Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DUGO SU VEĆ ZAKINUTI'

Štromar: Osigurat ćemo novac za povećanje plaća u obrazovanju

inistar Štromar uvjerio se u uspješnost predaje zahtjeva za subvencionirane kredite
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
03.10.2019.
u 21:03

- Siguran sam da će se naći rješenje i nastavnici će moći jednostavnije, kvalitetnije i bolje podučavati našu djecu - poručio je Štromar.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u četvrtak je izrazio uvjerenje da će se pronaći rješenje i osigurati novčana sredstva za povećanje plaća u obrazovanju.

"Djelatnici u obrazovanju su zakinuti već dugo u koeficijentima. Imali smo više od 20 uredbi i oni stvarno sad zaslužuju da dobiju sredstva. Reforma je u svim školama, napravili smo nešto što se nije vjerovalo da će se napraviti, sada stvarno zaslužuju da dobiju sredstva", rekao je Štromar u Dnevniku Nove TV.

"Bilo koji problem da je bio, mi smo se na kraju sve dogovorili i našli smo rješenje. Siguran sam da će se naći rješenje i nastavnici će moći jednostavnije, kvalitetnije i bolje podučavati našu djecu. Naći ćemo rješenje kao što smo i do sada rješavali. Osigurat ćemo novac", rekao je Štromar na upit hoće li resorna ministrica Blaženka Divjak odstupiti ili će odraditi mandat do kraja ukoliko ne dođe to povećanja plaća u obrazovnom sektoru.

700 više zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita nego lani

Štromar je izvijestio i da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja danas do 16 sati zaprimilo 3706 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, istaknuvši da je to 700 više nego lani. Ocijenio je da je to pogođen model i prava demografska mjera jer su mladi zainteresirani za to, a oni koji su riješili stambeno pitanje zadnje dvije godine, ostali su u Hrvatskoj i tu doprinose gospodarstvu i rađaju djecu.

Kaže i da je sve više mladih zainteresirano za najam te da se po prvi put u Hrvatskoj radi strategija o stanovanju.

"Moramo pronaći rješenje za najam stanova i omogućiti mladima da biraju. Krediti su dobri i subvencije, ali najam stanova je slijedeći model kojeg moramo kvalitetno osmisliti i realizirati", naglasio je Štromar.

Upitan može li država limitirati stanarinu, po uzoru na Njemačku, odgovorio je da o tome odlučuju jedinice lokalne samouprave. "Morat ćemo u strategiji dogovoriti način kako zajedno s jedinicama lokalne samouprave, konkretno s gradovima i državom rješavati stambeno pitanje", istaknuo je.

Gradit će se stanovi za deficitarna zanimanja

Najavio je da će se graditi stanovi za najam za deficitarna zanimanja. "Izmijenili smo zakon o POS-u, gdje smo omogućili i najam za deficitarna zanimanja. Poslali smo upute svim jedinicama lokalne samouprave, svim bolnicama, obrazovnim institucijama da nam kažu svoje potrebe i prema njima ćemo graditi stanove", rekao je Štromar. Povratne informacije trebali bismo, kaže, dobiti do kraja godine.

Komentirao je i postupak oko zagrebačkog GUP-a koji, prije nego bude izglasan u Skupštini, treba dobiti potvrdu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, istaknuvši da će struka provjeriti je li usklađen sa zakonom.

"Politika će na kraju odlučiti, ali ako je sve zakonski, onda tek politika odlučuje u Skupštini. Skupštinari će reći žele li takav razvoj prostora. Ministarstvo će odraditi sve po zakonu i stručno", kazao je.

Uvjeren je da političkog pritiska od strane premijera neće biti i da neće od ministarstva zahtijevati da "pusti GUP" jer mu je na državnoj razini bitna koalicija s gradonačelnikom Bandićem. "Premijer to neće reći", ustvrdio je Štromar.

Komentara 5

NE
NervozniPoštar
09:10 04.10.2019.

HNS nema osobite prihode da bi subvencionirao plaće učiteljima, ali onaj drugi HNS (nogometni savez) bi to lako mogao.

IV
IvoDivo
22:00 03.10.2019.

Ovo parazitsko kriminalno smeće koje misli da će ovkvim poliikantstvom i obmanom naroda spasiti hrpu jadnika uhljebljenih na grbači naroda i mafijaša koji se nazivaju HNS treba izbaciti iz vlade

DH
dalibor.hren
10:33 06.10.2019.

Kad će, kako i gdje "iznaći" sredstva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije