plaća režije kad može toliko uštediti