Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NITKO NE ŽELI VISOKE RAČUNE

Stručnjaci se nadaju blagoj zimi: 'U tom slučaju cijena električne energije ne bi trebala značajno rasti'

Struja
Sanjin Strukic/PIXSELL
19.10.2021.
u 15:58

Zatečeni smo svi skupa brzinom ove krize koja se odvija u energetici u vezi s cijenama energenata. Električna energija je dio jedne šire priče, objasnio je Nenad Kurtović.

Brojni Hrvati već sad strahuju kakvi bi ih iznosi mogli dočekati na računima za struju, a razliku bi upravo moglo učiniti vrijeme. 

U slučaju blaže zime mogla bi smanjiti potrošnja, pa cijena električne energije ne bi trebala značajno rasti. No ako bude obrnuto i HEP bude uvozio više nego do sada, onda će udar za kućanstva biti veći nego što bismo željeli, kazao je Lahorko Wagmann, v.d. direktor sektora za električnu energiju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'. 

Istaknuo je i to da bi novi zakon o tržištu električne energije koji je stupio na snagu trebao bi ojačati maloprodajno tržište električne energije i uvesti neke nove modalitete kojima kupac može postati aktivni kupac

Stručnjak za energetiku Nenad Kurtović komentirao je trenutno stanje. 

- Zatečeni smo svi skupa brzinom ove krize koja se odvija u energetici u vezi s cijenama energenata. Električna energija je dio jedne šire priče. Ono što se sada događa je prilično optimistično kada slušamo najave naših političara i priče iz HEP-a u vezi s kućanstvima. Međutim, dogodilo se nešto drugo, cijene za poduzetnike su otišle gore i oni su reagirali na to. I naši troškovi su otišli gore zbog rasta električne energije za poduzetnike. Osobno sam pobornik da se dižu manji postoci za sve čim prije. Bojim se da će nam postotak rasta biti veći nego što je trebao biti da smo išli jednim drugim smjerom, istaknuo je Kurtović.

Kurtović je istaknuo da se možemo samo nadati dobroj hidrologiji i eventualno blažoj zimi, radi čega bi se mogla smanjiti potrošnja. 

- U tom slučaju cijena električne energije ne bi trebala značajno rasti. Međutim, ako situacija ne krene tim smjerom već ode na drugu stranu, i ako se HEP mora osloniti na više uvoza nego dosad, onda će taj udar za kućanstva biti veći nego što bismo mi to željeli, kazao je. 

VIDEO: Tomašević o odabiru Pripuza: Postupili smo po zakonu

 

Komentara 2

SA
SamoLijevo
16:46 19.10.2021.

Kad krenu računi dolaziti bit će dobri i Rusi (Srbi).

OS
oszg
18:26 19.10.2021.

naša energetska politika se uvijek bazirala na toploj zimi i to je to , najbolje bi bilo da zimu ukinemo i stvar riješena .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije