Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGOTRAJAN PROCES

Suđenje za aferu Dnevnice se privodi kraju: USKOK i Sauchina obrana održali završne govore

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
12.11.2020.
u 16:10

Saucha i S. Zeljko niječu krivnju

Tri godine od podizanja optužnice i malo više od godinu dana od početka suđenja, afera Dnevnice bliži se svom kraju.

USKOK tereti Tomislava Sauchu, bivšeg predstojnika ureda premijera Zorana Milanovića i Sandru Zeljko, tajnicu više premijera  za krivotvorenje putnih naloga čime je državni proračun oštećen za malo oko milijun kuna. Prema optužnici, to se događalo od 2013. do 2016., odnosno za vrijeme čak tri premijera - Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića, a priča je dospjela u javnost koncem 2017., zahvaljujući nalazu državne revizije.

Saucha i S. Zeljko niječu krivnju,  a u četvrtak  su na zagrebačkom Županijskom sudu USKOK i Sauchina obrana održali završne govore. USKOK smatra da su svi navodi optužnice dokazani. Krešimir Ostrogonac, zamjenik ravnateljice USKOK-a u završnom govoru je detaljno analizirao dokazni postupak. Ustvrdio je da je za optuženike otegotna upornost pri počinjenju djela koje je, kako je rekao, počinjeno u Vladi, odnosno na mjestu gdje građani očekuju besprijekorno ponašanje.

- Na temelju saslušanja brojnih svjedoka, materijalnih dokaza i pet grafoloških vještačenja u kojima je iznijet isti zaključak, uz jedinu razliku u stupnju vjerojatnosti, nedvojbeno je dokazano da su optuženici počinili to za što ih se tereti. Saucha je nalagao i diktirao  S. Zeljko sastavljanje lažnih putnih naloga koje je ona izradila, a on potpisao, nakon čega je S. Zeljko podigla gotovinu koju su potom podijelili. Iz iskaza svjedoka sasvim je jasno da putovanja nisu obavljena i da potpisi osoba na putnim nalozima nisu  njihovi - kazao je Ostrogonac.

Darko Maržić, branitelj T. Sauche smatra kako nema vjerodostojnih dokaza da je Saucha počinio to za što se tereti. Posebno je problematizirao grafološka vještačenja. Jedno smatra kontaminiranim, a drugo nevjerodostojnim. Istaknuo je i da se potpisivanje spornih putnih naloga nastavilo i nakon Sauchina odlaska iz Vlade, pa smatra da je to još  jedan dokaz da on nije počinitelj.

- Nelogično je pretpostaviti kako bi Saucha bio počinitelj tog kaznenog djela, ako je dokazano da je upravo Saucha upućivao USKOK  na nova kaznena djela, a koja USKOK tada još nije niti uvidio, te da je, kao pravnik, pristajao u arhivima ostaviti dokaze protiv sebe i dokazano nije učinio baš ništa ne bi li ih nekako barem prikrio -  zaključio je Maržić.

Obrana S. Zeljko će svoj završni govor imati 19. studenog nakon čega će se znati i kada će biti objavljena nepravomoćna presuda.

Komentara 1

MI
miki45
15:05 15.11.2020.

pa jesen je sad ima dosta krumpira jedno dve kile oguli i odpusten ce biti a posle u neki dobar poso jos samo da dobije i izvinjenje sto je okrivljen ili sta mislite vi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije