Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sudac imao ilegalni pištolj i pucao, a njegov kolega nije odobrio da mu policija pretraži kuću

Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Sisku, odbio je policiji izdati nalog za pretragu Kovačićeve vikendice, automobila i stana
26. veljače 2015. u 19:11 3 komentara 3356 prikaza
Mihael Kovačić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

Mihaela Kovačića (47), suca Trgovačkog suda u Zagrebu, koji živi u Sisku, policija je kazneno prijavila zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i prekršajno zbog pucanja u dvorištu njegove vikendice. Epilog je to događaja koji se dogodio 20. veljače, u Gornjoj Gračenici, nedaleko Popovače, a koji je  za sobom povukao i jedan sudski presedan, zbog kojeg se može posumnjati da  su  suci Županijskog suda u Sisku pokušali zaštititi svog kolegu.

Tog petka, oko 13 sati, policija je dobila dojavu o pucnjavi u naseljenom mjestu. Provjeravajući  dojavu, policajci su na cesti zaustavili suca Kovačića,  koji se automobilom udaljavao od svoje kleti. Nakon legitimacije i  kraćeg  ispitivanja o događaju, Kovačić je  priznao da je pucao i policajcima je predao dva pištolja HS 2000 koja je imao kod sebe. Ispostavit će se da je jedan od tih pištolja bio ilegalan, a dežurni sudac istrage Županijskog suda u Sisku, odbio je policiji izdati nalog za pretragu Kovačićeve vikendice, automobila i stana. Tako je neistražena ostala policijska sumnja da  Kovačić posjeduje dodatno nelegalno oružje.

Kovačić je inače pasionirani lovac, a policiji je isti dan predao i još četiri puške, revolver i streljivo koje je bilo registrirano na njegovo ime.

- Točno je da sam pucao. Upucavao sam oružje što je lovačka praksa, ali to je bilo na sigurnom mjestu jer je moja vikendica udaljena 300 metara od najbližih  naseljenih  kuća. No, mislim da nema kaznenog djela jer sam dragovoljno  predao oružje, među njima i pištolj kojeg sam taj dan dobio od poznanika na provjeru. Naime, znanac iz viđenja, kojem ne znam ime, ponudio mi je pištolj na  kupnju tog jutra u obližnjem kafiću, i išao sam ga isprobati  –  rekao je sudac Mihael Kovačić, podsjećajući da se dragovoljna predaja oružja trenutačno ne kažnjava. Istaknuo je i jednu sumnju.

- Gledajte, meni je to previše slučajno da isti dan meni netko da pištolj na provjeru i da me hapsi policija. Radim u predstečajnim nagodbama i na nekim slučajevima suca Kolakušića, sve je to osjetljivo - kazao je Kovačić. No, u policiji ga demantiraju.

- U trenutku kada  počinje  postupanje  policije, a to je u ovom slučaju legitimiranje zbog istrage oko pucnjave, više se dobrovoljna predaja oružja ne shvaća kao predaja koja bi za sobom povukla pogodnosti naše akcije “Manje oružja, manje tragedija” - kazali su u PU sisačko-moslavačkoj. Potvrdili su i da su se do sada u takvim slučajevima uvijek pretraživali objekti i vozila te da je do sada nadležni sud uvijek ispoštovao zahtjev policajca za nalogom za pretragu. To su potvrdili i bivši policajci i ugledni sisački odvjetnici, kao i izvori u tužiteljstvu.

- Mojima klijentima su i u banalnijim stvarima uvijek obavljane pretrage prostorija. Očito je jedan sudac, zbog kolegijalnosti struke, povlašteniji u  tom pogledu od običnih građana. Osim toga, meni je neshvatljivo da jedan sudac uzima pištolj na provjeru od nepoznatih osoba koje zna po viđenju. Pa tim  pištoljom  moglo je biti počinjeno neko kazneno djelo, a toga je jedan sudac itekako svjestan – kaže jedan sisački odvjetnik.

medicinska sestra,oglas,posao,mito putem oglasa Medicinska sestra ponudila 10.000 eura onome tko joj 'sredi' posao 05.03.2014., Ivanec - Pogon tvrtke HEW koja se bavi proizvodnjom transformatora.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL Novi skandal Policajac ukrao 20 kg bakrene žice i prodao je

Dodaje da mu je sve to sumnjivo, a jedan bivši visoki policijski dužnosnik pojašnjava kako bi svog policajca, koji u ovakvom slučaju ne bi tražio pretragu objekata i automobila, odmah poslao na stegovni postupak. Mihael Kovačić ranije je radio na Općinskom sudu u Sisku, a mnogi njegovi, sada  bivši  kolege, napredovali su u međuvremenu do pozicija u Županijskom sudu koje je odlučivalo o izdavanju naloga za pretragu Kovačićeve vikendice, stana i automobila. Njegova supruga još uvijek radi u istoj zgradi, na Općinskom sudu. U Županijskom sudu nisu htjeli reći ime dežurnog suca koji je prekinuo praksu suradnje s policijom i tužiteljstvom u ovakvim slučajevima, no u priopćenju su istaknuli kako sudac ima samostalne ovlasti izdati ili odbiti zahtjeve za pretragom prilikom izvida. Na Trgovačkom sudu u Zagrebu pak kažu kako još uvijek nisu dobili nikakvu službenu informaciju o ovom slučaju, no da će, kada do toga dođe, postupiti sukladno Kodeksu sudačke etike.

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i duplo skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • vk52:

    Demokracija na Hrvatski nacin,ja sam ubeden da bi taj sudac i mene zastitio???????

  • ObrenM:

    Kakav sudac.Niti clanovi mafije se nebi postidili njegovog naoruzanja.Znanac komu "nezna" niti ime mu povjerava revolver,kao da je doticni poznati balisticar.Zasto se krije ime nepostenog suca istrage?.Da imamo pravog,a ne" ovrsnog "ministra pravosudja,odmah bi reagirao i najostrije kaznio oba nedostojna suca.

  • bozo boric:

    još jedan dokaz o korupciji ,moralo i etici hrvatskog sudstva ..za njih bi trebalo otvoriti goli otok