Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna rasprava

Država mijenja Zakon o najmu stanova - evo koje su novosti!

anka mrak taritaš
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
07.12.2013.
u 10:21

Oko 2600 vlasnika stanova, uglavnom u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, ne mogu do svojih nekretnina zbog zaštićenih najmoprimaca

Vlasnik ste stana u kojem živi zaštićeni najmoprimac zbog kojeg ne možete do svoje nekretnine? Ovakvih je stanova u Hrvatskoj oko 2600, uglavnom u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku, a novim prijedlogom Zakona o najmu stanova država je odlučila pomoći njihovim vlasnicima, ali i zaštićenim najmoprimcima.

Presudom Ustavnog suda ukinuta je obveza da vlasnik mora osigurati stan zaštićenim najmoprimcima, čime su oni ostali potpuno nezaštićeni.

Prioritetni će biti slučajevi kada najmodavac i članovi njegove obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje te se zbog toga želi useliti u svoj stan.

A takvih je, prema nekim analizama Ministarstva graditeljstva, oko 500 i njih, kaže ministrica Anka Mrak Taritaš, treba riješiti u roku od tri godine. Za ostale slučajeve rok je 10 godina.

U svim slučajevima zaštićeni najmoprimac ima pravo na osiguranje drugog odgovarajućeg stana. Isto tako zakon predviđa da zaštićeni najmoprimac može i sam riješiti to pitanje kupnjom stana i u tom slučaju ima pravo na subvenciju od države i jedinice lokalne samouprave.

Ako zaštićeni najmoprimac iz nekog razloga ne želi ili ne može kupiti stan, može ostati u njemu, no mora znati da zakon predviđa promjenu iznosa zaštićene najamnine. Trenutačno za stan od 60 četvornih metara u Zagrebu iznosi 162 kune. Ubuduće taj bi iznos u startu porastao na 530 kuna te bi se svake godine idućih 10 godina povećavao 10 posto. Na taj bi način vlasnici, u slučaju kad ne mogu do stana, imali barem tržišne najamnine.

Komentara 23

VE
velika
11:53 07.12.2013.

bas me briga ..ni meni ni mojima nikad nitko nista nije dao ... koliko sjede u necijem stanu za 150 kn mjesecno vec su mogli ustedjeti za normalan stan i kupiti ga svojim novcem bez kredita

DU
Deleted user
11:54 07.12.2013.

pa po zakonu nebi trebao imati kucu na moru i stan u centru grada za 160kn, ali ustavni sud je presudio drugacije i dozvolio je da najmoprimac zivi u centru grada za 160kn i ima kucu na moru jer eto to je kuca na moru u njoj se ne zivi, nego odmara ili renta pa se dodatno zaradjuje. sa druge strane ako najmodavcu treba ta nekretnina za osiguranje svog stambenog pitanja, taj isti sud ne rijesava to pitanje jer bi trebao iseliti najmoprimce. zakon je jedno no u praksi je nesto sasvim drugo. zivio sud koji ne postuje hrvatske zakone vec izmislaj svoje.

DU
Deleted user
12:47 07.12.2013.

nije isto kad kupis nekretninu sa zasticenim stanarom ili kad imas nekretninu u koju ti za tvog vlasnistva drzava useli stanara i kaze da je zasticeni najmoprimac koji ti placa manju stanarinu od iznosa pricuve za taj stan koji ti kao vlasnik moras placati + naravno porez. znaci kao vlasnik ne samo da ne mozes biti u posjedu te nekretnine nego jos imas vece troskove odrzavanja od zarade. neko ce reci pa sto ne prodas,samo tko ce ti kupiti stan koji se ne moze koristiti a ima trosak. l

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije