Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školski sindikati:

'Štrajk u osnovnim i srednjim školama počet će 10. listopada'

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
01.10.2019.
u 12:42

Sindikati žele povećanje koeficijenta od 6 posto i kažu da će sa štrajkom prestati tek kada se ispune njihovi zahtjevi

Štrajk u osnovnim i srednjim školama počet će 10. listopada, a trajat će do ispunjenja zahtjeva, najavili su danas čelnici školskih sindikata.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec predali su Vladi na urudžbeni zapisnik najavu štrajka u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

– Mi smo spremni za štrajk do ispunjenja zahtjeva. Pozivam sve naše članove da budu hrabri, da se bore za sebe. Pozivam i sve ne članove da se priključe štrajku, pokazati da obrazovanje mora biti prioritet. Ako neće doći do rezultata u fazi mirenja, doći će nakon pritiska – rekla je Sanja Šprem i dodala da žele povećanje koeficijenta od 6 posto.

Divjak nezadovoljna

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je pak nezadovoljstvo razvojem situacije u razgovorima između školskih sindikata i Vlade o povećanju koeficijenata složenosti poslova, dodavši da nastavlja borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika, što uključuje i veće plaće.

Ministrica Divjak na Facebook profilu poručila je da nije zadovoljna razvojem situacije u razgovorima sindikata i Vlade

"Nastavljam borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika što uključuje i veće plaće. Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti po pitanju koeficijenata je nedvojbena, ali i složenost poslova se u školama diljem Hrvatske zaista promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice prije mjesec dana", napisala je.

Dodala je kako je Europska komisija prošlog tjedna u godišnjem Pregledu naglasila kako su plaće učitelja nedovoljne i ne prate ambiciozne reforme u resoru.

"Ponavljam da ulaganje u obrazovanje nije trošak, već najvažnija investicija koju država može i mora napraviti. Jasno iskazivanje da je obrazovanje prioritet podrazumijeva i primjereno ulaganje", rekla je Divjak.

Povećanje od 6 posto

"Vlada sustavno odugovlači i odgađa dogovorene sastanke s predstavnicima Sindikata, što znači da ne prihvaća zahtjeve sindikata. Iz tog razloga sindikati će najaviti štrajk kako bi obvezali Vladu da u procesu mirenja sjedne ponovno za stol", priopćili su ranije.

Mihalinec je Hini jutros kazao kako je odluka o najavi štrajka donesena nakon što je po treći put odgođen sastanak sindikalnih predstavnika i Vlade. 

Sastanak se, kažu sindikalci, trebao održati danas, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja jučer su izvijestili da je odgođen jer Vlada nije usuglasila svoju ponudu sindikatima, koji traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u školstvu za prosječno 6 posto.

Do sada su, nakon prosvjeda učitelja i nastavnika 5. rujna na zagrebačkom Markovu trgu, sindikalni čelnici s predstavnicima Vlade održali dva sastanka, nakon kojih su očekivali da Vlada iznose konačni stav o njihovim zahtjevima. 

Ključne riječi

Komentara 2

VL
vlatx
11:09 01.10.2019.

Dajte više počnite štrajkati, ali kad štrajkate zatvorite škole da djeca ne mogu ulaziti u nju. Tek tada će se i roditelji zamisliti kada neće moći svoju djecu slati u školu. Ovako vi štrajkate, djeca dolaze u školu a roditelji vas podcjenjuju kao i sam država. Bez dobrog učitelja nema učene djece, nema reforme ali nema ni budućeg kvalificiranoga radnika, stručnjaka ili znanstvenika jedino bi moglo biti puno političara:-))

FE
fefellerunt
11:51 01.10.2019.

Gomila lijenih pohlepnih parazita bi još više para od države . Da nešto vrijede odavno bi oni otišli izvan Hrvatske raditi, ali oni su visokoobrazovani i znaju da za manje znanja i rada nigdje u svijetu ne mogu dobiti toliko novaca kao u Hrvatskoj , zato gomla prijeti kojekakvim štrajkovima , umjesto da ih se jednostavno ignorira, omogući zapošljavanje ljudi iz drugih struka . Koliko i kako rade moglo se djelomično vidjeti na državnoj maturi gdje odlikaši ne znaju rješiti jednadžbu sa jednom nepoznanicom . koliko tek "nauče" iz drugih predmeta.? Ali za njihov lagodan život država svake godine izdvoji milijard ekuna ali oni bi još.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije