Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stubički kraj izgradnjom ove brane više ne treba strahovati od velikih poplava

Radovi na retenciji Burnjak, vrijednoj 9,6 milijuna kuna, pri samom su kraju
10. prosinca 2015. u 17:33 0 komentara 858 prikaza
Burnjak
Foto: Alen Brodar/Zagorje International
Pogledajte galeriju 1/12

Stubički kraj, poznat po tome da za jačih oborina ima velikih problema s poplavama i među najugroženijim je u Krapinsko - zagorskoj županiji, od siječnja sljedeće godine bit će mnogo sigurniji. Naime, retencijska brana Burnjak u Gornjoj Stubici vrijedna 9,6 milijuna kuna, nakon dvije godine je pri kraju izgradnje. Ona je prva izgrađena te ujedno najveća brana za zaštitu stubičkog kraja od velikih voda, a u planu su još i retencije Slani potok i Reka te nizinska retencija na Topličini u Donjoj Stubici. 
Bio je to razlog i što su čelnici Gornje i Donje Stubice te Stubičkih Toplica u društvu zagorskog župana Željka Kolara i generalnog direktora Ivica Plišića obišli 20 metara visoku branu, koja je u kruni dugačka 80 metara.

Mali potoci - veliki problemi

- Zahvaljujem Hrvatskim vodama što su  prepoznale problem stubičkog kraja. Retencijom Burnjak spriječili su poplave koje su se dešavale u posljednjih 20-ak godina u ovom kraju. Riječ je o potocima koji su izgledom relativno mali, no protječu kroz dosta veliko, ali i strmo područje, pa se usred velikih kiša napune vodom doslovce u nekoliko minuta te stvaraju velike probleme. Mi smo ovdje 17. listopada imali poplavu u kojoj je nastradala škola te nekoliko obiteljskih kuća. Jasno je da su podsljemenski potoci velik problem za ovaj kraj te smo na ovaj način uspjeli spriječiti velike poplave u budućnosti, rekao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, obraćajući se u svoje, ali i uime kolega iz Donje Stubice i Stubičkih Toplica, Jurja Srebačića i Vladimira Bosnara.
Što se tiče radova, koji će, istaknuto je, biti gotovi u siječnju 2016. godine, preostalo je ugraditi opremu za tehničko promatranje brane te krajobrazno urediti prostor uz nju. A impresivne su brojke, kada se govori o samoj brani. U nju je naime ugrađeno 40.050 kubnih metara kamenog materijala, 4800 kubika gline, koja čini nepropusnu jezgru brane, 2800 kubika betona, gotovo 132 tone željezne armature i 3,5 tone željezne galanterije te 9000 kvarata geotekstila. Površina koju pokriva je 15 četvornih kilometara, dok joj je volumen 1,8 milijuna kubika zapremnog prostora u jednom poplavnom valu.

Velika ulaganja

- Što se Hrvatskih voda tiče, ovo je treća retencija ove godine takvih dimenzija. Osim tih objekata, radimo i nove nasipe, rekonstruiramo stare te ćemo u ovoj godini uložiti ukupno preko 200 milijuna kuna u nove objekte. Također, održavamo 4000 kilometara nasipa i 32.000 kilometara vodotoka, što je više nego hrvatske autoceste i državne ceste zajedno. Nastojimo poboljšati sustav obrane od poplava, smanjiti štete i rizike, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, dok je župan Kolar naglasio kako je ovo velik iskorak u obrani od poplava te da ova investicija vrijedi mnogo više od deset milijuna kuna, koliko je stajalo njeno izvođenje, misleći pritom na puno manje štete od poplava u stubičkom kraju ubuduće.

>> Gotovo polovici Hrvatske prijeti velika opasnost od poplava

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.