Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolumna o Šešelju

Sudac Turudić: U šoku sam. Tužit ću tog novinara

Ivan Turudić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
29.11.2014.
u 11:09

Nisam pristran - 
Vjerojatno bih se izuzeo kad bi došao kazneni predmet protiv Josipovića

Vojislav Šešelj inspirirao je novinara Novog lista Dražena Ciglenečkog da napiše: “Turudić nanosi štetu veću nego Šešelj”.

Teza kolumne je da se Sabor nije trebao baviti Šešeljevim glupostima jer se time degradira parlament, već sucem Ivanom Turudićem pa i donijeti Deklaraciju o njegovu besprizornom ponašanju. Što na to kaže sudac.

– U nizu tekstova u kojima se dotaknuo i moje operacije u Austriji, i moje obitelji, šutio sam, ali ovo je prevršilo svaku mjeru i prvi ću put tužiti novinara.

Ali, u intervjuu ste rekli...

...Znam, da nisam nikad tužio i da nikad ne bi. To sam zaista i mislio, ali nisam znao da će me netko usporediti sa Šešeljem. Za mene je nezamisliva teža kvalifikacija nego da se kaže da nanosim svojoj državi štetu veću nego Šešelj. Što taj novinar radi, abolira Šešelja!?

Ne mora, iako ga svi zovu ratnim zločincem.

To je najveća tragedija da nakon više od 11 godina nije osuđen kao ratni zločinac. Njemu je sud u Haagu nedonošenjem odluke dao za pravo da tuži svakoga tko ga nazove ratnim zločincem.

Što je točno povod tužbi?

Ako to nije govor mržnje, ne znam što jest. Dragovoljac sam, nositelj spomenice Domovinskog rata, i bez lažne skromnosti, sudac sam koji je sudio u nizu važnih predmeta koji su gotovo svi postali pravomoćni, a on me uspoređuje sa Šešeljem, protiv čijih sam se Belih orlova borio ‘91. na Papuku. Što bi bilo kad bi novinar u Njemačkoj usporedio njemačkog suca s Hitlerom. Ostao sam šokiran, to nadilazi granice javne polemike i kritike, to je čisti govor mržnje.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Možda je kazavši da se ne treba baviti Šešeljevim baljezganjem, dao dignitet i važnost vašim riječima koje imaju težinu?

Imate pravo na svoj stav, ali ja sam njegove riječi iščitao tako da je njegova namjera bila upravo difamirati me. Kako se uopće ja mogu naći u istoj rečenici sa Šešeljem!? Koji je sljedeći korak!? Da me netko pretuče jer sam isti Šešelj, je li to krajnji cilj!?

Povod mu je bio vaše imenovanje za predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva u Zagrebu, jer drži da vam nije mjesto u kampanji s obzirom na ljetošnju polemiku s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Ostajem pri svemu što sam tada o tome rekao, pri svakom zarezu. Bespredmetno mi je vraćati se na to da mi je najavljeno da neću biti izabran u povjerenstvo ne samo kao predsjednik nego i kao član.

Zbog toga su se predsjednik DIP-a i zamjenik izuzeli od glasovanja o vama.

Premda ne znam što znači izuzimanje predsjednika, s obzirom na to da me je on kao predsjednik i predložio.

Kolega novinar iz Novog lista našao je primjer upravo s vašeg suda iz kojeg proizlazi da vaše neimenovanje u GIP ipak ne bi bilo presedan.

Da, i nazvao me lažovom. Kolegica Mirjana Rigljan trebala je biti predsjednica GIP-a, ali je Đuro Sessa tada imenovan sucem Vrhovnog suda pa su oni zajednički ocijenili da ne bi bilo u redu da sudac Vrhovnog suda bude član, a ona iznad njega, pa su zamijenili pozicije u GIP-u. A ja ne bih bio ni član povjerenstva.

Biste li se izuzeli kad bi pred vas došao predmet protiv Ive Josipovića.

Vjerojatno bi se izuzeo kad bi došao kazneni predmet protiv predsjednika Josipovića, ali nije isto biti sudac i predsjednik izbornog povjerenstva.

Zamjera vam se i politička obojenost u istupima.

Postoji li uopće čovjek koji nije politički obojen!?

Neki to taje.

Jedino to. Zar predsjednik DIP-a i svi članovi izbornih povjerenstava nemaju svoj stav. Zar je zabranjeno imati svoj svjetonazor, ili je zabranjeno imati svjetonazor drukčiji nego što ga ima Ciglenečki. Očigledno je jedino to problem, što moj svjetonazor njemu ne paše.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Možda polazi od toga da suci ne smiju biti politički aktivni.

Ja nisam politički aktivan! Ne smijem se baviti politikom, ne smijem iznositi političke stavove u sudnici, ali sam slobodan čovjek.

Kakav je vaš stav o pažnji koja se daje Šešelju?

Mislim da se mora reagirati. Što bi se postiglo ignoriranjem!?

Dokad prenositi Šešeljeve velikosrpske litanije?

Mediji imaju svoje zakonitosti, ali i to što se Europski parlament time bavi sve govori.

Neki europarlamentarci kažu da mu je time samo dano na važnosti.

Zločinačku težinu njegovim izjavama daje činjenica što ih je dao na Dan sjećanja na žrtve zločina u Vukovaru. To je sol na ranu, ali trebalo je objaviti.

Ali, žrtve se reviktimizira.

Teško je to prešutjeti. Što se tiče količine, pitanje mjere je uvijek najvažnije pitanje.

>>Turudić ipak na čelu izbornog povjerenstva u Zagrebu

>>Turudić: Milanović je vršio pritisak na mene

>>Turudić na prosvjedu branitelja: Došao sam pozdraviti svoje suborce

Komentara 197

PA
parasa
11:23 29.11.2014.

Gospodine Turudiću ne razmišljaj puno, pa znaš dobro tko i šta je Novi list i tko sa njime upravlja, a i znaš dobro "koliko" ih ima u Rijeci.

MI
Mirnadob
11:22 29.11.2014.

Bravo gospodine Turudic, koliko sve to pratim vidim da ste VI jedini sudac u Zg, koji se nikome ne uvlaci u s......cu.

ZX
zark x
11:23 29.11.2014.

Nek se Seseljom bave oni koji su njemu najdrazi a to su Josipovic i Vesna Pusic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije