Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLJUČNA PITANJA

Štrajk kao pobuna učitelja protiv Škole za život?

Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
21.11.2019.
u 06:42

Učitelji i profesori štrajkaju 29. dan i još nema rješenja. Dvije strane morat će naći kompromisno rješenje kako učenici ne bi pretrpjeli teže posljedice. Za sada moraju nadoknaditi osam dana

Učenici osnovnih i srednjih škola u štrajku su devet, a njihovi profesori, nastavnici i učitelji mjesec dana. Ministrica obrazovanja poručila je: u igri moći ne želi više sudjelovati iako je bila prva koja je podržavala borbu nastavnika za veće koeficijente i još im je prošle godine mogla povećati plaće. Donosimo ključna pitanja i odgovore o štrajku.

1. Je li učenicima štrajkom narušeno ustavno pravo na obrazovanje?

Jest. Ustavno pravo na redovno obrazovanje ispred je prava na štrajk. U mnogim zemljama štrajk nastavnika je zabranjen bez obzira na zakonima propisano pravo na štrajk – nastavnici mogu štrajkati i boriti se za svoja prava izvan svoga radnog vremena. Pravo djece na redovno obrazovanje nije sažeto samo u lokalnom zakonu ili našem Ustavu, nego je zajamčeno i Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Zabranjeno je, primjerice, štrajkati nastavnicima u Njemačkoj, Finskoj. Nastavkom štrajka učenici će nadoknađivati nastavu, a još uvijek nije jasno određeno kako.

VIDEO Prosvjed zaposlenih u osnovnim i srednjim školama

2. Koja je u ovoj situaciji odgovornost ministrice divjak? Što je točno njezin posao?

Ministrica je dužna ravnateljima dati upute da organiziraju odgojno-obrazovni rad u skladu s mogućnostima. To mora učiniti da bi se mogla ispravno voditi evidencija u centralnom obračunu plaća koja će biti jedino mjerilo za izračun ukupne plaće učitelja za studeni. U situaciji da se štrajk nastavi, ona je dužna školama, odnosno ravnateljima, dati jasnu uputu što da rade vodeći računa da u školama postoje nastavnici koji ipak ne štrajkaju, nego održavaju nastavu. Dužna je također vrlo jasno odrediti kojim modelima će škole nadoknaditi izgubljene sate nastave nakon što štrajk prestane, kako bi se sve institucije mogle pripremiti za eventualno prolongiranje državne mature i upisa na fakultete, kao i upisa u srednje škole. Uz modele koje mora dati školama, ministrica mora ravnateljima dati jasne upute o financiranju svih nadoknada. Primjerice, ako produlji školsku godinu, onda je riječ o normalnoj isplati satnice; odluči li se za nadoknade subotama, profesorima se isplaćuje prekovremeni rad.

3. koliko štrajk može trajati i što ga može zaustaviti?

Budući da nema zakonskog okvira, štrajk bi, barem po trenutnom raspoloženju obiju strana koje pregovaraju, mogao potrajati do početka praznika, pa i nastaviti se u drugom polugodištu. Zaustaviti ga, očigledno, može samo kompromis i dogovor dviju strana. No u dosadašnjem tijeku štrajka jasno je da dogovora nema. Sindikati ne odustaju od povećanja koeficijenata za 6,11 posto, a Vlada ne odustaje od svoje ponude koja uključuje i povećanje koeficijenata, ali ne odmah u traženom iznosu. Uz sve to, nastavnicima je povećana i osnovica, no to oni nisu tražili.

VIDEO Akcija sindikalista "Potrubi za obrazovanje"

4. koje su varijante nadoknade nastave?

U ministarstvu poručuju da su ponudili četiri modela nadoknade nastave - nadoknadu subotama, nadoknadu nenastavnim danima, produljenje nastavne godine ili skraćivanje praznika. No izbor između četiri modela koja su jedina moguća, a koju je školama poslalo Ministarstvo, nije na ravnateljima škola, nego isključivo i samo na ministrici. Ona mora naći najbolje rješenje za svaku pojedinačnu školu, a ne odgovornost nadoknade prebaciti na ravnatelje koji bi onda trebali birati između ponuđenih modela. To nije njihov posao, uostalom “izborom jedne od ponuđenih opcija” ravnatelji škola na “meti” su roditelja. Naime, rijetki su oni koji će subotama i blagdanima slati djecu u školu i blagonaklono gledati na činjenicu da će djeci praznici biti kraći.

5. štrajkaju li nastavnici samo za koeficijent?

Tim zahtjevom počeo je cirkularni štrajk nastavnika, no od današnjeg 29. dana štrajka bunt se prometnuo u borbu za dostojanstvo profesije, pobunu protiv “Škole za život” koja im je nametnula puno više posla nego što je bilo najavljeno, uz činjenicu da se i sami profesori u tom sustavu novog modela podučavanja moraju snalaziti. Svakim novim danom nastavnici i profesori bili su sve ljući zbog ignoriranja njihovih zahtjeva i odlučili su ostati u štrajku sve dok se oni ne ispune zbog čega su i krenuli u štrajk. A ni oni, kao ni itko iz sustava pritom ne može jamčiti da će se s većim koeficijentom više truditi. Osobito oni koji to ni do sada u radu s učenicima nisu činili.

Komentara 73

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:23 21.11.2019.

Prema raznim kriterijima hrvatske škole i fakulteti zaostaju za školama u drugim državama. Ustanovilo se da veliki broj svršenih polaznika nema znanja potrebna za poslove koji se danas i u budućnosti trebaju obavljati. To se vrlo okrutno pokazalo na svjetskom tržištu rada gdje samo pojedine struke mogu odmah obavljati ono za što su školovani polaznici a druge se moraju zadovoljiti s poslovima nižih plaća i daleko od svojih formalnih školskih kvalifikacija. Bila je potrebna školska reforma. Reformi su se odmah usprotivile društvene skupine koje žele zadržati niže razine kvalitete školstva i potisnuti i izbaciti određene teme pa i cijela područja iz škola jer tim skupinama dugoročno odgovara niska razina obrazovanja u društvu. Naravno da se i dio nastavnika tome pridružio jer neće morati učiti nove vještine i alate već će bez velikih promjena moći nastaviti kao i do sada. Apsurd je da je učenje u razvijenom svijetu postalo cjeloživotno i da znanje i alate treba redovito i u ciklusima obnavljati a da dio nastavnika se tome opire iako bi oni trebali biti prvi u tome. Dakle razlozi su različiti zašto se reforma zaustavlja. Recept je jednostavan. Treba pogledati države koje postižu veće uspjehe od nas i njih jednostavno kopirati prema sustavu Japana koji je iz zaostale srednjovjekovne zatvorene i vjerski zatucane države iz 19. stoljeća postao svjetska velesila koja je potukla i carsku Kinu i carsku Rusiju u roku od 40 godina i to od državnog vrha podržane sveukupne reforme.

ST
stefj
07:26 21.11.2019.

Sve piše u zadnjoj točki, da su se učitelji pobunili jer navodno imaju više posla. A i iskorištava se prilika radi izbora, pa su sindikati procjenili da je sada moguće napraviti pritisak... Dostojanstvo i slične fraze, to su čiste gluposti za podizanje morala i patetika radi dobivanja simpatija javnosti... S ovim štrajkom ništa se ne mijenja, i dalje je to uravnilovka bez ikakve valorizacije rada, čak je zabranjeno prikazivati rezultate mature s obzirom iz koje škole učenici dolaze. Sa štrajkom je također vidljivo da učitelje boli ona stvar za učenike i roditelje, te da samo gledaju uske partikularne interese. To pokazuje i odnos; nije nas briga od kud novac, stvorite ga i dajte ga nama... Ispravno gledanje na to je da će svatko od nas koji radi morati izdvojiti nekih 2500 Kn više godišnje za te državne i javne službe, a učitelji na sve to traže još 300 Kn od svakog... Što se tiče ministrice, ona je totalni promašaj. Na njoj je da organizira rad škola i osigura prava učenika, tu je potpuno zakazala. Čista nula... A najgora ideja od svega jest ta da se uredno plate dani u štrajku. Pa gdje tog ima (osim u Hrvatskoj). Znači mi i dalje plaćamo učitelje da se luftaju. Strašno. Zašto onda postoji sindikat?... Ne smije im se platiti niti jedan dan kada ne rade, a ne predloženih mjesec dana. To ove koji rade čini idiotima. No, to je standardno za Hrvatsku, uvijek se kažnjava rad i sposobnost...

Avatar andrej II  kara von bruxeles
andrej II kara von bruxeles
07:56 21.11.2019.

Šta čeka Ustavni sud!? Mogli su nakon pisma pravobraniteljice dati mišljenje. Kad sud kaže svoje onda odbiti od plaće ove dane trubljenja... A divjak nek radi kod vrdoljaka u njegovoj ili firmi bivše žene... može i kod brata...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije