Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naslijeđe ostaje

Studija: Komunistički sustavi odgajaju više varalica od kapitalističkih?

Berlinski zid
Foto: DPA/PIXSELL
24.07.2014.
u 13:33

U istraživanju je sudjelovalo oko 250 Berlinčana. Morali su igrati igru u kojoj su bacali kocku.

Represivni politički sistemi pretvaraju ljude u kompulzivne lažljivce i varalice i to naslijeđe ostaje i nakon što takvi sustavi odavno ne postoje, sugerira se u nedavnoj studiji koja je provedena u Berlinu, javlja Bloomberg View.

Studiju su proveli Lars Hornuf sa Sveučilišta u Muenhenu i Dan Ariely, Ximena García-Rada i Heather Mann sa sveučilišta Duke, prenosi Business Insider. U njoj je sudjelovalo oko 250 Berlinčana koji su igrali igru u kojoj su mogli osvojiti do 6 eura. Svaki od njih 40 puta je morao baciti kocku i zapisivati rezultat na komad papira, a onaj s najboljim ukupnim rezultatom osvojio bi veći dobitak. Prije svakog bacanja igrači su se morali izjašnjavati o tome hoće li zapisati broj koji se nalazi na dnu ili na vrhu kocke nakon bacanja. No nikome nisu rekli koju stranu su izabrali što je omogućilo da lakše varaju.

Nakon igre, sudionici su se izjasnili koliko imaju godina i u kojim dijelovima Njemačke su živjeli, a pokazalo se da u prosjeku oni čiji su korijeni iz komunističke Istočne Njemačke varaju dvostruko više od onih koji su odrasli u kapitalističkoj  Zapadnoj Njemačkoj.

Osim toga istraživači su također gledali koliko su sudionici eksperimenta vremena proveli u Istočnoj Njemačkoj prije pada Berlinskog zida. Pokazalo se da oni koji su dulje bili izloženi socijalizmu pokazuju veću vjerojatnost da će tvrditi da su imali nevjerojatan broj bacanja s visokim rezultatom.

>> U komunizmu smo bili jednakiji, ali povlastice su plaćane osobnom moralnom cijenom

Komentara 37

Avatar Aristarh
Aristarh
14:20 24.07.2014.

Mnogi se čude eksploziji lopovluka nakon sloma komunizma u Hrvatskoj i okolo. Ne mogu jadnici da povežu dva i dva i skuže da su sad lopovi ostali bez cenzure diktature. Lopovi su se razmnožili u Jugoslaviji a dolaskom demokracije samo se oslobodili.

19
1995josip
14:08 24.07.2014.

Najbolji primjer je SMŽ M.L.Merzel ! Sjedi mjesecima u zatvoru zbog brojnih optužbi , prima naknadu od 20 000 kuna i SDP grada Siska ju tek nakon 105 dana izbaci iz SDP . Dali najbogatija SDP županica bude dobila ibila i dnevnice za vrijeme provedenou zatvoru ?

Avatar Aristarh
Aristarh
14:14 24.07.2014.

"..Represivni politički sistemi pretvaraju ljude u kompulzivne lažljivce i varalice i to naslijeđe ostaje i nakon što takvi sustavi odavno ne postoje, sugerira se nedavnoj studiji koja je provedena u Berlinu, .." ............................. To sam ja odavno primijetio i zbogog toga su me stalno (udbaški ološ) maltretirali za vrijeme Jugoslavije. O tome pišem po portalima cijelo vrijeme nakon osamostaljenja i zbog toga me stalno nastoje maltretirati njihovi potomci. Da bar ološ nije uglavnom poubijao sve što je nosilo naočale i kravatu nakon 1945.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije