Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Studij medicine Hrvatskog katoličkog sveučilišta pokrenut je na papin poziv

Ubrzo nakon pokretanja studija osmislit će se modeli i za one studente koji neće moći u cijelosti pokriti svoju školarinu
09. svibnja 2021. u 12:45 4 komentara 2325 prikaza
Papa Franjo
Foto: IPA/ABACA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vijest koja se dugo očekivala, objavljena krajem ovoga tjedna – Hrvatsko katoličko sveučilište pokreće studij medicine. Integrirani preddiplomski i diplomski studij Medicina izvodit će se, kako javljaju s HKS-a, u skladu s Dopusnicom Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske za izvođenje studijskog programa Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina, izdanom 12. lipnja 2020. godine.

Bolnica u Sarajevu u kojoj se liječnici i pacijenti bore s virusom COVID-19 sveučilišni studij Studij medicine došao i na Hrvatsko katoličko sveučilište

Po uzoru na najbolje studije

– Ovo je važan korak u razvoju HKS-a, koji je nastao u procesu dugog promišljanja i razmatranja potreba, ali i poslanja HKS-a u hrvatskom društvu. U izradi programa sudjelovali su vrhunski hrvatski znanstvenici i liječnici. Ovom prigodom od srca zahvaljujemo osobito prof. dr. sc. Damiru Sapunaru i suradnicima s Medicinskog fakulteta u Splitu koji su razradili ideju i zajedno s nama i napravili prijedlog programa studija medicine – rekao nam je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić. Katolička sveučilišta, naime, diljem svijeta poznata su i po svojim studijima medicine. „Po uzoru na najsuvremenije koncepcije sličnih studija u Europi i svijetu nastao je i studij Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Ovaj studij nastoji u Hrvatsku uvesti inovativan sustav suvremene medicinske izobrazbe koja ustraje na razvijanju humanističkih aspekata medicine, skrbi usredotočenoj na bolesnike te društvenoj odgovornosti i ranom uvođenju studenata u kliničku nastavu“, kažu s HKS-a o integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju, koji će trajati šest godina.

Studenti tijekom studija ostvaruju ukupno 360 ECTS bodova, a nakon završetka studija stječu akademski naziv doktor, odnosno doktorica medicine. U prvu godinu planira se upisati 43 studenta, od čega je upisna kvota za državljane EU 40 studenata. Jedno je upisno mjesto predviđeno za strane državljane, potom za pristupnike s pravom prednosti te jedno za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Pope Francis presides over the Ordinary Public Consistory PAPA UKINUO POVLASTICU Kardinali, kao i svi građani Vatikana, za kaznena djela idu na državni sud

– Ovo je plod zajedničkog rada mnogih, inovativan je po mnogim aspektima i pridonijet će razvoju kvalitete obrazovanja budućih liječnika u Hrvatskoj. Velika je pažnja posvećena, naravno, njihovoj znanstvenoj i stručnoj izobrazbi, jer je najvažnije da budu dobri liječnici, ali i izgradnji njihove osobnosti na tragu onoga na što nas papa Franjo poziva, da budemo u službi zajednice, u službi onih koji imaju različite potrebe – rekao nam je rektor Tanjić. Dodao je da se na nekim sastancima u Vatikanu na kojima je bio, na razini Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta, pokazalo da je u svijetu velik nedostatak zdravstvenih djelatnika i da je tradicija mnogih katoličkih sveučilišta razvijati biomedicinske znanosti kao oblik služenja zajednici. – Ove godine u Europi su otvorena dva nova medicinska fakulteta na katoličkim sveučilištima, jedan je u Španjolskoj, a od jeseni s radom počinje i medicinski fakultet u Lisabonu. Svjesni smo da postoje i jako dobri medicinski fakulteti u Hrvatskoj, kao i u samom Zagrebu. Mi smo tek na početku i moramo biti skromni i ponizni, učiti od starije braće u svemu. Oni koji pogledaju program vidjet će da je on drukčije osmišljen od postojećih, u skladu s tendencijama i načinima obrazovanja liječnika u Europi, i komplementaran je s mnogima na europskim sveučilištima – odgovorio je rektor Tanjić na naše pitanje što ih razlikuje od postojećih medicinskih fakulteta u našoj zemlji.

FILE PHOTO: Pope Francis delivers his Urbi et Orbi blessing, at the Vatican SILVIJE TOMAŠEVIĆ Papa Franjo: Podijeliti vlasništvo je kršćanski

Za godinu studija 38.000 kuna

Studenti će participirati u troškovima studija u iznosu od 38.000 kuna po godini studija. Razlog tome je što se Hrvatsko katoličko sveučilište vodi kao privatno, premda ima državnu pomoć jednim dijelom (zaposlenjem profesora), no sve drugo osigurava Crkva i sam HKS. Procjenjuje se da je cijena školovanja jednog liječnika oko 100.000 kuna godišnje pa se na školarinu na HKS-u gleda kao na participaciju, koja pomaže razvoj kvalitetnog studija sa svom potrebnom opremom i uvjetima. Na HKS-u nam kažu da će se ubrzo nakon pokretanja studija osmisliti modeli i za one studente koji neće moći u cijelosti pokriti svoju školarinu. Na prvoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta za dekana je izabran prof. dr. sc. Dalibor Karlović, redoviti profesor Hrvatskog katoličkog sveučilišta i predstojnik Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestara milosrdnica.

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • Condorgrab:

    Za 3,5 milijuna ljudi u Rvackoj imamo dosad 5 med. fakulteta, a ovo će biti šesti. Inzistiram da se osnuje i srpski, muslimanski, židovski i budistički medicinski fakultet u Rvackoj. Dobro je, naime, da se religije miksaju sa znanošću pa ... prikaži još!a da se ista bolest liječi svetom vodicom ili istjerivanjem đavla.

  • gable:

    Nisam Vjernikali ovo je veliki covijek. Postujem ga .

  • Alanski:

    Dokaz da je sve pod đavoljom kontrolom.