Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Štromar primio predstavnike obje strane

"Mogu samo reći da mi je jasno zašto se 20 godina nitko nije uhvatio u u koštac i donio te izmjene"
01. ožujka 2018. u 15:05 2 komentara 311 prikaza
Predrag Štromar primio je obje strane na raspravu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u četvrtak je u Banskim dvorima primio predstavnike zaštićenih najmoprimaca te vlasnika stanova koji su, jedni i drugi, nezadovoljni izmjenama Zakona o najmu stanova, a u izjavi novinarima najavio je daljnje razgovore s njima o toj temi te poručio da će država zaštićenim najmoprimcima osigurati krov nad glavom.

Predrag Štromar SUBVENCIONIRANI KREDITI APN objavio broj zaprimljenih zahtjeva, Predrag Štromar ukinuo dvije važne odluke

"Mogu samo reći da mi je jasno zašto se 20 godina nitko nije uhvatio u u koštac i donio te izmjene", kazao je Štromar novinarima nakon dvaju sastanaka. Potpredsjednik Vlade je kazao kako imamo dvije strane s maksimalističkim zahtjevima "gdje i jedni i drugi žele nešto, traže nešto".

Ističe da je prijedlog izmjena zakona, nužnih zbog presude domaćih i europskih sudova, kojima se štiti privatno vlasništvo, sada u prvom čitanju u Saboru te da je s predstavnicima zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova dogovoren novi sastanak u idućih 10 do 14 dana.

Na njima će svatko detaljnije iznijeti svoje probleme kako bi se vidjelo "na koji način, eventualno, nekim izmjena taj zakon u drugom čitanju malo usavršiti". "Međutim moram reći da trebamo napraviti pravičan i održiv zakon. Ja mislim da on sada je takav i takav kostur bi trebao i dalje biti, ali ćemo još razgovarati", dodao je Štromar. Zaštićenim najmoprimcima bit će osiguran krov nad glavom, istaknuo je. 

Podsjeća da je izmjenama zakona predviđeno da će država zaštićenim najmoprimcima pet godina, od 1. srpnja 2018. do 30. lipnja 2023. godine, subvencionirati cijenu najma (razliku između povećane najamnine i zaštićene najamnine), a nakon proteka tog roka još pet godina subvencionirat će cijenu najma (razliku između povećane najamnine i slobodno ugovorene najamnine) za socijalno ugrožene najmoprimce (obitelji koje po članu imaju manje od 50 posto prosjeka plaće RH).

Navodi i da će zaštićeni najmoprimci imati prvenstvo kad se prodaju državni stanovi te stanovi u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, kao i kod prodaje POS-ovih stanova kod kojih će imati i pravo prvenstva kod najma. "U tome vidim mogućnosti i sigurnost tih građana, najmoprimaca, da se ne trebaju bojati i da će imati osiguran krov nad glavom i zakonom su za to osigurana sredstva", istaknuo je Štromar.

anka mrak taritaš javna rasprava Država mijenja Zakon o najmu stanova - evo koje su novosti! pelješki most građevinska za 30 do 45 dana Ministarstvo graditeljstva izdalo lokacijsku dozvolu za pristupne ceste Pelješkom mostu 18.05.2014., Gunja, Racinovaci, Rajevo Selo - Probijeni nasipi preplavili najistocniji dio Vukovarsko-srijemske zupanije. Gunja je odsjecena, u nju se moze uci jedino camcima i vojnim vozilima. Voda se popela do krovova kuca gunja i okolica Ministarstvo graditeljstva: Obnova u poplavljenim područjima teče po planu
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
  • Avatar rubinet
    rubinet:

    lako li je živjet u tuđem. veli narod :"oteto prokleto"

  • Deleted user:

    Nek se SDPeova imovina proda i ljudima kupiti druge stanove.