Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sadržaj recenzije

'Studija utjecaja na okoliš za Omblu protuzakonit je dokument'

'28.02.2012., Rijeka dubrovacka, Dubrovnik - Povodom moguce izgradnje HE Ombla na izvoru rijeke Omble, u Komolcu, odrzana konferencija za medije. Na konferenciji su,  inicijativa Srdj je nas, Zelena a
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
27.06.2012.
u 18:54

Tri od četiri recenzije koje je naručila Mirela Holy negativne su i upozoravaju da je Studija manjkava

Tri od četiri recenzije Studije utjecaja na okoliš za hidroelektranu Omblu, koje je naručilo Ministarstvo zaštite okoliša za mandata Mirele Holy, negativno su se odredile prema tom projektu, a u njima se upozorava da su istraživanja u Studiji manjkava, parcijalna, stara, neodgovorna i da ne jamče sigurnu i učinkovitu izvedbu zahvata, piše Tportal koji je došao do sadržaja te tri negativne recenzije.

Dvoje recenzenata tvrdi da je Studija zastarjeli dokument i da nije u skladu sa zakonom, jedno od njih čak tvrdi da je protuzakonit. Tportal piše da je jedan recenzent nazvao HE Omblu krajnje neekološkom hidroelektranom, iz čije je dokumentacije jasno vidljivo da će biti devastirani i uništeni iznimno vrijedni prirodni uvjeti i staništa nekih vrsta koje su zaštićene u Europi.

Njegov kolega posebno ističe tri važne skupine problema: prvo, pri dostizanju određene razine u potencijalnoj akumulaciji, voda bi se gubila u drugim sljevovima; drugo, planirana brana – injekcijska zavjesa od jednog reda bušotina – ne bi mogla spriječiti procjeđivanje voda, nego bi trebalo napraviti tri, a možda i pet redova tih zavjesa (što bi iznimno poskupjelo projekt); i treće, on smatra da nema nikakvih dokaza da će se gradnjom hidroelektrane smanjiti mutnost vode, na čemu jako inzistira HEP. Njegov kolega upozorava da je riječ o vodoopskrbnom izvorištu Dubrovnika, koje bi moglo ugroziti podizanje razine podzemnih voda i njezino približavanje odlagalištu otpada.

Ključne riječi

Komentara 38

TR
trofaznijudeomasonskikomunjara
20:35 27.06.2012.

Nikakve stručne recenzije ne mogu spriječiti glupost, jer glupost je nepobjediva.

Avatar Alfons_x
Alfons_x
20:38 27.06.2012.

Smiješna logika.... Čitajući komentare od "nekakav" i "crniP" imam dojam kao da ih je pisao sam čačić(?) -Ponajprije nešto što je besplatno nikako ne može značiti da je bezvrijedno (primjer "open office" ili "linux"), čak štoviše, to "bezvrijedno" znači da ga je pisao netko tko nema materijalni interes u izradi studije...odnosno nije plaćen da na papir stavi želju investitora

CR
CrniP
19:32 27.06.2012.

Holly je naručila recenzije da budu takve kakve jesu, od ekipe koja je bila njezina (zeleni). A jedna je bila posljepodnevni besplatni uradak kolege iz stranačke grupacije, kojem je trebala mala propomoć oko radnog mjesta svoje žene...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije