Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 sudaca

Izabrani suci Ustavnog suda, pogledajte tko su oni i koliko su glasova dobili!

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
03.06.2016.
u 14:37

Ni dva sata nakon što je Odbor za Ustav utvrdio listu kandidata za deset ustavnih sudaca, Sabor je odmah otvorio raspravu o njima.

Hrvatski sabor izabrao je deset sudaca Ustavnog suda. Andrej Abramović izabran je sa 136 glasova za, 2 suzdržana i 2 protiv, Snježana Bagić sa 112 glasova za, 6 suzdržanih i 20 protiv, Ingrid Antičević Marinović sa 117 glasova za, 6 suzdržanih i 15 protiv, Branko Brkić sa 132 za, 5 suzdržanih i dva protiv, Lovorka Kušan sa 136 glasova za, dva suzdržana i dva protiv, Mario Jelušić sa 130 glasova za, 6 suzdržanih i 3 protiv, Josip Leko sa 118 glasova za, 4 suzdržana i 16 protiv, Davorin Mlakar sa 117 glasova za, 2 suzdržana i 16 protiv, Rajko Mlinarić sa 134 glasa za, 3 suzdržana i jedan protiv te Miroslav Šumanović sa 134 glasa za, 2 suzdržana i 2 protiv.

Ni dva sata nakon što je Odbor za Ustav utvrdio listu kandidata za deset ustavnih sudaca, Sabor je odmah otvorio raspravu o njima.

SDSS-ov Milorad Pupovac najavio je da njegov Klub zastupnika neće moći glasovati za sve kandidate jer, naglašava, pri prijedlogu liste kandidata nisu poštovane sve odredbe Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, poput one da se biraju profesori ustavnog prava. Ovaj put, dodaje, nema ni jednog. Ali ima kandidata sa spornim repovima.

– Recimo, plagirati je najgora stvar koja se može napraviti za nositelje akademskih titula, a za suce posebno je nedopustiva zamisao da bi se netko mogao pojaviti kao kandidat. O drugome da ne govorim. Ako te stvari koje su zakonom propisane nećemo poštovati, mi razaramo vlastite institucije i njihovu vitalnost, a za to nismo ovdje jer ćemo razarati vlastitu poziciju. Žao mi je i što neću glasati za svoje kolege ovdje. Ne zato što to nisu zaslužili, nego jer mislimo da na sudu ne smije biti toliko aktualnih političara. Koja je onda razlika između Sabora, stranaka i Ustavnog suda? – kazao je Pupovac.

Mostov Miro Bulj zamjera da su među kandidatima četiri zastupnika. – Jasno je vidljivo da su neki kriteriji bitan politički ključ, a vidimo koliko političara tu ima. Za mene je sramotno da je ovoliko političara. Hitno treba nešto mijenjati jer Ustavni sud ne smije biti samo politički sud – kaže Bulj.

Laburist Jaroslav Pecnik kaže da se Sabor danas ne vodi onime da treba učiniti manje zlo za veće dobro, već čini veće zlo za manje dobro. Zato najavljuje da će Laburisti biti suzdržani pri glasovanju o svim kandidatima iako, priznaje, neki zaslužuju njihove glasove.

– Bojim se da nećemo ojačati Ustavni sud i učiniti ga neovisnijim. Mi ćemo biti suzdržani, inače mislim da je to neprimjereno, ali ne vidim što nam sad preostaje – kazao je Pecnik te također kritizirao izbor Snježane Bagić zbog plagiranja.

HDZ-ov Branko Bačić upozorio je da Snježana Bagić nije plagirala znanstveni rad već se koristila radom kolege za svoje izlaganje na jednom seminaru. – Postoji pravilo koje kaže koliko je dozvoljeno citirati, a da se ne navede izvornik. Ona je obilato preskočila tu dopuštenu normu – uzvratio je Pecnik.

SDP-ov Peđa Grbin kazao je da je Klub SDP-a zaključio da je njegova obveza preuzeti odgovornost i sudjelovati u izboru sudaca.

Drago Prgomet iz Hridi kaže da nema ništa protiv kompromisa stranaka, ali zamjera što će aktivni saborski zastupnici ići na Ustavni sud. – Dignitet Sabora držat ćemo na taj način da ne podržavamo aktualne političare, kao ni kandidatkinju koja je plagirala – najavio je Prgomet.

HNS-ova Vesna Pusić kaže da je predložena lista kandidata rezultat dogovora jer Sabor suce bira dvotrećinskom većinom. – Kada se političari dogovaraju, naravno da se radi o političkom dogovoru jer je tako zakonodavac predvidio. Danas ne znamo gdje je premijer, potpredsjednici ne razgovaraju, od osam sjednica, pet ih je bilo telefonskih. Razina nesigurnosti u zemlji je golema, međunarodne financijske institucije odbile su naše obveznice i to je ozbiljnije od svega ovoga.

Priča da smo se predomislili i nismo htjeli neke suce, nije točna, jer zbog političke nestabilnosti i neiskustva ljudi koji čine političku vlast došlo je do situacije da se ovo mora odigrati. Jedini način na koji se možemo izvući iz ove situacije jest da idemo na izbore. Ne možemo tražiti gdje je premijer, razgovaraju li predstavnici vladajućih, moramo ići na izbore, a bez Ustavnog suda ne možemo ići na izbore – objasnila je Pusić stav svoje stranke te dodala kako među predloženima ima onih koje u normalnim okolnostima ne bi podržala, ali zbog stanja u državi i ozbiljnosti situacije, ovaj put hoće.

>>Grbin: Odluka je bila teška, ali mislim da je s obzirom na situaciju u Hrvatskoj to jedina moguća odluka

Ključne riječi

Komentara 30

ZD
zdepar
14:46 03.06.2016.

Ustavni sud je ingrid uzeo radi imidža, jer - pipl mast trast as

DU
Deleted user
14:47 03.06.2016.

Ja samo pjevam, ja samo sviram, ja nemam razloga da se nerviram.....u politici nitko nema razloga za nerviranje, nitko ništa ne zna....moralnost je...ma što ono?

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:52 03.06.2016.

Ovo su ustavni što?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije