Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rastrošno i u krizi

Sud odustao od namještaja jer za njega nema dovoljno mjesta!

jasna omejec (1)
PIXSELL
25.02.2011.
u 08:00

Posao s talijanskim namještajem vrijednim pet milijuna kuna dobila je tvrtka Capital ing kojoj je direktor bivši predsjednik Sabora Zlatko Tomčić

Na zgražanje javnosti, pošto smo otkrili kako se obnovljena zgrada Ustavnog suda namješta vitrinama po 70 tisuća kuna, iz Ustavnog suda jučer su reagirali priopćenjem koje potpisuje predsjednica Jasna Omejec, iz kojeg bi se moglo zaključiti da će Ustavni sud odustati od nabave ekskluzivnog namještaja vrijednog 5 milijuna kuna! Doduše, J. Omejec ne spominje cijene namještaja ni favoriziranje nabave talijanskog namještaja za jednu od najviših institucija hrvatske države.

Zašto ne bi gradili Hrvati?

Umjesto toga, J. Omejec ističe kako je glavni razlog zbog kojeg je “naredila stručnim službama da joj do iduće srijede prirede izvještaj o nabavi namještaja” to što se zbog prevelikog broja predmeta koji stižu na Ustavni sud unutarnji raspored mora mijenjati! U četvrtak 3. ožujka Ustavni sud o tome će izvijestiti javnost. Međutim, u uređenju interijera obnovljene zgrade Ustavnog suda na Markovu trgu 4 ima još zanimljivih detalja. Primjerice, taj posao, s namještajem vrijednim pet milijuna kuna, obavlja tvrtka Capital ing, kojoj je direktor Zlatko Tomčić, bivši predsjednik Sabora. Tomčić je i suvlasnik te tvrtke, ima udio od 22 posto, a jučer nije htio reći ništa o poslu koji je njegova tvrtka dobila od jedne državne institucije.

- Obratite se investitoru, Ustavnom sudu – rekao je Tomčić. Ni glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić nije jučer htio odgovoriti na pitanje o tome kako je upravo tvrtka u suvlasništvu bivšeg visokog državnog dužnosnika dobila posao na uređenju državne institucije. No Antić je zato nedavno davao zanimljive odgovore vodstvu tvrtke “Duka interijeri” koja se htjela javiti na natječaj za namještaj, koji je još otvoren, do druge polovice ožujka. “Može li stol izraditi domaći proizvođač namještaja, ali sa 4 noge?” – pitala je Darija Đuričić iz tvrtke Duka interijeri, jer je Ustavni sud u tehničkoj dokumentaciji natječaja dao opis stola koji ima tri noge, tip – kao Giorgetti. Na to je tajnik Antić odgovorio, prevedeno, kako to mora biti tako kako je naručeno. “Ponuditelj mora ponuditi tako opisan i tehnički uvjetovan stol” – navodi te objašnjava kako je riječ o – složenom predmetu nabave, zbog čega je opis precizan...

Opisi na 150 stranica

Tehnička dokumentacija za namještaj za Ustavni sud zauzima oko 150 stranica i riječ je o nekoliko stotina komada namještaja, a svaki je vrlo precizno opisan. Svaki naslonjač i stolica imaju detaljan opis pa se kaže da konstrukcija naslonjača mora biti drvena, naslon zaobljen, spojen s punim rukonaslonima, presvučen tekstilom najviše kategorije... Najskuplji tekstil za namještaj, valja reći, može doseći i cijenu od gotovo dvije tisuće kuna po metru. Svaki komad koji se traži popraćen je i fotografijom tog komada namještaja, i to isključivo nekoliko talijanskih proizvođača – Giorgetti, Las... Prema objašnjenju glavnog tajnika, to uopće ne znači da je favoriziran talijanski namještaj, jer svaki ponuđač može ponuditi isti takav. Međutim, kako je uopće moguće ponuditi isti komad namještaja kakav proizvodi konkurencija i još za to imati – što je također jedan od uvjeta natječaja – certifikat da je proizvod usklađen s europskim normama?

Na to pitanje zapravo nema odgovora jer neki bi hrvatski proizvođač u roku od 60 dana morao proizvesti isti komad namještaja i još za njega dobiti europski certifikat, pa i platiti za certifikat tisuću eura. U isto vrijeme, iz hrvatskog državnog proračuna upravo se planira u idućim godinama dati 285 milijuna kuna poticaja drvnoj industriji kako bi mogla stati uz bok velikoj konkurenciji, i na domaćem tržištu. Na javnim natječajima ne mogu se favorizirati domaći ponuđači, jer se isti uvjeti moraju omogućiti svima, radi zaštite fer utakmice, ali je zaista neobično da se za državnu nabavu, tvrde u domaćim tvrtkama, favoriziraju strani proizvođači. Bit će zanimljivo vidjeti je li ovakva tehnička dokumentacija u skladu sa člankom 70. Zakona o javnoj nabavi, koji propisuje da se tehničkim opisom ne smije favorizirati nikoga!

Ključne riječi

Komentara 135

DR
drmrbr
11:31 25.02.2011.

Sudija-lopove sudija-lopove sudija-lopove!

TO
tonc
12:26 25.02.2011.

@@@@ ONI ŠPARAJU na čaćkalicama i pribadačama, spajalicama...... ....vi ste bedaki.......take jeeeeeeeeeeeeeee

OB
-obrisani-
10:23 25.02.2011.

sad če vam se pogoršat uvijeti rada.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije