Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sucima draži novac nego objava istine o njima

U slučaju značajnom za medijske slobode s Europskog suda belgijski suci i tužitelj tražili su odštetu od jednog franka
17. veljače 2017. u 22:10 1 komentara 1932 prikaza
novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nekadašnjem glavnom uredniku Narodnog lista Nevenu Paviću nije pomoglo nedavno na Ustavnom sudu pozivanje na slučaj De Haes i Gijsels protiv Belgije, presuđen na Europskom sudu za ljudska prava u korist urednika i novinara tjednika, ali taj je slučaj zanimljiv za temu o visini odšteta koje se dosuđuju u medijskim parnicima. Belgijski suci i tužitelj u pet članaka kritizirani su zbog dodjele skrbništva nad djecom ocu kojeg su supruga i njezini roditelji prijavili za incest i zlostavljanje, potkrijepljeno i stručnim nalazom. No, prijave su odbačene. Suci i tužitelj tražili su odštetu od jednog franka! Ali i objavu presude u šest dnevnih novina.

Besane noći, normabeli...

Naglasak je na istini. Naši suci preferiraju novac. I za to su spremni svjedočiti o teškim patnjama, uvlačiti i članove obitelji da svjedoče o besanim noćima, normabelima, depresijama... Već smo objavili listu desetero vrhovnih sudaca, a danas preostalih 13 sudaca nižih sudova kojima su već isplaćene odštete od nakladnika medija, i samo u šest slučajeva dosuđeno je manje od 70.000 kn, koliko je dobila i sutkinja Sanja Prosenica. Za tu odštetu su ustavni suci Lovorka Kušan i Andrej Abramović u izdvojenom mišljenju naveli da se čini “posebno nerazmjernom (visokom) imajući u vidu (znatno manje) naknade koje se u takvim predmetima dosuđuju osobama koje ne sudjeluju u vlasti ili javnom životu ili pak naknadama koje se dosuđuju za druge vrste štete”.

Za odštetu godišnja plaća!?

Sabor 10 sudaca Izabrani suci Ustavnog suda, pogledajte tko su oni i koliko su glasova dobili! Vladimir Živaljić, uskočki sudac Županijskog suda u Splitu (u sredini), 30.000 kuna dobio je u studenom 2016. od Večernjeg lista zbog teksta iz srpnja 2013. Od Slobodne Dalmacije 2012. je dobio 120.000 kuna Cijena duševne boli Boli li duša suce baš toliko!? 23 suca tužila medije i dobila dva milijuna kuna

Napomenuli su i da sud mora voditi računa da se naknadom ne pogoduje težnjama koje nisu spojive s njezinom prirodom i društvenom svrhom. Koja je svrha kad sudac traži odštetu od 400.000 kn!? Ili dosuđene odštete u visini prosječne godišnje hrvatske plaće ili više? Treba li ubiti kritičnost spram osoba koje moraju biti pod povećalom javnosti. “Ovaj sud smatra da je posao koji je obavljao tužitelj javan i da je tužitelj kao javni službenik u obavljanju svoje službene dužnosti bio izložen većem stupnju kritičnosti od običnog čovjeka, a budući da on u obavljanju svog posla treba uživati povjerenje javnosti”, obrazložio je sud zašto je policijski dužnosnik odbijen sa zahtjevom da mu HRT isplati 70.000 kuna. 
Sud je još dodao da javnost mora biti upoznata i sa sumnjama u nepravilnosti i nezakonitosti njegova rada. Europski standardi suđenja trebaju vrijediti i za suce? Novčana odšteta i po zakonu je iznimka.

>> Vlasnicima stanova samo za ‘duševne boli’ 150.000 kn

Dosuđene odštete sucima nižih sudova

Slavko Lozina, županijski sudac u Splitu, 40.000 kn od 24sata. Od HRT-a 2003. tražio 200.000 kn, a u siječnju 2009. rekao da je od medija već dobio 40 tisuća eura odštete.

Vladimir Gredelj, tada predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, 50.000 kn od Novog lista, a Vrhovni sud povisio na 100.000 kn (tražio 250.000)

Sanja Prosenica, općinska sutkinja u Zadru, tražila 200.000 kn, dobila 70.000 kn od Narodnog lista

Zlata Smojver-Kanjer, općinska sutkinja u Zadru, 70.000 kn od Narodnog lista

Antun Klišmanić, predsjednik Županijskog suda u Zadru, tražio 110.000 kn, dobio 70.000 kn od Narodnog lista

Dunja Ljubičić, općinska sutkinja u Splitu, tražila 80.000 kn, dobila 50.000 kn od Večernjeg lista

Vladimir Živaljić, uskočki sudac Županijskog suda u Splitu, 30.000 kn dobio od Večernjeg lista, a od Slobodne Dalmacije 2012. 120.000 kn.

Dijana Grancarić, županijska sutkinja u Zadru, od Slobodne Dalmacije dobila 137.000 kn, a 2014. još 103.000 kn (s troškovima postupka i kamatama)

Ranka Mikelić, prekršajna sutkinja u Daruvaru, 75.000 kn od Večernjaka

Mr. sc. Oliver Mitermayer, županijski sudac u Zagrebu, tražio 60.000 kn, dobio 30.000 kn od Večernjeg lista

Vlasta Velicki, predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku, Vencel Čuljak i Večernji list solidarno obvezani isplatiti 50.000 kn

Ante Unković, sudac Općinskog suda u Splitu, tražio 80.000 kn, dobio 50.000 kn od Večernjeg lista

Tatjana Domijan Mrva, sutkinja Općinskog suda u Zadru, tražila 200.000 kn, dobila 70.000 kn od Narodnog lista (revizijom na Vrhovnom sudu povećano za 20.000)

ptičja gripa
Stupile na snagu
Stroge preventivne mjere u cijeloj Hrvatskoj: Pojavila se visoko patogena ptičja gripa
Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • verica2:

    Kakav je to naslov? Ako je ono što je objavljeno istina, zašto bi sucima novine ili novinari uopće trebali platiti odšetetu, naknadu ili bilo kakav novac? Ako pak nisu pisali istinu, treba im presuditi još veću naknadu. Ne zbog sudaca, ... prikaži još!ca, nego zbog istine. Svatko o kome su novinari iznijeli neprovjerenu informaciju, oklevetali ga, naštetili njegovu dobru glasu, trebao bi ih tužiti i to ne samo zbog svojih duševnih boli, već prvesntveno zbog istine. Mediji su ti koji formiraju javno mnijenje, njihova je društveni utjecaj neusporediv i upravo zato moraju iznositi istinite činjenice.