Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudski troškovi

Sudski troškovi: Tuđe dugove plaćamo 100 milijuna kuna

'Wooden gavel'
'Comstock'
25.02.2011.
u 13:00

Sudski troškovi na teret države povećali su se u odnosu na 2009., kad je isplaćeno više od 86 milijuna kuna

Troškovi sudskih postupaka i vještačenja na svim hrvatskim sudovima lani su građane stajali više od 100 milijuna kuna, koliko je isplaćeno na teret državnog proračuna. Troškovi suđenja, koje ne mogu platiti siromašni osuđenici ili oni koji se prikazuju siromašnima, njihovih branitelja po službenoj dužnosti, brojnih vještačenja, dolazaka svjedoka i vještaka na sud... te procesa u kojima se odustalo od progona optuženika ili su na kraju oslobođeni, isplaćuju se iz državnog proračuna.

Sudski troškovi u 2009. godini iznosili su 86,214.900 kuna, a lani je, kaže glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić, na ime sudskih troškova na teret proračuna isplaćeno točno 100,590.300 kuna! Više od 95 posto tih iznosa isplaćeno je preko općinskih i županijskih sudova. I kada sudovi nalože osuđenicima, koji nisu bez primanja i imovine, da sami plate sudske troškove, sudovi se olako ne uspijevaju naplatiti. Svi osuđenici dragovoljno ne daju novac, pa se mora protiv njih pokretati ovrha. Primjerice, u zagrebačkoj Palači pravde trenutačno se vodi 1346 ovršnih postupka radi naplate sudskih troškova, a većina ih se vodi radi naplate troškova kaznenih postupaka, kaže glasnogovornica suda sutkinja Maja Bilandžić.

Uzaludna ovrha

Na Općinskom sudu u Osijeku na desetke je postupaka u kojima ne mogu naplatiti troškove postupka. Punih su šest godina pokušavali naplatiti oko 8400 kn od Petra B., koji je za prijevaru od 288.000 kuna pravomoćno osuđen još 2004. godine. On novca nema, pa je ovršni postupak obustavljen.

– Vodim ja ovrhe protiv neplatiša, ali se nikad ne naplatim, već samo trošim i dalje državna sredstva. Ako otpišem te troškove, mogu stegovno odgovarati – kaže jedan osječki sudac. "Utjerivanje dugova" zna trajati, kažu nam na sudu, i cijelo desetljeće. Suci nemaju efikasnih načina da provjere jesu li osuđenici sirotinja ili sirotinju glume, pa u pravilu sudski troškovi osuđenika, koji nemaju formalnih primanja, ni imovine na svoje ime, idu na teret proračuna. No, sudac i tada može odlučiti drugačije ako smatra da osuđenik ima novca.

Tako je u slučaju Gradskog podruma Miroslavu Kutli i ostalima sud naložio da solidarno plate 108.000 kuna troškova vještačenja te po 5000 kuna sudskih troškova. Iako je Kutle tvrdio da nema imovine ni prihoda, sutkinja je navela da ne prima socijalnu pomoć ni naknadu za nezaposlene, da je angažirao jednog od poznatijih odvjetnika pa je zaključila da ima prihode iz drugih izvora...

Bez odšteta od sudaca

Građani plaćaju trošak suđenja i kad tužiteljstvo odustane od nečijeg progona jer shvate da nemaju dokaza, pa se tako Borisu Ordulju, bivšem pročelniku Ureda za izgradnju Grada Zagreba, na teret proračuna moralo isplatiti 54.595 kuna odvjetničkih troškova jer se utvrdilo usred suđenja da nema dokaza protiv njega u slučaju utaje poreza u Dinamu. Iako postoji i institut regresa, odnosno država može preispitati trošak koji je sudac proizveo pa tražiti da ga plati ako ga smatra nepotrebnim.

– Do sada, koliko znam, nitko od naših sudaca nije morao vratiti novac – kaže glasnogovornik osječkog suda Ivan Vulić.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
13:19 25.02.2011.

A kome ide ta lova sudskih troškova????

MA
Matan11
13:43 25.02.2011.

Ali osnovni je problem taj sto drzava dopusta svakojakim besposlicarima bez kinte u dzepu da se tuzakaju do mile volje. Pa onda kad ti bijednici izgube sporove onda drzava mora pokriti dug. Sama je kriva sto je dopustila takvo ponasanje.. Uz to, od placanja sudskih troskova je oslobodila ogroman sloj stanovnistva sto je jos dodatan teret pravosudju. Mislim, kako pravosudni sistem moze biti isplativ ako ne moze pokriti troskove svog rada?

KE
Kex
13:50 25.02.2011.

\"Suci nemaju efikasnih načina da provjere jesu li osuđenici sirotinja ili sirotinju glume\" ha? a OIB? zar to nije cijeli njegov smisao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije